Redaktionen læser

Racismekageskandale i Sverige

I dagens udgave af Information skriver vi om, at markedsføring via mad for politikere kan være et tveægget sværd. Nu har Sveriges kulturminister fået ørerne i maskinen efter at have udført en klitoridektomi på en kage, der forestillede en karikeret sort kvinde.
Fria Tider
Nyhedsbloggen
I dagens udgave af Information skriver vi om, at markedsføring via mad for politikere kan være et tveægget sværd. Nu har Sveriges kulturminister fået ørerne i maskinen efter at have udført en klitoridektomi på en kage, der forestillede en karikeret sort kvinde.

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Søren Rehhoff

Ja politikere må virkelig til at tænke lidt mere over hvad det er de putter i hovedet, når de nu vil bruge mad til, at understøtte deres image. Kagen var lavet af en sort mandlig svensk kunstner der hedder Makode Aj Linde, som en del af en prorest mod klitorisomskæring, det virker heller ikke som om han helt har haft styr på sine virkemidler.

Finn Årup Nielsen

En fremragende originalt tænkt performance af kunstneren Makode Linde, og synd for ham at noget nær hele Sverige synes at have misforstået hans kunstværk. Besynderligt at et værk om omskæring kan ende op med en diskussion om racisme: Er Sverige på en anden planet?

Finn Årup Nielsen:

"Er Sverige på en anden planet?"

Jeg ved ikke med Sverige, men moderne kunst er, for better or worse.

underlig kage egentlig,det er da indlysende at det virker racistisk,prøv lige at se det omvendte scenarium, hvor en flok mørklødede står og snitter i en nøgen hvid kagekone, ud over at virke racistisk er det nærmest også køns-perverst

Carsten Hansen

Hvis det er racisme at protestere mod klitoris-afskæring, så er jeg racist !.

Eftersom det er en u-skik der udføres blandt muslimer i Afrikanske-Arabiske og vel også pakistanske kredse, så ville det være mærkeligt hvis damen var af hvid chokolade .

Er det så meget anderledes end omskæring på mænd, jeg ved der kan støde flere komplikationer til, men traditionelt er det vel begge køn der er en del af det.

Inden man mener det er fornedrende og undertrykkende.

Jesper Wendt. Du har generelt nogle fornuftige kommentarer, men her skal du vist lige læse lidt op på lektien før du skriver mere.

ja når clitoris skæres af svare det til at man skærer hele hovedet af penis og ikke kun forhuden, det er på linie med et voldsomt kvæstende trafikuheld med amputationer,og kvinden kan ricikere evig smerte og regulær ubehag ved sex resten af livet,hvilket vel også oprindeligt har været hensigten,at ødelægge en farlig og selvstændig sexualitet og lystfuld fri kvinde.

Carsten Hansen

Der er ganske enkelt kæmpe forskel på omskæring af drenge og af piger !

Og nej, skikken udføres aldeles ikke af muslimer - kun.

Skikken stammer altså oprindeligt fra Afrika og er en del af det man i 1970erne kaldte primitive religioner og nu kalder for oprindelige folk eller med et lidt pænere, men dog stadig aparte udtryk kalder for 'stammefolk' i vor del af verden.

Skikken handler om at kvinden ikke må være en mand; klitoris får kvinden til at ligne en mand. Derfor fjernes den. Og skikken er efter sigende oldgammel, og stammer måske, som så meget andet, fra antikken og måske også fra Egypten? eller sumererne i Babylon, hvorfra sløret også stammer. (til at skelne mellem gifte kvinder og tilgængelige kvinder....)

Skikken med at fjerne klitoris foregår i alle samfunds-lag i Ægypten, i Somalia, i Kenya, i Eritrea, i Ethiopien og stort set vel i hele Østafrika? Og hvorfor foregår den så? Af tro grunde - kvinden må ikke ligne en mand - og det skal tæmme kvindens seksuelle begær. [Afrikanske stammefolk mener nemlig at kvinden har et langt større seksuelt begær end mænd...].

Og derfor skal klitoris fjernes, så kvindens seksuelle attrå kun står til hendes mand, og ej til andre mænd. Og jeg har aldrig aldrig hørt om en eneste pakistansk kvinde som var omskåret....og jeg har dog undervist nogle stykker af dem - i dansk sprog og kultur.

Som sagt foregår denne skik ikke kun blandt muslimer, men også blandt kristne, og animister, altså blandt folk som dyrker det der på vore bredde-gradder hedder den traditionelle religion.

Og faktisk er det ikke begge køn, som er med her; ofte er det nemlig den ældste kvinde i landsbyen som foretager omskærelsen :( med et sløvt og urent barberblad (som hun bruger flere gange :( ) på alle pigerne i landsbyen, når de f.eks. er 10-12 år og man nu synes ude i landsbyen, at nu er de parat til at blive gift :( . Desværre er der ikke nogen danske film, der har taget dette emne op; som så megetandet skal man til tysk TV, især ZDF og en udgave af Tatort, helt særdeles og forrygende udgave, hvor emnet virkelig blev vendt og drejet i på alle måde, på den sobre måde, som kun tyskerne kan gøre det. Og hvor det lykkedes for en storesøster at stoppe lille-søsterens mutilation, altså omskæring...

Desuden bliver de afrikanske drenge også omskåret, de bliver det dog som regel omkring 13-15 års alderen, altså når stammen mener de er voksne - og dermed parat til at komme med på jagten, de voksnes mænd jagt altså.

Ang. omskæring af drenge er det altså et faktum, at omkring 60-70% af alle mænd i USA er omskårne, hvorfor ved jeg egentlig ikke. I en kommentar til P3-programmet Mads&Monopolet kom jeg for til at fortælle, at jeg mente det var fordi, nogen i USA ville forhindre drengene i at gøre det som pubertets-drenge gør, når de er alene. Men om det er sandt ved jeg ikke...

Carsten Hansen

Karsten Aaen.

Du har sikkert ret i at andre end muslimer udfører dette primitive og ofte smertelige indgreb.

Det gør nu ikke at protesterne imod dette skal ophøre.

PS: I Danmark er det forbudt ved lov at omskære piger.

Nej, nej, nej - jeg siger bare at andre end muslimer også gør dette. Og at det altså mere er en lokal kulturel tradition end udtryk for muslimernes religion, islam. Noget man ellers ofte hører folk give udtryk for.

Og selvfølgelig skal protesterne mod dette da slet slet ikke ophøre - faktisk henviste jeg jo netop den tyske film fra Tatort (en krimi, for de ikke-indviede) for at få dette fastslået, ganske vist en smule uklart og implicit....

Ang. dit PS er det faktisk yderst interessant, fordi dette også ser ud til at gå ud over de unge kvinder - og piger - som faktisk har en sygdom som gør, at de kan have gavn af at få ikke klitoris fjernet, men dog skamlæberne opereret mindre eller gjort knap så synlige.

0man kulturen, gør det også, men hvis man har haft 7-10 koner var de jo også lettere at have monopol på, når de var kureret for sex

Jeg finder det tankevækkende at man ikke kan vise et kunstværk af en afrikansk kvinde, når nu omskæring af kvinder er en afrikansk praksis.
Kunst har lov til at karikere.

Der er store problemer med farve-angst i Sverige.
Jeg er ikke sikker på jeg længere forstår ordet racist i denne kontekst.

Genialt af kunstneren, der udstiller Sveriges paradokser, og en super måde at skabe opmærksomhed omkring denne horrible tradition.

Karen von Sydow

Der er mange ting jeg elsker ved Sverige, men deres politiske korrekthed er altså nogen gange til at brække sig over.

I dette tilfælde censurerer det fuldstændig værkets hensigt: nemlig hvor barbarisk en handling det er at omskære kvinder.

Om igen, Sverige.

Nu var det primært det traditionelle jeg tænkte på, altså kulturen.

Resten kan ses på discovery, eller dengang de sendte tv.

Bjørn Hallsson

Nu er det jo ikke "Sverige" som protesterer imod værket. Det er især Afrosvenskarnas riksförbund, som fremfører, at hvad end der måtte være af gode hensigter bag værket, så føler de sig utilpas ved at se en hvid svensk minister grinende stå og skære i en voldsomt stereotypiseret afrikansk kvinde, i et lokale udelukkende fyldt med andre grinende hvide mennesker. Jeg tror det er meget svært for mennesker, som er blevet eller bliver direkte berørt af slaveri og/eller racisme totalt at abstrahere fra deres traumatiske historie og bare se situationen som et isoleret kunstværk, der kan have en nok så god mening, hvis blot man har lidt distance til det, man ser.

Reaktionen i Sverige er i øvrigt intet i forhold til, hvor voldsom reaktionen tilsyneladende er blandt amerikanske anti-racisme aktivister på Internettet. Vores karakteristiske "farve-blinde" forestillinger i Skandinavien er altså ikke universelle.

Tak til Aaen for at belyse det meste, dog blev det aldrig rigtigt klart om begge køns traditioner er under samme tag, men det formoder jeg.

Læste lige -omskæring også forringer mandens sexliv.

"Omskæring er et indgreb med forskellige følger, idet forhuden har en række funktioner; fx beskytter den penishovedet glidemekanismen ved glidemekanismen ved samleje. lubrikation medfører omskæring dog ikke en funktionshindring i denne forbindelse. Ifølge en undersøgelse fra 2002 medføre indgrebet, at de fleste oplever nedsat følsomhed i forbindelse med onani efter omskæring"(wiki)