Redaktionen læser

Om dødsstraf

Om dødsstraf
Laphams Quarterly
Nyhedsbloggen
I anledning af de seneste henrettelser i USA tager Christopher Hitchens spørgsmålet om dødsstraf op til fornyet diskussion: Hvorfor, præcis, er dødstraf en essentiel del af det amerikanske retssystem?

(...) Since then no country has been allowed to apply for membership or association with the European Union without, as a precondition, dismantling its apparatus of execution. This has led states like Turkey to forego what was once a sort of national staple. The United Nations condemns capital punishment—especially for those who have not yet reached adulthood—and the Vatican has come close to forbidding if not actually anathematizing the business. This leaves the United States of America as the only nation in what one might call the West, that does not just continue with the infliction of the death penalty but has in the recent past expanded its reach.

To be in the company of Iran and China and Sudan as a leader among states conducting execution—and to have pioneered the medicalized or euthanized form of it that is now added to the panoply of gassing, hanging, shooting, and electrocution and known as “lethal injection”—is to have invited the question why. Why is the United States so wedded to the infliction of the death penalty?

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

En argumentation, som de fleste nok vil kunne følge. Den klinger bare lidt hult, når Hitchens gladeligt støtter massemord, når blot der er tale om formodede 'islamister' og deres naboer.

Men ja. Dødsstraf er et krav fra oprørte mennesker i deres følelsers vold. Det burde aldrig være grundlaget for en lov i en retsstat!

Det gavner ikke de efterladte. Det medfører store moralske problemer. Det brutaliserer befolkningen. Det mindsker ikke kriminalitet. Og det er en sikker måde at få dræbt nogle uskyldige på.

Religion ud af staten og lovgivningen!

Glenn Lynge Andersen

En nu afdød lektor i amerikansk historie på et dansk universitet var kendt for følgende udtalelse:

"There are certain elements of American culture which can only be explained, if you view the country in terms of a primitive society".

Dødsstraffen er et klart eksempel på dette forhold, som Hitchens også er lidt inde på.