Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Ny bog afblæser demokratiets krise – måske en tand for hurtigt

Er demokratiet i krise? Nej, svarer to professorer fra statskundskab på Aarhus Universitet i ny bog. Men det er en sandhed med modifikationer
USA præsenteres i bogen som et demokrati og en garant for demokrati. Men USA har også været en hæmsko for demokratiet mange steder, eksempelvis på grund af militære interventioner i Latinamerika. Her i Panama i 1989.

USA præsenteres i bogen som et demokrati og en garant for demokrati. Men USA har også været en hæmsko for demokratiet mange steder, eksempelvis på grund af militære interventioner i Latinamerika. Her i Panama i 1989.

Manoocher Deghati/AFP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
21. maj 2022

Det skorter ikke på udgivelser om demokratiets krise. Bøger med titler som ’Sådan slutter demokratiet’ og ’Hvordan demokratier dør’ er i de senere år blevet internationale bestsellere. Her kan man læse om, hvorfor det står historisk skidt til, og hvordan det hele snart går galt, hvis ikke vi skrider heroisk til handling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Glimrende og indsigtsfuld anmeldelse - dog tænker jeg, at den lider under den form for anakronistisk laden to og fem være lige, som vi ser, når f.eks. borgerlige politikere for ikke så mange år siden lod som om, at alle lande da var lige og lige ansvarlige og lige egnede til f.eks. at modtage flygtninge eller blive taget alvorlige i internationale fora (dog som regel kun, hvis de havde penge), eller at betragte en politisk kurs igennem omskiftelige tider under den samme vinkel som her, når det drejer sig om USAs ageren under den kolde krig.
Uformelt eroderes respekten for repræsentationen jo uafbrudt af folk, der opnår midler til at gennemskue den form for politiks manglende fleksibilitet i forhold til at agere adækvat med omstændighederne, mens folk flest reelt kun ønsker forandringer, der kan bringe os fra et uholdbart nu til en holdbar fremtid.