Idéhistorie
Læsetid: 4 min.

Ny bog viser middelalderens betydning for den filosofiske idé om frihed

Hvis vi vil forstå vores egen filosofiske arv, kommer vi ikke udenom middelalderen, argumenterer filosofihistoriker Olivier Boulnois i ny bog om frihedsbegrebet
Moderne Tider
23. april 2022
Middelaldertænkere som Johannes Duns Scotus var på ingen måde tynget af den stive tænkning, som eftertiden har tillagt perioden.

Middelaldertænkere som Johannes Duns Scotus var på ingen måde tynget af den stive tænkning, som eftertiden har tillagt perioden.

Rabatti & Domingie/Akg-Images/Ritzau Scanpix

Man skal ikke have beskæftiget sig med filosofihistorie særlig længe, før man – på den ene eller anden måde – bliver mødt af spørgsmålet: Hvad skal det bruges til? Til det kan man kort sagt give to svar. Det første er den lidt kontrære påstand, at det slet ikke skal bruges til noget. Filosofihistorikeren skal bare fremvise mere eller mindre eksotiske eksempler på de sære ting, folk engang har ment. Det andet svar hævder, at man ved at studere de gamle klassikere kan finde svar på spørgsmål, vi stadig går og tumler med. Man kunne for eksempel forestille sig, at John Locke havde en god idé om, hvad en stat skal kunne, eller at Augustin havde en god forståelse af den menneskelige sjæl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her