Redaktionen læser

Brüggersag viser, at der er håb for Liberia

The Economists Afrika-blog sætter perspektiver på balladen mellem Liberias regering og den danske dokumentarist Mads Brügger.
The Economist
Nyhedsbloggen
The Economists Afrika-blog sætter perspektiver på balladen mellem Liberias regering og den danske dokumentarist Mads Brügger.

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

hovsa der var et skribleri der var havnet i en forkert tråd i går hvor dets relevans var temmelig meta ... - smider det lige her, håber det er i orden med debatredaktør :

Såvidt erindres er spændingsmomentet i Ambasadøren jo netop, at hans status i Liberia som konsul eller kriminel ikke er faktisk afklaret under hele forløbet, lige så såre han taler med andre end ‘forretningsmænd’ i CAR. 1000 rurale kilometer fra Monrovia.
Men Liberia burde nok nøjes med at indkalde ham som vidne i en sag rejst mod relevante embedsmænd hint sted, på baggrund af filmen, og leve med at tele-fremmøde er bedre end intet..

Lis K. H. Montes

Jeg hepper på Liberia!

Theis Bach Carlsen

Hvorfor dog det Lis K.. Kender du noget til Liberia?

Lis K. H. Montes

Hepper fordi Liberia i særdeleshed med Leymah Gbowee netop har kæmpet for at ryste tidligere samfunds handlemåder af sig. Handlemåder og dyb korruption, som de forskellige gesandtskaber har benyttet sig af, og holdt gang i.
Brügger puster til gammel ild,som de nye ledere m bla. Ellen Johnson Sirleaf prøver at få til at gå ud. Og hvad bekræfter Brügger filmen mest? At korruption og gamle vaner er svære at komme til livs? Eller at den vestlige arrogance er intakt?
Og ja - har for mange mange år siden boet og arbejdet i Liberia.

Theis Bach Carlsen

Kool. Har dog selv nogle andre vinkler på filmen. God weekend.

Lis K. H. Montes

Helt klart, der er mange vinkler og filmen er netop ikke uvæsentlig. Og i lige måde :-)

Kristian Rikard

Gad vide hvad "Læger uden grænser", Røde Kors medarbejderne, UNHCR-medarbejdere og FN-medarbejdere iøvrigt, som arbejder i dette ulykkelige og forarmede land, mener om denne beskrivelse
af verdens 25. fattigste land. Næppe helt det samme, som hovedparten af indbyggerne i verdens 5. rigeste land synes?

Vibeke Svenningsen

Ok - Afrika har korruption, surprise. Jeg har set filmen, og fandt den kedelig. Den fortalte mig ikke noget, jeg ikke vidste i forvejen. Kan og vil jeg bestikke fattige mennesker of styre uden historisk fundament i demokratiet, ja så er det en free ride...men det gør jo netop ikke Afrika til et korrupt ødeland. Vi efterlod kontinentet således - lad være med at knalde det i røven igem for personlig berømmelse. Nord-korea var sjov og haha, her køres der på noget vesten burde føle et medansvar overfor.

Lis K:

Om noget så bekræfter udleveringskravet vel at "korruption og gamle vaner" lever i bedste velgående i Liberia?

Vibeke Svenningsen

Sune:

Ja, og? Skal vi holde en fælles skammeaften for Liberia, da en dansk film har vist, hvor korrupt landet er? Eller hvad? Hvad skal vi gøre ved dem?

Vibeke Svenningsen:

Øh. Jeg kan ikke rigtig se din pointe. Du er ikke uenig i de informationer som filmen indeholdt, men du vil helst at man ikke skal dvæle ved det?

For det første kunne det ikke være at der var andre, der ikke var lige så oplyste som dig og som måske ville være glade for at lære noget nyt?

For det andet, det lyder som om at du er imod at man bliver gjort opmærksom på uretfærdigheder og korruption. Eller er det kun når det gælder et afrikansk land?

Vibeke Svenningsen

Sune:

Filmen er banal. Enhver, der har rejst og haft sin gang i Afrika ville kunne lave em film om koruption on nepotisme - og? Er det opbyggeligt iht Afrika eller vores forforståelse. Det er meget andet herunder positive historier, man kunne fortælle. Afrika er, hvad vi efterlod det som - strukturerne består. Den dimension og refleksion ville have været klædeligt at have haft med i filmen. Men som skrevet, den var røvkedelig - kliche på kliche.

"At korruption og gamle vaner er svære at komme til livs? Eller at den vestlige arrogance er intakt?"

Jamen afdækker Brügger så ikke til dels nogle af de parsoner som stadigvæk er korrupte inden for statsapparatet?, og at han egentlig burde at få et tak i stedet for trusler om at idømmes fængselsstraf i Liberia?.

Vibeke:

"Er det opbyggeligt iht Afrika eller vores forforståelse. Det er meget andet herunder positive historier, man kunne fortælle."

Det er der sikkert. Men der er altså alt andet lige en del flere historier om korruption, magtmisbrug osv at fortælle.

Begge dele er oplysende informationer, og så vidt jeg er orienteret, så er der, i modsætning til f.eks. Syrien, heldigvis ikke her i Danmark et statslig krav om, at man kun må bringe positive og "opbyggelige" historier fra lande. som en eller anden specifik politisk linje sympatiserer med.

Og ja, vi kunne også komme ind på problemet med den kolonialistiske arv, men gør Brügger ikke selv det, ved at spille hvid massa, som får de sorte bærere til at gøre alt arbejdet for sig med sine penge og fine ord? Jeg er ret sikker på at at det er et bevidst filmisk budskab i hans film, samtidig med at han afslører korruptionen i det nuværende samfund, for man må jo sige at den koloniale undskyldning begynder at halte lidt som totalforklaring, og specielt i et land som Liberia, der jo må siges at have lidt af en særstatus i den henseende blandt de afrikanske lande.

Theis Bach Carlsen

Jeg synes, at den offentlige debat emmer af "ondt i røven" og god gammel dansk jantelov. Nu er der sat fokus på nogle problemstillinger. Man burde diskutere løsninger og visioner, og ikke om Mads Brügger er amoralsk og arrogant eller ej.

Jeg synes det er alarmerende, at der ikke er nogen, der fokuserer på Frankrigs indirekte magt og misbrug af CAR. Kontinentaldelen får mildest talt ikke et ben til jorden, før så er de pillet ned igen. Et mønster, som jeg også ser i Nigeria, hvor det især er olieindustrien, der profiterer på lignende stunt. Der er ikke vestlig/ økonomisk interesse i, at de her lande kører rundt. Filmen er ligeså meget en kritik af vores egen verdens holdning til afrika.

Liberia-delen af filmen har fået for meget omtale. Mads Brügger kunne jo have fået det diplomatpas alle steder fra. Essensen er jo bare, at man kan købe sig til det, og så rejse frit rundt med diamanter i kufferten. Jeg synes bare ikke, at vi bør bukke under for Liberias krav om udlevering og offentlige undskyldninger, fordi en journalist modigt/ dristigt har afdækket massivt embedsmisbrug. Så kan det godt være, at det ikke kommer som en overraskelse for mange af informations læsere. Der er en udbredt tendens til shoot the "messenger" her.

Jeg håber, at der er flere almindelige mennesker, der vil se filmen, og få et indblik i hvordan magtmisbruget trives i dele af Afrika, så den brede befolkning måske kan finde ud af, hvor meget/ hvor lidt den enkelte afrikaner kan stille op (og os selv).

For min part synes jeg, at det er en meget tragikomisk film, der har mange aspekter/ lag, som man kunne snakke timevis om.

... Men man kommer bare ikke uden om, at Liberia er pænt fucked

Martin Brüggers film er et slet skjult forsøg på at placere sig i slipstrømmen fra Kurt Westeregaards blasfemiske tegninger.

Brüggers film er imidlertid en total fiasko i sammenligning med tegningerne.

Kurt Westergaard var indtil han producerede sine blasfemiske tegninger en ukendt bladtegner med et meget begrænset talent, der nærmede sig pensionsalderen. Efter tegningerne er Westergaard som bekendt blevet verdensberømt i Danmark og har siden med liv og sjæl levet sig ind i den helterolle, det officielle Danmark og den borgerlige presse har tilbudt ham.

Modsat har Martin Brüggers film næsten ikke vakt nogen opmærksomhed, og det er yderst begrænset, hvor meget martyrrolle Brügger vil kunne få ud af Liberias krav om at få ham udleveret.

Martin Brügger og Kurt Westergaard er eksponenter for dansk nationalisme, når den er værst, hvilket vil sige aggressiv, arrogant og brovtende.

Det er en aggressiv nationalisme, der kommer til udtryk, ved at man vil tvinge, hvad man mener er mindre civiliserede folkeslag, til at underkaste sig de danske nationalisters hån, spot og latterliggørelse.

Theis Bach Carlsen

Du har jo tydeligsvis ikke set filmen. Du kalder kontinuerligt Mads Brügger for Martin Brügger. Den har da på ingen måde noget at gøre med Kurt Westergaards tegninger. Det er jo helt sygt, at i holder hånden så meget over de afrikanske regeringsforhold. De er skammelige og korrupte og IKKE i befolkningernes (læs de afrikanske) interesse.

Filmen er en tragikomisk beskrivelse af internationale interessers greb i afrikanske lande og en kritik af fallerede systemer, som vesten selv har været basis for, hvor alt købes for penge også menneskers frihed.

Filmen er IKKE lavet mod afrikaneres interesse.

Så kan det godt være, at de midler Mads Brügger bruger til at formidle kritikken er skammelig og krænkende i nogens øje, men hold jer nu til filmens mål. Det er et ret vigtigt skridt i retning af et bedre afrika, at der kommer fokus på de her ting. Så hvis vi nu dropper vores dansker debat, og fokuserer på afrika, så kunne vi måske få bragt nogle mere brugbare facts på banen.

Theis Bach Carlsen

Bør selvfølgelig lige tilføje, at det er sådan JEG ser filmen, og analyserer debatten. Jeg respekterer selvfølgelig folkes meninger på dette område, og tager meningerne i betragtning. Hvis retorikken bliver lidt hård, så er det iver og ikke aggressivitet.

Mvh og god søndag :)

Peter Ole Kvint

"Filmen er banal. Enhver, der har rejst og haft sin gang i Afrika ville kunne lave em film om korruption og nepotisme."
Det er sikkert rigtigt men hvorfor gør så få det?

Og hvis vi ville hjælpe landene, så skulle vi hjælpe dem med at fjerne korruption og nepotisme. Hvor gør vi så ikke det?