Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Simone Weil var en vigtig filosof med jødisk baggrund. Var hun også antisemit?

Filosoffen Simone Weil var kendt for sin medfølelse med verdens undertrykte, men forholdt sig med påfaldende ligegyldighed til jødernes skæbne i 1940’erne og kritiserede zionismen i skarpe vendinger. Gør det Weil, som selv var af jødisk oprindelse, til antisemit? Imponerende fransk bog giver læseren mulighed for selv at vurdere sagen
Moderne Tider
5. februar 2022
Var den franske filosof og mystiker Simone Weil (1909-1943) antisemit? Det undersøger ny, imponerende fransk bog.

Var den franske filosof og mystiker Simone Weil (1909-1943) antisemit? Det undersøger ny, imponerende fransk bog.

Der er på det seneste opstået en stor interesse herhjemme for den franske filosof og mystiker Simone Weil (1909-1943). Inden for de seneste to år har Forlaget Aleatorik udgivet hele tre af Weils tekster i dansk oversættelse, Personen og det hellige, Note om afskaffelsen af de politiske partier og Om læsning, mens Iliaden eller styrkens digt er udkommet på Forlaget Virkelig, der også udsender Tyngdekraften og Nåden senere på året.

Selv om den danske reaktualisering af Weil har været rig på anmeldelser præget af biografiske detaljer og farverige beskrivelser af hendes bedrifter som aktivist på den anarko-syndikalistiske venstrefløj i 1930’ernes Europa, er Weils forhold til sin tids ’jødespørgsmål’ ikke blevet skænket megen opmærksomhed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

04/feb/2022

En kommentar til det, at være jøde :

Jesus var jo jøde og blev i sin tid
dødsdømt af de rige og magtfulde
jøder, fordi han protesterede mod,
at de undertrykte og udnyttede de
arbejdsløse og fattige jøder ...

De rige og magtfulde jøder fik så
romerne til at korsfæste Jesus ...
Det er den historiske del af det
helt urimelige, historiske jøde-had ...

Og det magtspil fortsætter de rige
og magtfulde jøder nu mod de fatti-
ge palæstinensere i nutidens Israel.

Med bekymret hilsen
Claus