Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Norsk kulturhistoriker gennemgår 2.700 års forsøg på at definere, hvad en sjæl egentlig er

Den norske kulturhistoriker Ole Martin Høystad har skrevet et beundringsværdigt værk om menneskets forsøg på at definere sjælen gennem tiden – og hvordan den udviklede sig fra et religiøst til et psykologisk fænomen
Moderne Tider
16. oktober 2021
Med Nietzsches frontalangreb kom sjælen igen for alvor til at omfavne livets frodighed, begær og livskraft. Han er blot én af mange store (mandlige) tænkere, man støder på i Ole Martin Høystads bog om sjælens historie.

Med Nietzsches frontalangreb kom sjælen igen for alvor til at omfavne livets frodighed, begær og livskraft. Han er blot én af mange store (mandlige) tænkere, man støder på i Ole Martin Høystads bog om sjælens historie.

Scherl/Sueddeutsche Zeitung Photo

Den norske kulturhistoriker og litterat Ole Martin Høystad stod bag en opsigtsvækkende kioskbasker med storværket Hjertets kulturhistorie, som kom på dansk i 2008, hvor han kortlagde de enormt varierede betydninger, som musklen i brystets mørke er blevet tildelt gennem historien.

Siden fulgte han op med en lignende lærd lystvandring, denne gang om sjæleopfattelsen, i en bog fra 2016, der endelig er kommet i en fornem dansk oversættelse.

Man kan være uenig i mangt og meget i sådan en fremstilling, men først og fremmest er bogen en stor bedrift. Det analyserede materiale er omfattende, men pointerne leveres i en fængende og engageret stil, der hverken taler ned til læseren eller gør det kringlede emne unødigt indviklet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her