Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny bog: Glem populisterne – det er den intellektuelle højrefløj, vi skal holde øje med

Den radikale højrefløj står midt i et generationsskifte, som vil udfordre det vestlige demokrati på nye måder. Vil vi forstå dens tiltrækningskraft, må vi læse op på dens kontroversielle tænkere. Ny, fremragende bog gør arbejdet for os
Matthew Rose præsenterer den amerikanske ideolog Samuel Francis som trumpismens egentlige ophavsmand, der allerede i 1990’erne forsøgte at aktivere en amerikansk middelklasserevolution ved at erstatte USA’s liberale selvfortælling med en fortælling til genrejsning af den hvide, racesolidariske arbejderklasse.

Matthew Rose præsenterer den amerikanske ideolog Samuel Francis som trumpismens egentlige ophavsmand, der allerede i 1990’erne forsøgte at aktivere en amerikansk middelklasserevolution ved at erstatte USA’s liberale selvfortælling med en fortælling til genrejsning af den hvide, racesolidariske arbejderklasse.

Jose Luis Magana/AP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
18. december 2021

På vores del af kloden har vi en tendens til at opdele historien i et før og et efter liberalismen. En formørket tid, hvor mennesket var underlagt magthavernes tvang og vilkårlige vold, og så en oplyst tid, hvor mennesket blev fri til at vælge sit eget liv, og hvor det blev statens opgave at beskytte denne frihed.

Selv om vi let kan forestille os tiden, før mennesket smed sine lænker, er det straks vanskeligere at forestille sig en verden, hvor det oplyste menneske forkaster det liberale tankesæt. For under hvilke omstændigheder ville vi dog foretrække at vende tilbage til en tilstand, hvor den individuelle frihed ikke længere udgjorde rammen for det meningsfulde liv?

Spørger man den nye generation af højreradikale, som vokser i hjertet af vores egne demokratier, har vi misforstået noget helt centralt, hvis vi tænker, at afskeden med liberalismens værdier repræsenterer et tilbageskridt. Og læser man A World after Liberalism: The Philosophers of the Radical Right, forstår man, at denne modkultur for tiden har skræmmende stor succes med at kritisere liberalismens grundlag indefra.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nej, sgu da ikke liberalismen, der er om muligt endnu mere sort og undertrykkende end feudalismen for menige borgere.

Christian de Thurah

Steffen Gliese

At være “liberal” i USA indebærer noget lidt andet, end du tilsyneladende lægger i ordet. Over there er det nærmest synonymt med venstreorienteret.