Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Hvalerne fortæller os en hel del om den verden, vi er ved at skabe, viser stærk debutbog

I sin debutbog skriver australske Rebecca Giggs blændende om hvaler – og om, hvad deres skrantende helbred muligvis kan fortælle os om den verden, vi er på vej ind i
I 2019 blev en pukkelhval fanget i et garn ud for Skagen. Det var synet af en strandet og døende pukkelhval, der satte Rebecca Giggs i gang med at skrive sin debut om hvaler og livet, der går tabt.

I 2019 blev en pukkelhval fanget i et garn ud for Skagen. Det var synet af en strandet og døende pukkelhval, der satte Rebecca Giggs i gang med at skrive sin debut om hvaler og livet, der går tabt.

Rene Schutze

Moderne Tider
11. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det hele starter med en strandet pukkelhval.

Det stakkels dyr skyller op på den del af den australske kyststrækning, som Rebecca Giggs bor ned til.

Sammen med en gruppe mennesker lykkes hun med at skubbe den ud i havet igen. Kort tid efter vender den imidlertid tilbage.

Det går hurtigt op for Giggs og de øvrige lokale, at pukkelhvalen er døende. Rygtet spreder sig, og snart kommer mennesker fra nær og fjern for at bevidne dyrets sidste tid. Børnefamilier valfarter til stranden, forældre peger på det store væsen eller løfter deres babyer i pastelfarvede sparkedragter op i luften, så de kan få et indtryk af det mægtige havdyr.

Efter tre dage som offentlig attraktion dør pukkelhvalen omsider. Folk forlader stranden igen, men Rebecca Giggs står forvirret tilbage. I første omgang undrer hun sig ganske enkelt over, hvorfor og hvordan hvaler dør – et spørgsmål, der snart forgrener sig til en lang række andre spørgsmål.

Kan hvalerne ses som en målestok for havenes generelle tilstand? Hvordan oplever de klimaforandringer? Og hvordan skriver man om naturen, når man står midt i en økologisk krise?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her