Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Mennesker lærer af andre, hvad de skal begære – og internettet har radikaliseret den dynamik

Lena Lindgren, kommentator ved den norske avis Morgenbladet, har skrevet en formidabel samtidsdiagnostisk analyse af opmærksomhedsøkonomiens og medieteknologiens skræmmende og skævvridende kræfter
Facebookstifter Mark Zuckerberg omgivet af vagter i 2018, mens han går ned ad gangene i Capitol Hill for at mødes med nogle senatorer. I sin bog rejser Lena Lindgren tilbage til dengang i 2004, hvor Zuckerberg møder investoren Peter Thiel, og Facebook går fra at være et medie, der skal bringe verden sammen, til at  skabe en ramme for mediering af alverdens former for begær.

Facebookstifter Mark Zuckerberg omgivet af vagter i 2018, mens han går ned ad gangene i Capitol Hill for at mødes med nogle senatorer. I sin bog rejser Lena Lindgren tilbage til dengang i 2004, hvor Zuckerberg møder investoren Peter Thiel, og Facebook går fra at være et medie, der skal bringe verden sammen, til at  skabe en ramme for mediering af alverdens former for begær.

Michael Reynolds

Moderne Tider
13. august 2022

Grundtesen i den norske forfatter Lena Lindgrens (f. 1969) velskrevne bog Ekko. Et essay om algoritmer og begær, er, at internettet er blevet forvandlet fra at være et værktøj til kommunikation til at blive til en relation – en mimetisk relation. Nettet er gået fra at være en vildtvoksende, ustyrlig og anarkistisk legeplads til at blive et kommercielt overvågnings- og udbytningssystem – drevet af mimetiske begærsudladninger, kreeret af let antændelige brugere, der arbejder gratis dag og nat med øjnene på stilke.

I stedet for at komme i kontakt med verden kommer skærmbrugeren ind i en lukket cirkel. Der skabes en mimetisk kortslutning, når man får kastet den algoritmisk bearbejdede effekt af sine egne søgeprocesser i hovedet igen. Søgeprocesserne bliver til tvangsmæssige gentagelser. »Der findes noget i nettet selv, noget grænseløst og viljestærkt, og dette noget kan jeg ikke se. Jeg ser kun på det, jeg får tilbage. Det er en refleksion af mig selv,« skriver Lindgren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her