Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

11. april 2001

(2. sektion)

www.script-o-rama.com
*Er man bare helt vild med at læse filmmanuskripter, er der i hvert fald ét sted på det store, vide web, man bare er nødt til at besøge, nemlig Drew’s Script-o-Rama.
Efterhånden omfatter sitet mange ting, der har med manuskripter og manuskriptskrivning at gøre, men det er stadig Drews samling af links til steder, hvor man kan downloade manuskriptet til lige præcis sin yndlingsfilm eller tv-serie, der gør hans site så interessant. Og der er vel at mærke ikke tale om de lidt kedelige transcripts – udskrifter – af en film, som man også kan købe i bogform, men i stedet om forskellige, ikke tidligere offentligtgjorte udkast og drejebøger.
F.eks. kan man downloade både en tidlig version og det færdige manuskript til Ridley Scotts Alien, og således kan man med egne øjne opleve, hvordan historien har udviklet sig. Og så kan man jo prøve at sammenligne manuskriptet med den færdige film – ofte vil man se, at der er små forskelle.
Indimellem kan man også være heldig at falde over et interessant manuskript, der endnu ikke er blevet realiseret – som f.eks. Kevin Smiths version af historien om Superman, der skulle have været filmatiseret med Tim Burton i instruktørstolen. Desværre er manuskriptet nu blevet fjernet, sikkert ved produktionsselskabet Warners mellemkomst.
Manuskriptet til Indiana Jones 4 er heller ikke tilgængeligt længere. Nok fordi det uhyre populære og omtalte manuskript viste sig at være et falsum, skrevet af en Indy-fan, der håbede på at blive opdaget. Om det lykkedes ham, ved jeg ikke, men en sjov oplevelse fik man da ud af at læse hans manuskript. CMC

www.moviesounds.com
*Mens man så sidder og hygger sig med sine manuskripter, kan man passende give sig til også at lytte lidt til en film eller to.
På www.moviesounds.com kan man, som navnet også antyder, finde lyde, musik og talte citater fra forskellige film. Hot lige nu er f.eks. klip fra Stanley Kubricks aktuelle Rumrejsen år 2001, og de omfatter udover den berømte temamelodi fra filmen også en stump dialog, hvor den løbske computer Hal til astronauten Dave siger de foruroligende ord: »I’m afraid... I’m afraid, Dave.«
Eller hvad med denne lille bid fra Troldmanden fra Oz (sagt af den onde heks til stakkels, lille Dorothy): »Ahhhh! You cursed rat, look what you've done! I'm melting... melting.« CMC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her