Redaktionen læser

Christiansborgjournalistikken indefra

"Det er ifølge en journalist et vilkår, at hvis en politiker i en periode er blevet bygget positivt op i pressen, så efterfølges det ofte af en periode, hvor der er flere gode historier i at rive vedkommende ned.
Den næste mediedarling, der bliver ofret, kunne meget vel blive SF's Villy Søvndal, lyder det fra flere journalister på Christiansborg. Efter flere år med medvind fra pressekorpset er der en stemning af, at Villy Søvndal er sluppet for let om ved det."

Tankevækkende at genlæse denne artikel fra fra sommeren 2010 i dag. Dengang kunne SF-formanden gå på vandet og nærmede sig i meningsmålingerne Socialdemokraterne. Hvem bliver mon den næste, som får en tur i borgens mediemølle?
Fagbladet Journalisten
Nyhedsbloggen
"Det er ifølge en journalist et vilkår, at hvis en politiker i en periode er blevet bygget positivt op i pressen, så efterfølges det ofte af en periode, hvor der er flere gode historier i at rive vedkommende ned. Den næste mediedarling, der bliver ofret, kunne meget vel blive SF's Villy Søvndal, lyder det fra flere journalister på Christiansborg. Efter flere år med medvind fra pressekorpset er der en stemning af, at Villy Søvndal er sluppet for let om ved det." Tankevækkende at genlæse denne artikel fra fra sommeren 2010 i dag. Dengang kunne SF-formanden gå på vandet og nærmede sig i meningsmålingerne Socialdemokraterne. Hvem bliver mon den næste, som får en tur i borgens mediemølle?

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

"Det er ifølge en journalist et vilkår, at hvis en politiker i en periode er blevet bygget positivt op i pressen, så efterfølges det ofte af en periode, hvor der er flere gode historier i at rive vedkommende ned."

En af flere årsager til vestlig dekadence!

Anne Marie Pedersen

Jeg glæder mig til de dårlige historier om fx Lars uLykke og mr. kun elitesporten skal støttes af staten.

Citatet tydeliggør jo at skribenterne har store fejlopfattelser af dem selv og deres faglighed.

Havde de gjordt deres arbejde ville være eneste af de hundredevis af korrupte magthavere jo været rædde for at søge mikrofonen. og levebrødspolitikere havde blot været eventyr man fortalte børn for at gøre dem bange.

I stedet flokkes de omkring skribenterne for at få gratis positiv omtale af deres seneste rovbytte.

Heinrich R. Jørgensen

Christiansborg-journalistik er funderet på rygtesmæderi (a/k/a bagtalelse, intriger, løgne der er sat i omløb), som viderekolporteres af løgnenes budbringere blandt egne rækker. Med udgangspunkt i uvidenhed og fordomsfuldhed, vælger personer i denne personkreds at konstruere de beretninger, de iscenesætter som en fortælling om en "virkelighed", der dog er alt andet -- nemlig selektivt udvalgt, og vinklet med et populistisk-journalistisk sigte.

Modellen følger samme journalistiske tilgang, som kendes fra Se og Hør. Medie-darlings bygges op gennem tid, for siden at kunne destruere vedkommendes helgenstatus. Det er det sidste, der sælger sladderbladene. Opbygningen af fremtidens fall-guys gennem indoktrineringsformatet, kaster i sig selv næppe det store salg af sig. Det er mestendels investeringer der på sigt kan skabe indtjening.

Christiansborg-journalistik er nutidens svar på sladrekællinger, og medierne der kolporteret det fornedrende snavs, leverer portaler der bringer snavset ind i folks stuer og ikke mindst hovedet.

Christiansborg-journalistik, ifølge aktørerne selv. Hvad skal man sige? Måske "tak", for undtagelsesvis at være ærlige og rapportere om noget virkeligt?

Ikke at rapporten fra virkeligheden bibringer noget nyt. At det forholder sig sådan, er vel ikke en overraskelse?

"Pia Kjærsgaard er nok den politiker, hvis korridorimage er mest forskelligt fra hendes image i offentligheden. Meningsmålinger viser, at befolkningen anser hende for at være en af de mest utroværdige folketingspolitikere. Men i pressekorpset er hun uhyre vellidt. Hendes korridor-image vil vide, at hun er en politiker, journalisterne lytter til og stoler på. Men den dag, hun mister magten, vil medierne flyde over med saftige korridoreksempler på Pia Kjærsgaards hårde ledelsesstil og hadet blandt hendes politiske modstandere."

Det var da lidt interessant ...

Heinrich R. Jørgensen

Niklas Monrad:
"Det var da lidt interessant …"

At journalisterne knus-elsker Pia, er fordi hun er eminent til at italesætte en dagsorden journalisterne kan overtage.

Efter møder og forhandlinger, er hun oftest først ude af døren, og møder dér journalisterne. En vigtig del af hendes møde med pressen, handler om at iscenesætte hvad hun mener bør være dagsordenen. Hun giver et spin på hvad hun mener, det "virkelige" består i. Ofte leverer hun også grydeklare oplæg til journalisterne, om hvilke spørgsmål det var værd at forfølge angående de øvrige mødedeltageres inkonsistente holdninger, holdningsskift, og lignende.

Hvorefter de øvrige mødedeltagere uvidende om at Pia er iscenesat virkeligheden og defineret de drama der skal iscenesættes, vader ud til koblet af ivrige mikrofonholdere, der nys er blevet udstyret med nærgående spørgsmål, der tager sigte på kreeringen af demagogiske konflikter, snarere end forsøg på at få en afrapportering af selve møderne.

Så selvfølgelig knus-elsker de Pia. Som sketch-forfatter gør hun jo en stor del af arbejdet for pauseklovnene der både skal underholde og behage, og ikke mindst fremstå som om de påtog sig en væsentligt job- og samfunds-funktion.

Ja, jeg kan godt se at kommentatorkorpset her på Information ville gøre sig meget bedre som objektive sandhesvidner til dagens gang i Lidenlund ...

Heinrich R. Jørgensen

Niklas Monrad:
"Ja, jeg kan godt se at kommentatorkorpset her på Information ville gøre sig meget bedre som objektive sandhesvidner til dagens gang i Lidenlund …"

Der er forskel på roller.

At være seriøs og lødig referent, der har til hensigt at bidringe andre information, burde være profilen på en Christiansborg-journalistik. En anden rolle for samme gruppe, ville være som kritisk journalist.

Det er muligt, jeg ville være udmærket til rollen nr. 2. Men ville politikerne stille op til interview, hvis de vidste at mikrofonholderen kunne finde på at hævde, at deres udsagn savnede konsistens? Næppe.