Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Ny bog blotlægger forbindelsen mellem imperialisme og klimakrise. Med udgangspunkt i en muskatnød

Den indiske stjerneforfatter Amitav Ghoshs seneste bog er en original og grusom historie om, hvordan europæernes voldsomme kolonisering af fremmede territorier lagde kimen til klimakrisen
Hollandske sømænd kigger på, mens lokale på Bandaøerne spiller bold. Med nådesløs brutalitet blev de senere enten dræbt eller taget som slaver.

Hollandske sømænd kigger på, mens lokale på Bandaøerne spiller bold. Med nådesløs brutalitet blev de senere enten dræbt eller taget som slaver.

Pictures From History/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
19. marts 2022

Den indiske forfatter Amitav Ghosh åbner sin seneste nonfiktionsbog, The Nutmeg’s Curse, med at fortælle den blodige historie om den hollandske erobring af Bandaøerne i Indonesien i begyndelsen af 1600-tallet.

Bandaøerne var dengang det eneste sted i verden, hvor muskatnødden voksede – sådan forblev det helt indtil midten af det 19. århundrede – og hollænderne havde ligesom resten af Europa fået smag for det eksklusive krydderi, der siden Middelalderen havde været genstand for en omfattende handelskrig.

Med nådesløs brutalitet udryddede de en stor del af øernes oprindelige befolkning og tog de overlevende som slaver på det, der i de følgende århundreder skulle blive en hollandsk koloni.

Den hollandske invasion af Bandaøerne var anført af Jan Coen, en generalguvernør fra det hollandske kompagni VOC, der opererede under mottoet: »Ingen krig uden handel, ingen handel uden krig.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her