Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Kan man tænke sig et politisk fællesskab uden fælles identitet? Giorgio Agamben gør forsøget

»Den kommende væren er en vilkårlig væren,« skrev Giorgio Agamben i 1990 i ’Det kommende fællesskab’, der nu foreligger på dansk. Bogen lægger op til et opgør med traditionelle forestillinger om fællesskaber baseret på identiteter eller egenskaber. Ambitionen er at udsætte den politiske filosofi for en rystetur i revolutionens tjeneste
Arkivtegning: Giorgio Agamben.

Arkivtegning: Giorgio Agamben.

Ib Kjeldsmark

Moderne Tider
30. oktober 2021

Der skal en dyb indånding til, før man kan tage livtag med den 79-årige italienske filosof Giorgio Agambens tankeunivers. På den mest egensindige og meget vanskeligt tilgængelige facon blander han sprogfilosofi, værensontologi, politisk og messiansk modstandstænkning, skolastiske grundbegreber og en allestedsnærværende revolutionær utålmodighed.

Man skal stå tidligt op for at følge med, når citater af Platon, Aristoteles, Thomas Aquinas, Spinoza, Nietzsche, Marx, Heidegger, Benjamin, Bloch, Frege, Russell, Wittgenstein, Blanchot, Debord, Badiou og Nancy møder skæve analyser af Romerretten, massakren på Den Himmelske Freds Plads, den moderne spektakulære kapitalisme, et profaneret gudsbegreb og den kolde stats samfundsødelæggende konstitution.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her