Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Olaf Scholz har skrevet det, der ligner Europas mest oversete bog

Den tyske kansler, Olaf Scholz, har skrevet en tør, opdragende og dog rasende interessant bog, som få har læst, men alle burde kende: En bog om nødvendig indvandring, respekt og chancer i »Håbets land« – i den svimlende globaliserings nye virkelighed
Tysklands nye kansler er mere bekymret for, at mangel på arbejdskraft udhuler middelklassens købekraft, end for et identitetsforvirret indvandringssamfund.

Tysklands nye kansler er mere bekymret for, at mangel på arbejdskraft udhuler middelklassens købekraft, end for et identitetsforvirret indvandringssamfund.

Felix Zahn

Moderne Tider
22. januar 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Achtung! Den her bogomtale handler om en bog fra 2017 af en eller anden tysk borgmester. Men den handler også om en bog, som netop nu oplever en renæssance.

I et par måneder har forfatteren nemlig været kansler i Tyskland. Så da han med sin knastørre attitude holdt nytårstale om solidaritet og respekt, tænkte jeg: Fire år gammel eller ej – nu må jeg få tygget Scholz’ bog grundigt igennem.

Hoffnungsland er på mange måder nemlig ikke bare et spejl af den socialdemokratiske kanslers opfattelse af Eine neue deutsche Wirklichkeit (en ny tysk virkelighed), som undertitlen lyder. Den er også en drejebog for, hvor Scholz vil hen med Tyskland som indvandringsland i den toptunede globalisering.

Det er vovet. Både fordi det i 2017 ikke just stod i stjernerne, at den hamborgske overborgmester ville gå hele vejen og blive kansler. Fordi Trump lige var blevet valgt med sin indvandrings- og globaliseringsskepsis. Og fordi Tyskland netop havde gennemlevet den dramatiske flygtningekrise.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Tryggestad

Interessant kommentar omkring Olaf Scholz.

Godt at se at tyskerne vælger ledere som Merkel og Scholz hvor populisme, demagogi og spin ikke har megen plads, og hvor ærlighed, nøgternhed og troværdighed er til at få øje på. Godt for Tyskland, godt for Europa og for EU-projektet.

Forøvrigt interessant at læse at Tyskland skal have en årlig nettotilvandring på 400.000 mennesker for at opretholde sin nuværende arbejdsstyrke. Og at der i dag i Tyskland er omkring 17 millioner indvandrere, dvs. ca. 20% af befolkningen på ca. 83 mill.

Mon tro hvad dette tilsvarende nettoindvandringstal er for Danmark? 30.000 nye indvandrere for at opretholde arbejdsstyrken? Og hvorfra skal de komme? Der bliver næppe mange at hente internt i Europa fremover.

Især indvandringsmodstanderne i Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil få nogle alvorlig udfordringer på dette området i årene som kommer.

Jens Carstensen, Torben Lindegaard, Elise Berg, Alvin Jensen, Anne Søgaard, Mikkel Ellersgaard Sørensen, Søren Fosberg, nanna Brendstrup, Ete Forchhammer , Franz Nitschke, Achim K. Holzmüller og Niels Vest-Hansen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

De fleste hemlige modstandere mod indvandring ser den fremmede kultur og religion, migranterne medbringer, og al deres anderledeshed som hovedmotivet mod muligheden for integration, selvom vi har et ministeriet for ditto, videnscentre med sociologer og andre videnskabsfolk,
der taler imod sådanne fordomme. Og selv én i sin ideologi forvirret minister måtte betale med krigsretsproces og en straf; det er en anden sag, dog et udtryk for al sin forvirring på området.

Ingen gør sig dog de tanker, hvor megen kraft der findes i flygtninges høje motivering! Jeg ved, hvad jeg taler om, jeg er en af de mange!

Naturligvis findes sorte får blandt flygtningsflokken, der udnytter chancer. Dog den overvældende majoriteten har hensigter som at finde ro og sjælefred efter flugten, der ofte sker med store materielle og familiære tab; de acceptere at starte fra scratch; har ved imødekommende behandling ingen interesse i at lave ballade, tværtimod; og frem for alt udvises en maksimal motivation at komme hurtigt på benene igen, materielt og ved at være grundlæggende integrations beredte.
Hvis behandlingen derimod er hadske, afvisende, fjendtlige, ja, så kan de positive forudsætninger slår om til hændelser, der er negativ for samfundet og for nationens omdømme, når tingene løber så skævt, som det er tilfælde i dagens Danmark.

Ser jeg på mine supporter for reparationer ved bilen, IT, og andet håndværk, så er de fleste migranter, ofte den anden generation, uddannet her i landet, idag selvstændig, fordi de ikke følte sig respekteret i danske virksomheder, de startede i efter uddannelsen.

For at komme tilbage til hidtidige resultater i den tyske integrationspolitik, som Scholz profetier går ud på: se i tyske TV, hvor mange oplæseren & moderatorer der kommer fra anden etnisk oprindelse; se ditto i TV under epidemien, hvor mange læge- og videnskabsfolk der ligeledes er andre end etniske tysker; navne & udseende leverer beviser. Disse personkredse er kun topperne af isbjerge. Mange dygtige folk i samfundet er indenfor overskuelig kort tid både blevet integreret og uddannet, hvor ofte sproget kom i anden række frem for det faglige.
Sådanne går integration!

Christian Mondrup, Torben Lindegaard, Jette Steensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Ete Forchhammer , Anders Reinholdt, Katja Bramgaard og Erik Vindbjerg anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Jørgen Tryggestad
'..Godt at se at tyskerne vælger ledere som Merkel og Scholz hvor populisme, demagogi og spin ikke har megen plads, og hvor ærlighed, nøgternhed og troværdighed er til at få øje på. Godt for Tyskland, godt for Europa og for EU-projektet.'
Den ærlighed, nøgternhed og troværdighed har mange tyskere tilsyneladende svært ved at se. Ca 35% af den tyske befolkning frygter en opsplitning af landet, et skred i traditionelle 'tyske værdier' og islamisme. Og tallet er voksende.
https://www.fes.de/index.php?eID=dumpFile&t=f&f=65543&token=be951e80f3f5...

ak ja, drømmer tit om at DK bliver en tysk delstat, det ønske finder dog sjældent genklang:)
Ps jeg er gråhåret og ærke dansk...

Kenneth Krabat

"Social opstigning" fordrer nogen at træde ned.

Jørgen Mathiasen

I våbeneksporten har Tyskland en slingrekurs, som kun de færreste er i stand til at forklare. Man hævder, at våbeneksporten ikke kan gå til lande i konflikt, men kan kun opretholde argumentet gennem egenartede defintioner af "konflikt".

Det er reelt andre hensyn, der tæller. Tysk våbeneksport til Ukraine ville i øjeblikket kun give russerne anledning til en propagandakrig mod Tyskland, - det ville blive med henvisninger til 2. verdenskrig, og tysk våbeneksport begrænses i det hele taget af erindringen om krigen - hvad den tyske regering og Forbundsdag da også ofte nævner.

Situationen ændrer sig, hvis Rusland igen krænker Ukraines grænser. På et eller andet tidspunkt gælder argumentet, at man forsvarer sit eget land ved at forsvare et andet.