Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Politolog drejer kniven rundt i tyskernes sår i strålende debatbog om EU’s myter

Det europæiske projekt svømmer i sort-hvide heltefortællinger om sig selv. En god medicin mod den tendens er bogen ’7 Mythen über Europa’, der er et passioneret forsvar for et langsomt EU med nationalstaterne i førersædet
En medarbejder i Parlamentarium i Bruxelles forud for en konference.

En medarbejder i Parlamentarium i Bruxelles forud for en konference.

Virginia Mayo

Moderne Tider
19. februar 2022

Dramaturgien er soleklar, når man bevæger sig gennem EU-museet Parlamentarium i Bruxelles: Ud af to katastrofale verdenskrige voksede kul- og stålunionen, der især i Rhinlandet skulle gøre sværd til plov og sikre fred i Europa. Derfra viste det indre marked sig at være en rasende god idé, og med østblokkens sammenbrud bankede det meste af Østeuropa ivrigt på EU’s dør. Snart efter kom euroen til for at tæmme det genforenede Tyskland. En nærmest udødelig succes var sat i verden: et stadigt større og stadigt mere integreret EU.

At der i Parlamentarium fokuseres mere på EU’s fremskridt end på tilbageslag som Brexit eller de hollandske og franske nej tak-afstemninger om en europæisk forfatning, er alene af pladsgrunde forståeligt nok. Problemet er bare, at simple myter har det med at sætte sig fast og blive så primitive, at de kommer på kant med virkeligheden. Det gælder også for EU.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Hvem bidrager mest til euro'ens værdi?
Tyskland! Hvem profiterer mest på euroens værdi? Tyskland! Forunderligt!

jens christian jacobsen

Hvad vil de europæiske stater helst? Være en region i et tyskdomineret føderalt EU? Eller amerikanske vasalstater vendt mod øst?
Pest eller kolera.

Bent Nørgaard

@ Jens Christian Jacobsen. Du glemte en, for nogle herinde, mulighed. Vasalstat for Rusland.

Fjerde mulighed: "syd-grønland" bliver en el af det grønlandske territorium i usa.

Det giver nogle enorme forbruger-fordele, med de lavere priser og bedre forbrugerbeskyttelse, der er i usa.

Og vi kan jo handle med england i dollars, hvis de har lidt svært ved at skaffe tilstrækkeligt med euro derude vest for vesterhavet :-)