Anmeldelse
Læsetid: 12 min.

’The 1619 Project’ stiller skarpt på racismens USA og fortæller en ensidig – men nødvendig – historie

The New York Times har med ’The 1619 Project’ genfortalt USA’s historie med racismen som omdrejningspunkt, og det har affødt heftig politisk kritik og igangsat en amerikansk historikerstrid. Projektet er nu mundet ud i en bog, der udfolder en ensidig fortælling. Men det gør den ikke mindre vigtig
»Det moralske univers’ bue er lang, men bøjer mod retfærdighed,« mente Martin Luther King. Et syn på USA’s racisme og undertrykkelse, der deler amerikanske historikere i dag. På fotoet mødes borgerrettigheds- forkæmperen med præsident Lyndon B. Johnson i Det Hvide Hus i 1966.

»Det moralske univers’ bue er lang, men bøjer mod retfærdighed,« mente Martin Luther King. Et syn på USA’s racisme og undertrykkelse, der deler amerikanske historikere i dag. På fotoet mødes borgerrettigheds- forkæmperen med præsident Lyndon B. Johnson i Det Hvide Hus i 1966.

Granger/Shutterstock

Moderne Tider
12. februar 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det er ikke hver dag, at en udgivelse om begivenheder, der fandt sted for 400 år siden, både giver anledning til intense politiske stridigheder, får respekterede professorer til at ryge i flæsket på hinanden og samtidig bliver en overvældende kommerciel succes.

Ikke desto mindre er det præcis, hvad der er sket for det ’The 1619 Project’, som The New York Times står bag. Projektet, der er et storstilet forsøg på at genfortælle historien om USA’s grundlæggelse, mundede i slutningen af sidste år også ud i en bog, der fortsat ligger i toppen af bestsellerlisten, hvor den foreløbig har befundet sig i 11 uger. Blot et af flere vidnesbyrd om den enorme interesse, initiativet har affødt.

Det hele begyndte med 100 siders særtillæg til søndagsudgaven af The New York Times, udsendt i august 2019, hvor fortrinsvis afroamerikanske journalister, historikere og digtere genskrev USA’s historie. Her var tekster om alt fra borgerkrigen, racesegregering og byplanlægning til medicin, ægteskabslove og fængselsvæsnet – alt sammen set gennem det sorte Amerikas øjne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det lyder som en interessant bog. Skal Information ikke udgive den?

Eva Kjeldsen, Gitte Loeyche, erik pedersen, Steffen Gliese og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det lyder direkte afsporet med historikere, der ikke tager fat i materien for forsøger at beskrive den faktiske virkelighed fremfor nogle idealistiske forestillinger - som den grundige undersøgelse burde forholde sig kritisk til igennem sin undersøgelse af de reelt virkende konditioner. Jeg er faktisk chokeret.
Så tak for unge forskeres ønske om at træde skridtene videre.

Bjarne A. Frandsen

En lille korrektion til en ellers fin anmelderartikel:
Det er ikke kun højrefløjen og liberale, som har kritiseret "The 1619 Project". Sitet World Socialist Web Site har en omfattende kritisk sektion, "The New York Times’ 1619 Projekt", med "detailed refutations of the numerous falsifications contained in the Times project, and interviewed leading historians of the United States" (https://www.wsws.org/en/topics/event/1619). Et udvalg herfra er samlet i bogen "The New York Times’ 1619 Project and the Racialist Falsification of History: Essays and Interviews". Edited by David North and Thomas Mackaman (Mehring Books, 2021, 339 p.).

Steffen Gliese

Meget interessant, Bjarne A. Fransen, fordi vi her faktisk ser den substantielle forskel imellem den ideologisk betingede dyrkelse af 'arbejderklassen' og andre, endnu mere undertrykte grupper. Det er med andre ord den klassiske krig i amerikansk tankegang mellem 'de fattige hvide' og deres hårdt tilkæmpede privilegier i forhold til de decideret 'slavegjorte'.

Jeg har den store ære at have mødt Amelia Platts Boynton Robinson i Østerbro Kulturhus 12.2. 2003...

And: ....I will never forget ....<3... !

2. 12. 2003.