Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny bog leverer imponerende genfortolkning af Athens demokrati

Det athenske demokrati er ikke just et understuderet fænomen. Alligevel lykkes det fransk historiker at levere en inspirerende nyfortolkning af den antikke bystat
Moderne Tider
10. september 2022
Pébarthe nyfortolker den athenske statsmand Perikles’ gravtale, som han holdt i 430 f.v.t for at mindes de faldne i Den Peloponnesiske Krig.

Pébarthe nyfortolker den athenske statsmand Perikles’ gravtale, som han holdt i 430 f.v.t for at mindes de faldne i Den Peloponnesiske Krig.

Christophe Pébarthe, lektor i antik historie ved Université Bordeaux Montaigne, har i sin seneste bog Athènes, l’autre démocratie (Athen, det andet demokrati) givet sig i kast med intet mindre end en genfortolkning af det athenske demokrati. Men selv om der er tale om en ambitiøs opgave, der er blevet forsøgt et utal af gange, bidrager Pébarthes bog alligevel med nye og ofte overraskende indsigter.

For Pébarthe er det klart, at en ny forståelse af det athenske demokrati ikke blot angår faghistorikere, men har en umiddelbar politisk betydning. Det skyldes især, at politikere fra både højre og venstre, for 200 år siden såvel som i dag, ynder at påberåbe sig det »oprindelige« demokrati, når deres egne politiske præferencer skal legitimeres.

Det athenske demokrati har således fungeret som et slags idealiseret eksempel til efterlevelse gennem flere hundrede år. Men netop fordi det påberåbes af snart sagt alle, giver det nærmest sig selv, at en ændring i vores forståelse af dette eksempel også har betydning for, hvordan vi forstår vores egen historiske og politiske situation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Esben Korsgaard Rasmussen opstiller i sin artikel 'de veluddannede og håndværkerne' som modsætninger på linje med 'de rige og de fattige'.
Dermed mere skriver han i virkeligheden, at håndværkere ikke er veluddannede.
Og det tilmed i en avis som Information, der burde vide, at uden veluddannede håndværkere, så er det umuligt at afværge klimakatastrofen.
Jeg håber virkelig det er en smutter fra både skribentens og redaktionens side. At man ikke på Information anser håndværkere for at være ikke veluddannede!

'At man på Information anser håndværkere for at være ikke veluddannede!' skulle der naturligvis stå. :-[ (Det er menneskeligt at fejle! ;-]