Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Trebindsmesterværk undersøger, hvad der har fået os til at sprutte af grin gennem tiden

I et idéhistorisk storværk om det lattermilde menneske kortlægger den svenske teologiprofessor Ola Sigurdson forbindelseslinjerne mellem humor, subjektivitet og transcendens med både lup og vingefang
Moderne Tider
30. oktober 2021
I bibelen gør humor ifølge Sigurdson sig primært gældende som en eksistentiel ironi, hvor menneskets splittelse mellem skabt og syndig gør det lattervækkende.

I bibelen gør humor ifølge Sigurdson sig primært gældende som en eksistentiel ironi, hvor menneskets splittelse mellem skabt og syndig gør det lattervækkende.

Debbie Robson/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Hvilket væsen må mennesket være for at kunne le?

Den svenske teologiprofessor fra Göteborg, Ola Sigurdson, giver sit bud på et svar i et trebindsværk med den besnærende titel Gudomliga komedier. Her indkredser han, hvad der betinger menneskets evne til latter med hjælp fra filosofiske og teologiske figurer fra antikken til den tyske romantik.

I et mesterværk på tre bind undersøger Sigurdson humorbegrebet op gennem historien, og hvordan opfattelsen af, hvad der var sjovt, har ændret sig – kirkens fordærv, bønders dumhed, tabuer, uheld, sproglig tvetydighed og ironi.

Sigurdson har en publikationsliste på omkring tyve værker og et bredt kulturformidlende virke ved siden af sin akademiske løbebane. Hans lysende intellekt favner bredt under rundturen i det filosofiske kildemateriale, og man betages af hans evne til at gennemlyse teorierne, så deres struktur står klart frem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her