Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Vores moderne begreb om ’det politiske’ begyndte som et skældsord, viser ny bog

Begrebet ’det politiske’ tog form under religionskrigene i Frankrig i det 16. århundrede, viser ny bog – og det fungerede i høj grad som et skældsord
Rubens’ ’Henry IV i slaget ved Ivry’, hvor den franske konge vandt over den såkaldte Katolske Liga. Sidstnævnte brugte ’politique’ som et skældsord, synonymt med både ateist og forræder, som Emma Claussen bl.a. fortæller i sin nye bog, der undersøger begrebet.

Rubens’ ’Henry IV i slaget ved Ivry’, hvor den franske konge vandt over den såkaldte Katolske Liga. Sidstnævnte brugte ’politique’ som et skældsord, synonymt med både ateist og forræder, som Emma Claussen bl.a. fortæller i sin nye bog, der undersøger begrebet.

Ritzau/Scanpix

Moderne Tider
18. september 2021

Inden for politisk teori har man i en del år talt om »det politiske«. Modsat kedelige fænomener som finanslovsforhandlinger og kommunalplaner dækker begrebet over det, der betinger den politiske virkelighed, som vi erfarer den. Tanken er således, at »det politiske« betegner selve den politiske virkeligheds essens, men ikke de fænomener, vi observerer i dag-til-dag-politik. Man kan med en vis ret begræde denne teoretiske tendens, fordi den typisk ender med analyser, der bliver så generelle, at de kan beskrive alt og intet. Man kan hurtigt skrive en historie om »det politiske«, der kun meget dårligt genkendes i det, vi ellers forbinder med politik.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her