Bogkritik
Læsetid: 3 min.

Litteraturprofessor: ’Østtyskeren’ er i vesttyske øjne fej, dum, doven og fremmedfjendsk

En østtysk litteraturprofessor har skrevet et firkantet, rasende og storsælgende kampskrift mod den vesttyske diskurs, der siden genforeningen har præget synet på det tidligere DDR
Den østtyske litteraturprofessor Dirk Oschmann er født i DDR i 1967, vokset op i østtyske Thüringen og arbejder nu på universitetet i Leipzig.

Den østtyske litteraturprofessor Dirk Oschmann er født i DDR i 1967, vokset op i østtyske Thüringen og arbejder nu på universitetet i Leipzig.

Sebastian Willnow/AP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Østtyskland virker som en knude på Vesttysklands krop, en knude, som permanent gør ondt, og som aldrig vil gå væk.«

Den får fuld gas i bogen Der Osten: eine westdeutsche Erfindung (Østtyskland – en vesttysk opfindelse) af den vrede litteraturprofessor Dirk Oschmann, der selv er født i DDR i 1967, vokset op i østtyske Thüringen og nu arbejder på universitetet i Leipzig. Altså Leipzig, der måske nok er kendt for den årlige bogmesse og for sit venstreorienterede bymiljø. Men også Leipzig, som i vesttyske øjne har den udfordring, at byen ligger i østtyske Sachsen – Alternative für Deutschlands højborg, Pegida-bevægelsens vugge, småfascisternes samlingssted, you name it. Fordommene findes, mener Oschmann.

Bogen topper de tyske bestsellerlister og er – til forfatterens egen forbløffelse – nu på 10. oplag. Jeg har jo ikke skrevet noget nyt, pointerer Oschmann i såvel bogen som i interview. Jeg har bare udtrykt det vredere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carsten Kristensen

Kæmpe fejl at tvinge Østtyskland sammen med Vesttyskland.
Før muren fald var Østtyskland suverænt det højst udviklede land i Østeuropa, kulturelt, teknologisk og økonomisk.

Når man ser på hvilken kæmpe succes fx. Polen har været på (næsten) alle parametre, efter Sovjets sammenbrud, kan man tænke på, hvor godt det ville have gået Østtyskland som frit selvstændigt land.

Men i stedet valgt man desværre at indlemme Østtyskland i et forenet Tyskland - og sætte 16.000.000 mennesker på kontanthjælp.
Og så får man en "fej, dum, doven og fremmedfjendsk" befolkning?

Bo Boisen Pedersen, Per Dørup og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Spændende! Den tror jeg jeg skal kigge nærmere på.

Jeg kom til at tænke på en af de vitser, man fortalte efterDDRs bortgang.
Ossien og Wessien mødtes på gaden.
Ossien sagde begejstret "Wir sind ein Volk!", hvortil Wessien konstaterede "Wir auch!"

En ting, der ikke står klart i anmeldelsen, er, hvem der i dag er "østtyskere": er det folk, der er født i DDR? Er det folk, der er født i det område, der engang var DDR? Er det folk, der er født i DDR og er blevet der hele deres liv? Eller bare født i området og er blevet hængende? Eller er også de millioner, der er "flyttet" fra DDR inden "Muren" faldt? Og hvad med tilflytterne?

Det kan jo være sådanne temaer anmeldelsen omtaler med bemærkningen "Selv om bogen sociologisk betragtet er noget tyndbenet", og dermed påpeger, at man skal læse den som et (formentlig begavet) debatindlæg, men ikke som en videnskabelig analyse.

Jeg véd udmærket, at der stadig er massive økonomiske problemer i det tidligere DDR: f.eks. flytter mange unge stadig derfra hvilket altid vil forstærke de problemer, der beskrives.

"Omlægningen" af DDRs virksomheder var nødvendig i og med at de havde en rystende lav produktivitet, samtidig med at de leverede astronomisk voldsomme miljøødelæggelser.
Samtidig fandtes der i DDR ikke mekanismer til at modernisere hverken produktionsforhold eller produktivkræfter (hvis man vil undskylde et par kernebegreber i marxistisk økonomisk teori; de to begreber svarer nogenlunde til økonomisk struktur hhv teknologi- og uddannelsesniveau).

Der var derfor ingen basis for at fortsætte produktionen upåvirket af åbningen mod en meget konkurrencepræget omverden.

Indlysende er det selvfølgelig, at udviklingen i det gamle DDR ikke er tilfredsstillende.
Hvad jeg selv savner er ideer til hvordan pokker man kan komme videre, for skældsord mod en stedfunden udvikling hjælper ingen!

Og så lige en replik til Carsten Kristensens kommentar, 22. maj, 2023 - 20:51.
"Kæmpe fejl at tvinge Østtyskland sammen med Vesttyskland."

Det skal du skælde den østtyske vælgerbefolkning i 1990 ud for! Den vedtog sammenslutningen ved en fri folkeafstemning!

"Før muren fald var Østtyskland suverænt det højst udviklede land i Østeuropa, kulturelt, teknologisk og økonomisk."

De sidste mindst ti år af DDRs eksistens var landet bankerot og blev holdt flydende af massive tilskud fra .... BRD. Vesttyskland indså nemlig tidligt, at det var billigere at finansiere Honecker og co's diktatur end at skulle rydde op efter det.

Mht. hvor avanceret DDR var, tænker jeg at der nok er nogle czecker, der ville grine højt og larmende, hvis de læste din skamros til DDR.

Jeg indrømmer at historie kan være noget besværligt, men det er nødvendigt at kende den.

Eva Schwanenflügel, Uffe Palludan, Hans Schjørmann, Steen Oluf Karlsen, Steffen Gliese, Carsten Bjerre, Holger Nielsen, Emil Davidsen, Jørgen Mathiasen og Willi Nors anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Korrektion: ingen folkeafstemning men en vedtagelse i både det første demokratisk valgte Volkskammer og Bundestag samt i Bundesrat, efter at der var opnået enighed mellem de gire "besættelsesmagter" i "Fire plus To"-formatet.

Sorry.

Men DDRs vælgere vidste, hvad de stemte om, og de stemte et kvalificeret flertal for en sammenslutning ind i Volkskammer.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Holger Nielsen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er til dumpekarakter i faget historie, at erklære: "Men i stedet valgt[e] man desværre at indlemme Østtyskland i et forenet Tyskland." Carsten Kristensen har naturligvis indsat et erstatningssubjekt i sin sætning, for hele påstanden falder sammen, hvis han skal sætte navn på dem, der valgte.

I den korte periode mellem murens fald og sammenlægningen stemte befolkningen i Østtyskland især på CDU / Østtyskland for at fremme en sammenlægning af de to Tysklande, mens den samtidigt anstrengte sig med at forhindre enhver anden udgang på DDR-regimets fald.

Jeg skal ikke læse litteraturprofessorens bog, men hvis man kunne udrede, hvilken rolle forskelsbehandlingen af borgerne og hvilken rolle socialisationen spiller for østtyske vælgeres politiske handling, ville det være interessant. I Bremen kunne AfD ikke opstille (selv skyldig), så i stedet for fik partiet Rasende Borgere 10% af stemmerne. Det skulle man måske snakke med Dirk Oschmann om.

CDU har et par konservative ministerpræsidenter til at regere i Sachsen og i Sachsen-Anhalt, og højrefløjen har også flertallet i Thüringen, men kan bare ikke bruge det. AfD + CDU har store stemmeandele i Brandenburg og i Mecklenburg-Vorpommern. Undtagelsen er Berlin, hvor man skal ned på distriktsplan i øst for at finde lommer med 10-20% af stemmerne til AfD.

Jeg antager, at socialisationen spiller en mindre væsentlig rolle, og at forskelsbehandlingen er det væsentligste problem for østtyskerne. Stemmeandelen til AfD får naturligvis vesttyskere, - bemærk venligst at formen er ubestemt flertal, til at pege på socialisationen. Så er man også fri for at tale om forskelsbehandlingen.

Eva Schwanenflügel, Rita Lützhøft Andersen, Torben Siersbæk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Øst Tyskland historie startede før 1945, 1949, Øst Tyskland har eksisteret før besættelsen af Sovjet-Union, Øst Tyskland var Tyskland.
Vest Tyskland var besat af Frankrig, England og USA.
Selvfølgeligt det at DDR var et socialistiske lande har påvirket befolkningen på godt og ondt, i opdragelsen af børn, værdier, det sociale liv osv.
Vi har denne opfattelse i de vestlige lande at alt var ondt i de socialistiske lande, jeg tror at det har været vigtigt for Vest Tyskland at udrydde alle tanker om socialisme, og de socialistiske værdier ved at nedgøre og straffe befolkningen kollektiv.
Jeg var selv i DDR i tresserne , hele unge på udveksling, det var en ret spændende oplevelse, så anderledes for den flok unge udisciplineret franskmænd /kvinder vi var.
Særligt den genbygget Dresden og dens slot gjorde store indtryk på mig, og en ungdoms herberge i et middelalderen borg tæt på Tjekkoslovakiets grænsen.
Under krig var det et SS lejr.
Der var unge fra andre lande, Polen, hungarn, Frankrig osv. En dag hvor jeg ståede i køen og ventede på min mad i kantinen snuppede jeg nogle kirsebær der lå i nogle skåler på de forskellige borde , jeg fik en socialistisk reprimande af en unge mand som ventede også, hvordan kunne jeg finde på at tage fra de andre, jeg følte store skam, kan jeg huske.

Rita Lützhøft Andersen, Carsten Kristensen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jeg rejste lidt i det tidligere Østtyskland i 91, 07 og 08... Som jeg vel ville ha' gjort det mange andre steder der havde været igennem en fundamental ændring, så jeg både de smarte, der lynhurtigt havde lært at skumme den nye fløde, og så mødte jeg virkelig mange der "græd" over som de var blevet snydt - ikke at det havde været værd at samle på, det tidligere DDR, men nogle gode tiltag havde der dog været, men de var ALLE tromlet ned af den nye pengemagt... intet broderskab, ingen respekt her... det var ikke til den slags værdier kapitalerne fra vesten flød.
i 07 ville jeg i en stor, centralt beliggende boghandel i Leipzig købe Ittens farvelære, lidt af en grundbog, troede jeg, men nej, den måtte jeg til Vesten for at få...
Bortset fra der Ampelmann i Berlin, er der så andet tidligere østtysk der har overlevet die Wende?
Hvordan ser vi på ægteskaber hvor den ene part sidder 99% på den anden - noget at efterstræbe? mon ikke vi ville fable om at det ville være godt hvis den med de 99% så lidt indad og fik øje på den anden?
Hvordan ser vi på Berlusconis, Orbans, Trumps m.fl. greb om vælgermasserne? udtrykker deres valgsejre den enkelte vælgers nøgterne overvejelser?
Hvordan ser vi på små firmaer der bli'r indlemmet i store? er det godt for det enkelte firma de facto at bli' strøget af listen (jeg siger ikke noget om fx Irma lige her)?

Rita Lützhøft Andersen, Carsten Kristensen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Ete Forchhammer skrev:
»Bortset fra der Ampelmann i Berlin, er der så andet tidligere østtysk der har overlevet die Wende?«

Det er der: Ferieophold i senborgerlige omgivelser ved Østersøen, altså i stil med »Buddenbrooks", lever i bedste velgående. Det samme gør arkitekturen i struktursvage områder i Brandenburg og Mecklenburg-Vorpormmern. Der er også grupper af mennesker i teater og musik, som fastholder kulturtraditioner fra DDR, ikke mindst den Bertolt Brecht repræsenterer.

Men der er også andet, som fortsætter: Der bor en større russisk koloni i Østberlin og nogle af indvånerne har synspunkter om Putin og Ukraine, som er egnet til at anbringe dem i kategorien af "nyttige idioter". Og så er det endda venligt at sætte »nyttig« foran.

Deres tyske naboer hører til de største modstandere i Tyskland af den vestlige hjælp til Ukraine. Det ved jeg ikke, om Dirk Oschmann diskuterer, men det er helt klart ikke medvirkende til at øge forståelsen eller respekten i resten af republikken.

Die Linke dyrker DDR-fortiden, det gør Østtysklands befolkning ikke. Jeg henviser bare til valgresultaterne, den dybe splittelse i partiet, og til Sahra Wagenknechts forgæves forsøg på at gafle AfDs vælgere. Die Linke klarede ikke spærregrænsen men fik 3 kredsmandater, hvoraf ét var tilfaldt Gregor Gysi i Berlin-Köpenick. Også en slags DDR-forbindelse.

Carsten Kristensen

Kære Torben og Jørgen - historie og statistik har I da intet begreb om - hvis I ikke er gamle nok til at have oplevet DDR, så spørg jeres forældre.

DDR var helt klart den lysende stjerne i øst - GDP i Comecon-tiden var suverænt det største - 20% større end Tjekkoslovakiet på andenpladsen - og 40% større end Sovjet. Faktisk også større end vestlige lande som Spanien og Irland.

Ikke tilfældigt, at DDR-symbolet var hammer og passer, mens bonderøvene i Sovjet havde hammer og segl - ingen tvivl om at DDR så sig selv som de sofistikerede og de andre Comecon-lande som tilbagestående - ikke ulige den måde vest nu ser på øst.

Guldmedaljer ved OL i Montreal 1976:
Sovjet 49
DDR 40
USA 34
Vesttyskland 10
Tjekkoslovakiet 2

Meget godt gået af et land med 16 millioner indbyggere, når man tænker på, at der boede næsten 20 gange så mange mennesker i Sovjet.

Jeg er overbevist om, at et selvstændigt Østtyskland med dets højtuddannede befolkning ville have klaret sig fantastisk - tænk på, hvor godt det er gået Polen, der havde et langt dårligere udgangspunkt - måske endda bedre end det mere eller mindre dysfunktionelle Vesttyskland ...

Steffen Gliese

Ja, Carsten Kristensen, du bidrager med klar evidens for, at forskningen i hormoner var overordentligt langt fremme i DDR.

Eva Schwanenflügel, Hans Schjørmann, Jørgen Mathiasen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Det er et plus at kunne læse tysk, når man diskuterer DDR.
Om DDR var "en lysende stjerne" i ret meget andet end det brutale statsordinerede dopingprogram, der var skjult for ofrene, er der ikke meget der tyder på!

Men hvis vi nu skal tale om historie og statistik med en mester i begge discipliner (vel mindst dr. phil. i dem!) kan man måske foreslå ham - og andre, der har lyst - at læse (og læse om) STASIs vurdering sf DDRs økonomi i en politbureau-intern rapport fra 25/1.-1982: https://www.bpb.de/themen/deutsche-teilung/stasi/236554/1980-1983-bankro... - og det er bare et originalt DDRdokument, man kan læse der!

Hvis man virkelig 33 år efter DDRs undergang ikke har fået udraderet DDR-regimets propaganda er det nok ikke belejlig læsning, STASI leverer.

.... Og så klukker jeg stadig efter pragtbemærkningen "det mere eller mindre dysfunktionelle Vesttyskland ...". Se, om du ikke kan få et job hos DR (jaeh ... der mangler godt nok et D, men alligevel) med at skrive tekster til Jonathan Spang!

Eva Schwanenflügel og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Carsten Kristensen kører debatten fuldstændig i grøften med en debat fra svundne tider; jeg synes, vi skal forholde os til litteraturprofessorens anliggende.

Det trætter mig, at han kaster sig ud i avisers overskriftssprog og markedsskrigeri med udtryk som »fej, dum, doven og fremmedfjendsk«. Det er også utidigt, fordi to andre temaer behersker den offentlige samtale i Tyskland: krigen i Ukraine og den grønne omstilling. Det er netop lykkedes FDP at vælte loven om opvarmning, og jeg kan garantere for, at dette udprægede vesttyske parti vil komme til at høre for det, ikke mindst fra det andet vesttyske parti, De Grønne.

Mathias Sonne har nu en artikel om "kaos i Tyskland". Avisoverdrivelser igen, men det kan ikke nægtes, at den tyske regering, Ampel-koalitionen, begynder at se noget dysfunktionel ud, og man kan være helt sikker på, at de konservative og højreradikale politikere, østtyskerne har valgt, vil forsøge at skubbe til læsset.

Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Carsten Kristensen

Det hjælper jo ikke meget, at du kan læse, når du tydeligvis ikke kan forstå.

Det er ikke meget fakta hr. mester-dr.- phil. byder ind med - men du er måske dr. phil. i fredagsbar? - statistik og historie kan der umuligt være tale om.

DDR var på alle parametre østblokkens mest udviklede samfund.

Din mærkelige bemærkning:
"Mht. hvor avanceret DDR var, tænker jeg at der nok er nogle czecker(?), der ville grine højt og larmende"
er jo baseret på fri fantasi, og har intet med fakta at gøre - prøv at læse statistikkerne fra tiden.

Torben Siersbæk

@Marie-Christine Poncelet - 23. maj, 2023 - 10:12

Efter min opfattelse er det en absolut fejl at betragte DDR og de øvrige "østbloklande" inklusive PRC som socialistiske. PRC i dag er endda et af de groveste kapitalistiske lande i verden!

For mig er den enkelte borgers frihed fra undertrykkelse og indflydelse på eget liv afgørende træk i et ægte socialistisk samfund.

Som et kerneeksempel var virksomhederne i DDR på ingen måde borgerstyrede eller medarbejderstyrede!

I alle østbloklande fandtes fagforeninger. Men fagforeningerne var en del af statsapparatet og dermed en del af det samlede apparat, der holdt befolkningen under kontrol.
I Tjekkoslovakiet i 1986 mødte jeg en jurist, der ikke ville arbejde som advokat, for det krævede et partimedlemskab. Under et besøg på et statsligt storlandbrug blev jeg og den gruppe jeg rejste med underholdt af ledelsen. Et medlem af denne ledelse var fagforeningsformanden. Man kunne ikke skelne ham fra chefen.
Et andet sted - på et stålværk - stod en ingeniør og fagforeningsformanden for rundvisningen. Jeg så et forhold, der virkede farligt: arbejdere, der kom meget tæt på kanten på en fire meter høj platform uden afskærmning. Da jeg spurgte, om det ikke var et problem grinede de to. Da jeg insisterede på at få et svar sagde de, at folkene jo havde hjelm på.
De to var - pænt sagt- totalt sammenspiste.

Fagforeningen var ikke sat i verden for at varetage arbejdernes interesser!

Jeg har ikke besøgt DDR - bortset fra et togskifte på Berlin-Lichtenberg station - så jeg har ikke lignende personlige oplevelser derfra.
Men af alt hvad man kan opspore at beretninger om livet i DDR fortæller den samme historie.

Din personlige oplevelse med kirsebærret understreger netop den strikse kontrol, der gennemsyrede DDR, og viser samtidig - i det små - hvilket klassesamfund, DDR var. Ikke klasser i klassisk forstand (Herluf Bidstrup typen), og så alligevel: kapitalisterne var her bare partiet, fagforeningerne, embedsmænd, og proletarer var alle de, der skulle passe deres arbejde hver dag så die Bonzen kunne hygge sig i Wandlitz, og hvor de ellers havde deres "Gates communities".

Din gengivelse af Tysklands historie lyder ejendommelig, så den trænger til en kvalificering.
Hvis det handler om det helt banale forhold, af landområderne stadig ligger, hvor de lå, er den meningsløs. Den politiske tilknytning til en stat er mere interessant, men det kan man (jeg) ikke læse ud af dine formuleringer.

Torben Siersbæk

@Carsten Kristensen - 23. maj, 2023 - 16:03.

Læs du bare Stasis egen rapport!

Du fik et link til den.

Hvis du nu henviste til det materiale, du nævner, ville det være lettere at se, hvor du går i vandet.

Carsten Kristensen

"GDP i Comecon-tiden var suverænt det største - 20% større end Tjekkoslovakiet på andenpladsen - og 40% større end Sovjet. Faktisk også større end vestlige lande som Spanien og Irland."

Er det ordene eller matematikken du ikke forstår?

Torben Siersbæk

En henvisning, tak!

Det er ikke det samme som en repetition (oversættelse: gentagelse) af, hvad der tidligere er formuleret.

Er det virkelig så svært?

Man fristes til at tro, at du bare ikke har noget dokumentationsmateriale til at støtte dine formuleringer (oversættelse: hvad du selv har skrevet).

Torben Siersbæk

Korrektion.

Jeg skrev - 23. maj, 2023 - 16:26 - "die Bonzen kunne hygge sig i Wandlitz, og hvor de ellers havde deres "Gates communities"."

Skulle have været "die Bonzen kunne hygge sig i Wandlitz, og hvor de ellers havde deres "GateD communities"."

Morten Bo Johansen

@Carsten Kristensen

Er det ordene eller matematikken du ikke forstår?

Du citerer dig selv, så måske er det dig han ikke forstår ...;-)

Jeg tilbragte 2 uger i DDR i begyndelsen af firserne, og det var forstemmende. Det var ikke så meget fattigdommen og alle varerne, som var af ringe kvalitet - selv lokumspapir kunne de ikke lave, så man kunne tørre sig ordentligt. Det var mest af alt den dyne af underkuelse, som man fornemmede hvilede over befolkningen, der var så deprimerende. Men hvis man har været DKP'er på et betalt ophold af det østtyske propagandaministerium, er det da muligt at man har oplevet det anderledes ...

Torben Siersbæk

@Morten Bo Johansen - 23. maj, 2023 - 18:02

"@Carsten Kristensen

Er det ordene eller matematikken du ikke forstår?

Du citerer dig selv, så måske er det dig han ikke forstår ...;-)"

Tak for bidraget.

Det er nu mere banalt: dokumentation for påstandene ville måske hjælpe, selv om CK har lidt svært ved at forstå det.

Der kommer nu nok heller ikke noget, for det kan jo netop være at dokumentationen er "fremstillet" i DKPs centralkomite. (Eller måske KPDs ZK, hvem ved?)

Rita Lützhøft Andersen

Jeg bliver lidt provokeret af mange af de bedrevidende kommentarer ovenfor.
Prøv at læse nogle af nedenstående bøger (fleste forudsætter ganske vist at man kan læse dem på tysk) men det vil give et meget mere nuanceret syn på udfordringerne imellem øst og vest før og efter Die Wende og til i dag.
Jenny Erpenbeck: Kairos (også på dansk)
Judith Scalansky: På dansk 'Giraffens hals
Juli Zeh: Unterleuten (også på dansk) samt Ueber Menschen fra 2022
Christoph Hein: Glueckskind mit Vater
Andre Herzberg: Alle Naehe fern ( også på dansk)
Eugen Ruge: I tider med aftagende lys

Torben Siersbæk

Som supplement til Rita Lützhøft Andersens anbefalinger vil jeg tilføje den danske Tove Fleischers "Kærlighed i kommunismens tid: et dansk liv i DDR", som beskriver hendes eget liv som ægtefælle til en tysk akademiker og mor til detes børn. Den er ganske usentimental i sin tilgang til livet i DDR.

En anden interessant bog er resultatet af lange interviews med otte tidligere DDRborgere om deres konflikter med staten. Den er skrevet af Hester Vaizey: "Born in the GDR" (https://hestervaizey.com/books/born-in-the-gdr/).

Jørgen Mathiasen

Østtyskerne gøres endnu engang til ofre for deres egen konservatisme. Der skal man bare lige have med i billedet, at befolkningerne i de forbundslande, jeg nævnte ovenfor, ved valgene også stemmer AfD ind med 10-20% af alle stemmer.

Samtidigt sender østtyskerne højreradikale voldsudøvere ud på gaderne, hvor de demonstrerer for fremmedfjendtlighed, overfalder pressemedarbejdere og asylansøgere og deres opholdssteder, fremmer Rigsborgernes forfatningsfjendtlige sag og bekæmper sundhedspolitikken. NSU-terrorgruppen voksede ud af dette miljø, og sundhedsminister Karl Wilhelm Lauterbach står under skærpet personbeskyttelse. I landsdagene gentager AfD russiske synspunkter og modarbejder sanktionspolitikken, mens halvdelen af partiet står under overvågning af forfatningsbeskyttelsen.

Det spiller en væsentlig rolle for alle med stemmeret i Tyskland, - det har jeg, og det var sikkert meningen at sende en kamperklæring efter flertallet. De konservative regerer i Sachsen og i Sachsen-Anhalt, men indgår ikke parlamentarisk samarbejde med AfD. Det ville i Thüringen være i selskab med Björn Höckes fascister, og derfor tolererer CDU dér den eneste ministerpræsident for Die Linke, Bodo Ramelow.

Jørgen Mathiasen

Tak, Torben.