Boganmeldelse
Læsetid: 5 min.

Filosoffen Peter Sloterdijk kommer med en veloplagt opsang til de globale brandstiftere

Ifølge myten stjal Prometheus ilden fra solen og gav den til menneskene. I et veloplagt essay mediterer den tyske filosof Peter Sloterdijk over, om det mon ikke ville have været bedre, om vi aldrig havde fået adgang til den fatale gave
Peter Sloterdijk kritiserer i sin bog Prometheus, der ifølge myten stjal ilden fra solen, for hans manglende evne til at forudse de konsekvenser det fik, da menneskene begyndte at misbruge den magtfulde gave.

Peter Sloterdijk kritiserer i sin bog Prometheus, der ifølge myten stjal ilden fra solen, for hans manglende evne til at forudse de konsekvenser det fik, da menneskene begyndte at misbruge den magtfulde gave.

Andreas Gebert/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. juni 2023

På græsk betyder Prometheus ’den forudtænkende’ og den ’forudvidende’. Ifølge myten fik menneskene ilden foræret som gave af den oprørske titan Prometheus, der snød Zeus, gudernes konge, da han stjal den fra solen. Således blev menneskeheden den privilegerede pyrotekniske art her på kloden, og efterhånden fik vi en kolossal kapacitet til og smag for at antænde brændbare materialer.

I det veloplagte essay Die Reue des Prometheus. Von der Gabe des Feuers zur globalen Brandstiftung (Prometheus’ anger. Fra ildgaven til global brandstiftelse) afpiller og kritiserer Peter Sloterdijk Prometheus og hans manglende evne til at forudse de planetære konsekvenser, det fik, da menneskene ad åre i dén grad kom til at misbruge den magtfulde gave.

Havde Prometheus levet i dag, ville han have skammet sig, angret og fortrudt sin handling, er Sloterdijk forvisset om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Dejligt at se en filosof krone sit livslange arbejde med en række (tilsyneladende) enkle og umisforståelige anbefalinger i forhold til vor arts uomgængelige udfordringer.

Tak for anmeldelse, Steen.

Poul Anker Juul, Poul Genefke-Thye, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Olaf Tehrani og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Flemming Alleslev

Et meget aktuelt perspektiv i tiden, også helt konkret i forhold til Skt Hans og og de evindelige bålafbrændinger. Der er brug for nye signaler.