Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Det er ikke kun religiøse, som tror. Ifølge filosoffen Ronald Dworkin er vi også nødt til at tro på vores værdier

I sit sidste værk argumenterer retsfilosoffen Ronald Dworkin for, at en »religiøs« tro på værdier stikker dybere end den monoteistiske tro på en almægtig guddom. Bogen er en appel om tolerance og videnskabelig ydmyghed, som peger på det opbyggelige faktum, at vi – midt i tidens små og store konflikter – har noget fundamentalt til fælles: troen på værdiernes værdi
For den religiøst troende er værdierne »lige så virkelige som træer og smerte«, skriver Ronald Dworkin i bogen Religion uden Gud, der er baseret på de såkaldte Einstein-forelæsninger, som Dworkin holdt i 2011.

For den religiøst troende er værdierne »lige så virkelige som træer og smerte«, skriver Ronald Dworkin i bogen Religion uden Gud, der er baseret på de såkaldte Einstein-forelæsninger, som Dworkin holdt i 2011.

Moderne Tider
6. november 2021

Er det gode godt, fordi guderne vil det, eller vil guderne det gode, fordi det er godt? Sådan lyder det grundlæggende spørgsmål i Platons ungdomsdialog Euthyfron. Moral- og retsfilosoffen Ronald Dworkin (1931-2013) tager denne klassiske problemstilling op igen i bogen Religion uden Gud, der er baseret på de såkaldte Einstein-forelæsninger, som Dworkin holdt i 2011. Ifølge Dworkin må svaret på spørgsmålet uden tvivl lyde, at guderne vil det gode, fordi det er godt – og ikke omvendt. Det modsatte svar vil slet og ret være meningsløst, hvilket vi vender tilbage til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her