Bogkritik
Læsetid: 11 min.

For mange historikere er slaveriets afskaffelse en historie om fremskridt. Caribiske Kris Manjapra viser skyggesiden

Slaveriet blev afskaffet for godt 200 år siden, men kaster stadig skygger over moderne debatter om racisme og krav om erstatning for datidens overgreb. Ny bog viser, hvordan den formelle frigørelse banede vej for nye former for undertrykkelse
Mange historikere ender deres beretninger om perioden med slaveriets afskaffelse, og dermed fortælles en historie om fremskridt og succes. Kris Manjapra går den modsatte vej: Fokuserer man på, hvad der fulgte efter, viser der sig pludselig en anden historie om fortsat elendighed og fiasko. Her en illustration af afrikanske slaver fra omkring 1830.

Mange historikere ender deres beretninger om perioden med slaveriets afskaffelse, og dermed fortælles en historie om fremskridt og succes. Kris Manjapra går den modsatte vej: Fokuserer man på, hvad der fulgte efter, viser der sig pludselig en anden historie om fortsat elendighed og fiasko. Her en illustration af afrikanske slaver fra omkring 1830.

Shutterstock/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. december 2022

I september 2015 besøgte Storbritanniens daværende premierminister, David Cameron, den tidligere britiske koloni Jamaica. Konfronteret med spørgsmål om slaveri og briternes moralske gæld, svarede Cameron, at det langvarige slaveri i kolonien selvfølgelig var »afskyeligt«, men at det nu var »tid til at komme videre fra denne smertefulde arv og fortsætte med at bygge for fremtiden«. Premierministeren var i Jamaica for at snakke handel og diplomati, ikke for at rippe op i fortiden.

Cameron kommer selv ud af en familie af tidligere plantageejere, der tjente godt på slaveriets afskaffelse. James Duff, greven af Fife og fætter til en af Camerons forfædre, modtog 4.101 pund – svarende til cirka 30 millioner kroner i dag – som erstatning for de 202 slaver, han ’mistede’ ved frigivelsen i 1833.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

Spændende og tankevækkende bog og anmeldelse.

John Scheibelein, erik pedersen, Mette Johansson, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Carsten Munk, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Nova Lone Jespersen anbefalede denne kommentar