Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Neoliberalismens storhed og fald oprulles i ny bog – men analysen er ikke helt up to date

Ny bog giver et gedigent indblik i en magtfuld ideologi, der satte sig igennem på den globale og hjemlige politiske scene fra 1990’erne og frem. Men desværre rækker analysen kun til 2010
Storbritanniens Magaret Thatcher og USA’s Ronald Reagan var idoelogerne under den første nyliberaristiske bølge i 1980’erne. De blev efter Murens fald afløst af Tony Blair og Bill Clinton, som satte fuld tryk på konsensuskedlerne.

Storbritanniens Magaret Thatcher og USA’s Ronald Reagan var idoelogerne under den første nyliberaristiske bølge i 1980’erne. De blev efter Murens fald afløst af Tony Blair og Bill Clinton, som satte fuld tryk på konsensuskedlerne.

Scanpix Ritzau

Moderne Tider
26. marts 2022

Markedet klarer ærterne, og staten skal ikke gribe forstyrrende ind i økonomien. Hvis bare vi lader markedet bestemme, bliver samfundet rigere og friere. Selvregulerende markeder er nøglen til vækst og velstand, og de statslige institutioner bør lære af markedsøkonomien.

Således lød neoliberalismens forenklede budskab, der tog verden med storm og blev det dominerende økonomiske paradigme fra 1990’erne og frem. Men i takt med den globale finanskrises dramatiske gennemslag i 2008, den globale forsyningskrise i coronaårene 2020-2022 og Putins alt for aktuelle krig mod Ukraine har piben fået en anden lyd.

Nu begynder økonomerne at tale om ’neo-dirigisme’ med henvisning til den klassiske doktrin om statens styringskraft. På forsiden af den tyske avis Die Zeits sektion for Wirtschaft blev staten for nylig udnævnt til »Der neue Superstar«, som nu igen har fået en positiv rolle at spille inden for økonomien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

"...tænk sig, hvis Frydenlund havde turdet bede Steger og Roy om at skrive et ekstra kapitel til den danske udgave om tiden fra 2010-2022. Sikke et forsømt scoop."

Vi er sikkert mange dummerikker som gerne - isf korrektur - ville have haft en 3-4 linier mere med nogle antydninger, det ville da ikke have ødelagt anmeldelsen !

Ciao, mon frere.

Steffen Gliese

For mange har det været klart fra starten, at de ærter, som markedet klarer, er nogle, som ethvert demokratisk samfund som sit grundlag skal begrænse og hegne ind.