Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Sådan opstod det amerikanske kulturelle overherredømme

Louis Menands ’The Free World’ er et vægtigt, velargumenteret og velskrevet indlæg i debatten om de formative år efter Anden Verdenskrig, hvor mange grundstene til vores nuværende samfund blev lagt
Louis Menands ’The Free World’ er et vægtigt, velargumenteret og velskrevet indlæg i debatten om de formative år efter Anden Verdenskrig, hvor mange grundstene til vores nuværende samfund blev lagt

Anna Rich

Moderne Tider
7. august 2021

USA’s globale dominans er trængt. Landets økonomiske førerposition er under angreb fra Kina. Militært og teknologisk er USA fortsat alle andre overlegne, men hvor Pentagon indtil for nylig opererede med forestillingen om samtidig at kunne føre to konventionelle krige, har man i virkelighedens verden måtte trække sig ud af både Irak og Afghanistan.

På ét punkt, kulturens, lever vi imidlertid stadig i det amerikanske århundrede. Amerikanske techgiganter som Google, Apple, Facebook og Microsoft sørger for snart sagt alt i både vores arbejds- og privatliv. Og inden længe køber vi dagligvarer ind via Amazon.

Techgiganterne kender os bedre end selv vores livspartnere, hvorfor de kan målrette vores forbrug, men potentielt også forme vores verdensanskuelse og politiske holdninger. Vi lytter til amerikansk musik, streamer amerikanske film og tv-serier og følger indgående med i amerikanske præsidentvalg.

Ja, selv i tidens ophedede debatter om såkaldt identitetspolitik er det ikke til at sige, om det er kritikerne eller forsvarerne, der henter mest inspiration fra USA.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Efter læsning af artiklen tænker jeg at Inf. Forlag måske skułle oversætte og udgive den? Men den er måske for tyk?

Thomas Frisendal

Ser da interessant ud. Men jeg tror man skal længere ned i maskinrummet i USA's samfundsudvikling for at finde mere direkte årsagssammenhænge. Jeg er lige blevet færdig med at læse "The Sum of Us" af Heather McGhee. Nulsums påstande som brændstof for racisme og økonomisk ulighed. Læs den før dine Information-venner!

Jan Henrik Wegener

Ja den del af historien kunne måske opprioriteres. Hvis man kan dømme ud fra bogmarkedet og TV, og andre medier er det næsten ikke til at få øje på sammenlignet med alt vedrørende Nazisme, 2. Verdenskrig, tysk besættelse (de andre på den tabende side har heller ikke samme bevågenhed). Men Europa og verden i dag er vel trods alt meget mere produkter af (US)amerikanske impulser end af datidens eller Kejsertidens Tyskland? I særdeleshed Tyskland, Østrig og Japan, som i en periode til dels delte og besatte lande.
Nu ca. 80 år efter starten på USAs (og USSRs) store krig i især Europa, kan man selvfølgelig se på de mindre heldige sider af landets dominerende position.
Det er desværre straks vanskeligere at pege på positive alternativer (man er velkommen til at prøve, men peg da på hvilke - Kina?- Rusland?- Indien? eller EU måske). I øvrigt kunne måske en del af US-kritikken også ramme så mange andre, der blot i højere grad "flyver under radaren"?

Marie-Christine Poncelet

Den 20 århundrede er en lang ideologiske kamp imod tanker om socialismen, lighed, solidaritet osv.
En lidt trist konstatering når man se de enorme middler USA har brugt for at både i USA og i resten af verden at gentvinge markedskrafts retten til at alene definere udviklingen som om det var en slags naturkraft og når man ser på resultater og ser på hvordan denne ideologi er nu en integreret del af de fleste mennesker som kan få dem til at acceptere noget som Amazon eller nemlig.com i eget land og slaveri i andre land hvis det er til egen fordel, f.eks i tekstilindustri, cacao bønners høsten osv!