Center for Vild Analyse
Læsetid: 4 min.

Markedet giver friheden til at leve lige præcis det liv, som det stumt dikterer

Vi kigger kapitalismen efter i sømmene, men vi kan ikke finde noget bestemt, der er galt med den. Det virkelige problem ligger i selve den form, som vores økonomi har antaget. Og vi kan ikke finde ud af at stoppe den
En mand, der arbejdede på en fabrik, blev beskyldt for at stjæle. Hver aften, da han forlod fabrikken med sin trillebør, blev både han og trillebøren grundigt inspiceret. Man fandt intet, men blev til sidst opmærksom på, at det, han stjal, var: Trillebøre.

En mand, der arbejdede på en fabrik, blev beskyldt for at stjæle. Hver aften, da han forlod fabrikken med sin trillebør, blev både han og trillebøren grundigt inspiceret. Man fandt intet, men blev til sidst opmærksom på, at det, han stjal, var: Trillebøre.

Signe Goldmann

Moderne Tider
30. oktober 2021

Hvis man skulle sætte fingeren på det punkt, hvor samfundet i dag fremviser en forrykthed, må det være i dets kapitalistiske grundstruktur. Forryktheden udspiller sig i form af en serie af kriser. De vestlige samfund slider på selve det planetare eksistensgrundlag, samtidig med at økonomier i det globale syd slider for overhovedet at eksistere. Forryktheden er til stede overalt, men er samtidig dermed underligt usynlig. Vi kan måske godt udpege syndere på alle mulige niveauer, fra vestligt overforbrug til Wall Street-fyre og elitære netværk osv. Alligevel får vi ikke rigtig fat i problemet.

De økonomiske markeders »stumme tvang«, som filosoffen Søren Mau kalder det, reproducerer ikke sig selv gennem hverken vold eller ideologi. Det står langt værre til. Den er selve den uvedkendte ramme, hvorigennem vi lever vores liv.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

at markedet ligefrem er stumt er da noget af en tilsnigelse, har i slet ikke lagt mærke til begrebet markedsføring, jeg synes snarere markedet råber i megafon konstant.

Lise Lotte Rahbek

Markedet handler om at skabe profit ikke om andet end det, også selv om det kan betyde, at vores livsgrundlag forsvinder.
Ja.
Jeg kan ikke undgå det mentale billede af mennesker som sidder og forsøger at æde kontoinformationerne på deres smartphone-skærm. Det er pænt skræmmende.

Ditte Allermand

Skrevet af Flemming Allermand
Kapitalismen handler om at skabe profit, og markedet er et redskab hertil, men markedet før kapitalismen var i højere grad et marked til udveksling mellem ham der plukker æbler og ham der syr sko. Profitten høstes på markedet, men skabes i produktionen.