Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Gud dukker op for enden af oplysningen i ny religionsfilosofisk bog

Både den gamle gudstro og den ateistiske oplysning er uoplyste og må erstattes af en fornuftsfilosofi, der giver plads til Gud. Sådan argumenterer religionsfilosof Niels Grønkjær med inspiration fra Hegel i en interessant, men lige vel selvsikker bog
Ifølge Niels Grønkjær er begrebet »bevægelse« afgørende for at forstå hele Hegels filosofi, og særligt to inspirationskilder er centrale, nemlig det kristne treenighedsdogme og Aristoteles.

Ifølge Niels Grønkjær er begrebet »bevægelse« afgørende for at forstå hele Hegels filosofi, og særligt to inspirationskilder er centrale, nemlig det kristne treenighedsdogme og Aristoteles.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
18. september 2021

»Filosofi er livets søndag,« sagde Georg Wilhelm Friedrich Hegel, hvormed han mente, at filosofi var en beskæftigelse, der var renset for nyttetænkning, og som hvilede i sig selv. Søndagen er som bekendt også de kristnes helligdag, hvor gudstjenesten – renset for nyttetænkning – hviler i sig selv. Hegel, filosofi og kristendom er netop den treklang, som Niels Grønkjær undersøger i sin nye bog, Oplysning for de oplyste. En religionsfilosofisk introduktion til Hegel.

Tidligere har den pensionerede valgmenighedspræst fra Vartov udgivet de Hegel-inspirerede bøger Den nye Gud (2010) og Det nye menneske (2017), og nu er turen så kommet til et mere tilbundsgående studium af Hegels forfatterskab læst gennem en religionsfilosofisk monokel. Det er der kommet et selvsikkert, vidtfavnende, pædagogisk – og undertiden pedantisk – værk ud af.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

»Filosofi er livets søndag,«
Efter endt arbejde ser vi, alt er godt - ?