Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Kurt Gödel: Den største logiker siden Aristoteles

Mens han frembragte stribevis af matematiske beviser, formåede ufuldstændighedsteoremets fader, Kurt Gödel, aldrig at løse gåden til sit eget problematiske sind
Moderne Tider
14. august 2021
Kurt Gödel i USA i 1950 sammen med Albert Einstien, der karakteriserede Gödel som den største logiker siden Aristoteles.

Kurt Gödel i USA i 1950 sammen med Albert Einstien, der karakteriserede Gödel som den største logiker siden Aristoteles.

New York

Da den tyske matematiker Kurt Gödel i 1931 publicerede den lille tekst Über formal unentscheidbare Sätze der Principia Mathematica und verwandter Systeme I, påviste han, at hvis et matematisk system er tilstrækkeligt kompliceret og samtidig konsistent, vil det have mindst én sætning, hvis sandhedsværdi hverken kan bevises eller modbevises.

Med dette bevis afsluttede Gödel 50 års debat og ødelagde fundamentalt den matematiske formalisme, der havde søgt efter et sæt af aksiomer – grundsætninger, som antages at være sande uden beviser – hvorpå al matematik kunne baseres.

Dermed blev Gödels navn for altid koblet tæt sammen med bevisets navn, »ufuldstændighedsteoremet«, men på trods af bevisets enorme indflydelse er ophavsmandens biografi aldrig blevet grundigt studeret. Det har den amerikanske forfatter Stephen Budiansky nu endelig rådet bod på med en fængende, lærd og ærgerrig levnedsbeskrivelse, Journey to the Edge of Reason – The Life of Kurt Gödel.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg har beundret manden, siden jeg som "ung" matematikstuderende lærte hans ufuldstændighedssætning. Så jeg vil glæde mig til at læse denne bog.

Morten Balling

@David Zennaro

Hvis du er interesseret i Gödel, så kan jeg klart anbefale denne dokumentar, som beskriver nogle af de store opbrud i videnskaben Gödel, Cantor, Boltzman mfl. var årsag til:

https://watchdocumentaries.com/dangerous-knowledge/

"Farlig viden". Bare titlen :)

Thomas Østergaard

"Gödel var bange for køleskabe og radiatorer, og af skræk for at blive forgiftet, turde han kun spise mad der var tilberedt af hans kone Adele. I 1977 blev hun imidlertid indlagt på sygehus i seks måneder, og han vovede da ikke at spise og døde følgelig af underernæring."

På den tragiske baggrund kan man vel udrede den konklusion at abstrakt logik ikke nødvendigvis lader sig overføre med succes på livet. Eller måske bare at vi systematisk undervurderer den logiske risiko hårde hvidevarer og VVS-arktikler, samt at blive forgivet af vores medmennesker udgør, samt at det ikke giver logisk mening for mænd at lære at lave mad.