Redaktionen læser

Ikke se, ikke høre, kun tale...

Det er kejserens nye klæder, når skribenterne bag aftaleteksten ved Rio+20 træder vande i meningsløse fraser. Videnskabsmagasinet Nature revser de politiske ledere
Nature
Nyhedsbloggen
Det er kejserens nye klæder, når skribenterne bag aftaleteksten ved Rio+20 træder vande i meningsløse fraser. Videnskabsmagasinet Nature revser de politiske ledere

Ser man på et billede af jorden fra rummet er det tydeligt, at jordens ressourcer er begrænsede. Hvor skulle der komme flere fra, når dem jorden har at byde er brugt op? Kløften, mellem den aftaletekst der blev vedtaget i Rio og den ubestridte sandhed, er enorm. Videnskab kan og må ikke diktere beslutninger på samfundets vegne, men den skal definere rammebetingelserne for disse beslutninger. Selv om rammerne for en bæredygtig udvikling er indlysende, kunne forhandlerne i Rio alligevel ikke enes om at acceptere, at der er grænser for, hvor mange ressourcer og tjenester Jorden kan levere, uden at der sker fundamentale ændringer i verden, som vi kender den. Læs om videnskabens syn på aftalen i vedlagte link.  

The drafted text reveals the difficulty facing negotiators as they try to craft language around even seemingly benign and non-controversial issues. For example, fearing that references to a “green economy” could hamper efforts to grow their economies and lift citizens out of poverty, developing countries objected to any mention of the idea unless it was followed by the phrase “in the context of sustainable development and poverty eradication”.

I anledningen af klimatopmødet Rio+20 har vi i uge 25 inviteret professor Katherine Richardson til at være gæsteredaktør på Nyhedsbloggen.

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Georg Christensen

Verden i dag, er besat af en flok politiske "hængerøve", som sammen med deres diplomater, nok havde modificeret "hængerøvs" betegnelsen, til noget "uforståeligt", som passede bedere i deres egne krese, (de alvidenes værdiløshed).

Med ordet´s magt derudaf, i lange intetsigende sætninger at give en form for "mening" til kende er blevet vore dages polittiske "værdifornemmelse", vel nok også "selvtilfredsstillelse", og alligevel for udenforstående, virker som "handlingslammede" værdiløsheder.

Niels Engelsted

Tiden er inde til at kalde tingene ved deres rette navn. En forbrydelse mod menneskeheden.

Geobiologiske forbrydelser, det kræver vist en udvidelse af folkeretten.

Kristoffer Andersen

>>Ser man på et billede af jorden fra rummet er det tydeligt, at jordens ressourcer er begrænsede

Al respekt for Katherine Richardson, men ressourcerne (og hvorfor skulle vi nøjes med dem på jorden?) er kun begrænset af den menneskelige kreativitet og prisen på energi. Det er lagt fra klart, hvad prisen på energi vil være i fremtiden, endsige om den menneskelige kreativitet er ligeså uendelig som den menneskelige dårskab.

N.B. Med ovenstående vil jeg ikke forklejne ressourceproblemets omfang endsige det bedrøvelige i, at en global strategi til at imødegå udfordringerne endnu ikke er fundet.