Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Immanuel Kant var en af historiens største krigstænkere

Krige er uforudsigelige, og det gør det vanskeligt at tænke systematisk om dem. Alligevel gør den politiske tænker Arthur Ripstein forsøget med en analytisk kraftpræstation af en bog, der udpeger oplysningsfilosoffen Immanuel Kant som en af de helt store krigstænkere
Moderne Tider
13. august 2022
Det er en bedrift af de større, når den politiske tænker Arthur Ripstein med bogen ’Kant and the Law of War’ formår at bidrage med en så original læsning af en så kanoniseret tænker som Kant.

Det er en bedrift af de større, når den politiske tænker Arthur Ripstein med bogen ’Kant and the Law of War’ formår at bidrage med en så original læsning af en så kanoniseret tænker som Kant.

Ritzau Scanpix

Krig er noget lort. Mennesker dør, ting bliver ødelagt, og liv bliver flået i stykker. Men er krigen også forkert på et højere plan, og hvad har det i så fald af implikationer for vores vurdering af staters engagement i krige?

Det er det overordnede spørgsmål, som behandles i bogen Kant and the Law of War, skrevet af den canadiske professor i filosofi og jura, Arthur Ripstein, der er en af verdens førende kapaciteter, når det gælder den tyske oplysningsfilosof Immanuel Kants politiske tænkning.

Kant skrev meget om freden og derfor også en del om krigen. Det er disse – ifølge Ripstein ofte misforståede – studier af krigen, som det i systematisk overlegen stil er lykkedes forfatteren at rekonstruere i en teori om krigens moral og love. Og det har sikkert været en oprindeligt tilstrækkelig ambition for Ripstein at slå et gedigent slag for den store tyske tænkers oversete bidrag til krigsteorien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her