Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Alle bør tage livtag med Hegel. Ny oversættelse af tekster om dialektikken er en god lejlighed

En lille samling med nye danske oversættelser viser, hvordan filosoffen G.W.F. Hegel stadig ægger til strid og stedsegrøn inspiration
Moderne Tider
24. september 2022
Hegel kan læses som en dynamisk tænker, der kan inspirere til sociologisk og videnskabskritiske studier – men han kan bestemt også læses som statsapologet og som en fremskridtsforvisset historiefilosof.

Hegel kan læses som en dynamisk tænker, der kan inspirere til sociologisk og videnskabskritiske studier – men han kan bestemt også læses som statsapologet og som en fremskridtsforvisset historiefilosof.

NMG/Writer Pictures

Dialektikken er tænkningens fremmeste motorkraft, og logikken er begrebsliggørelsen af virkelighedens selvbevægelse. Tænkning og virkelighed er to sider af samme sag. Verden må begribes som forandring, og tænkningen som en aktivitet, der ikke viger tilbage for at »begribe en i bund og grund modsigelsesfyldt virkelighed«.

Verden bugner af strid og absurditeter. Derfor må den filosofiske tænkning sætte dynamiske tilblivelser og formidlinger på begreb og vige bort fra subjektive påhit, abstrakte absolutter, skabelonagtige klassifikationer og metodiske universalnøgler. Ordentlig tænkning er på én gang konkret og spekulativ.

Således kan en kondenseret parafrase af den danske filosof og ph.d.-studerende fra RUC Anna Cornelia Plougs fortrinlige og yderst informative introduktion til G.W.F. Hegels Dialektik lyde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her