Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Civilisationens historie er også historien om en uløselig konflikt mellem to former for omsorg

Coronakrisen viste den konflikt, der kan opstå mellem statens omsorg for sine borgere og individets omsorg for sig selv. Det fik filosoffen Boris Groys til at undersøge omsorgens filosofiske tradition. Resultatet er den velskrevne bog ’Philosophy of Care’, der når vidt omkring i den europæiske tænkning uden dog at bringe så meget nyt til bordet
Konflikten mellem statens omsorg for individet og individets omsorg for sig selv blev tydelig under coronakrisen. Det beskriver Boris Groys i bogen ’Philosophy of Care’.

Konflikten mellem statens omsorg for individet og individets omsorg for sig selv blev tydelig under coronakrisen. Det beskriver Boris Groys i bogen ’Philosophy of Care’.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
15. oktober 2022

Er staten bedre til at tage vare på individet end individet selv? Det er et af den slags teoretiske spørgsmål, vi pludselig alle sammen måtte forholde os til på en meget håndgribelig måde under COVID-19-krisen, hvor statens hensyn til borgerne som autonome individer med ét blev sat under pres.

Hvad stiller staten op, når dens borgere med deres grundlovssikrede rettigheder befinder sig i en ekstraordinært sårbar situation og må sikres mod både udefrakommende og selvpåførte trusler?

Det problem opstilles gerne som en konflikt mellem individets personlige ret til frihed og samfundets kollektive krav på sikkerhed. En konflikt, der er lige så gammel som menneskeheden selv.

Men det er faktisk ikke den konflikt, som er den interessante i lyset af coronakrisen, hvis man spørger den russiske filosof og medieteoretiker Boris Groys, der til daglig virker som professor ved New York University.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her