Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Et af filosofiens vigtigste – og vanskeligste – værker er endelig udkommet på dansk

Omsider kan man få fingre i et af filosofihistoriens væsentligste værker på dansk. Aristoteles’ ’Metafysik’ er tung at danse med – men den antikke klassiker er også fuldstændig umulig at komme udenom for den visdomsbegærlige læser
Thomas Schwarz Wentzer har lavet et særdeles hjælpsomt »Efterskrift« til den danske oversættelse af Aristoteles’ Metafysik

Thomas Schwarz Wentzer har lavet et særdeles hjælpsomt »Efterskrift« til den danske oversættelse af Aristoteles’ Metafysik

Sven Hoppe

Moderne Tider
29. januar 2022

Da vi troppede op til de første filosofihistorie-forelæsninger på Aarhus Universitet i sensommeren 2004, var det ikke mindst mødet med Aristoteles’ Metafysik, der gjorde det krystalklart for os kåde førsteårsstuderende, at vi ville komme til at møde tekster, der kunne tvære os totalt ud. Det var på den ene side skræmmende at opleve, men der var også noget fascinerende ved at være ude på dybt vand, og man følte sig nærmest provokeret til at forsøge at forstå denne uigennemtrængelige tekst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Troen på fornuften (hos grækerne) holdt så lige indtil hebræerne med deres fortælling om Abraham og den brændende busk, senere bekræftet af Jesus m.fl., fik introduceret den enerådende (monoteistiske) gud (i tre varianter Jahve, Gud, Allah) som nu stiller sig i vejen for at vi nulevende kan få taget os sammen til at gøre noget ved klimaets langsomme nedbrydning af vores livsgrundlag. 3000 års indoktrinering i ufornuft. Jeg siger tak for kaffe.

Jens Thaarup Nyberg

Ja, vi må hellere se, at få den læst, Aristoteles’ Metafysik.

“ Alle mennesker stræber af natur efter at have indsigt “

Så kan vi spørge os selv, hvorfor vi er så videbegærlige, nysgerrige.

Her kunne jeg ønske mig at vide, om Aristoteles virkelig mente, kosmos er sat igang, at vi skal tro på, bevægelse kommer af intet . Førstebevægeren ser jeg som en tilsnigelse, nødvendig for at redde fornuften, der ikke tillader uendelig regres.

Steffen Gliese

Måske bruges der bare alt for meget krudt på tidligere, tilbageviste teorier fra den kontinuerligt fremadskridende historie? Det er jo ikke 'Fornuften', der betyder noget hos grækerne, Ib Jørgensen, det er GUDERNE, der styrer samfundet, og især den mønsterstat Athen, der havde et ægte, gennemført demokrati på godt og ondt, som ingen siden har turdet efterligne, fordi det bryder så radikalt med de lånte fjer, økonomiske eliter gerne vil smykke sig med.