Redaktionen læser

Warming genopliver revolutionsdebat

Sommerens revolutionsdebat understreger det skrigende behov for at diskutere de formuleringer, der findes en del af i visse afsnit i Enhedslistens principprogram, skriver Københavns socialborgmester Mikkel Warming, og langer samtidig ud efter flere af sine partifæller
Modkraft
Nyhedsbloggen
Sommerens revolutionsdebat understreger det skrigende behov for at diskutere de formuleringer, der findes en del af i visse afsnit i Enhedslistens principprogram, skriver Københavns socialborgmester Mikkel Warming, og langer samtidig ud efter flere af sine partifæller

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Freddy Andersen

Mon det ikke snarere er et forsøg på at genoplive kommunistforskrækkelsen.

Michael Kongstad Nielsen

Fint nok med at revolutionen skal være demokratisk, og at det socialistiske samfund skal være demokratisk, men hvad med den private ejendomsret? Og hvordan skal produktionen organiseres?

Fint indspark af Mikkel Warming.

For mig viser sommerens revolutionsdebat i medierne, efter Enhedslistens succes i meningsmålingerne lige efter regeringens skatteforlig med VK, at det er nødvendigt også at diskutere hvilke ord, der bruges til at beskrive et principprogram.
Det skal være ord, der ikke kan fortolkes og fordrejes, alt efter ens politiske fobier og grundholdninger.
Ord som revolution, står jo for mange som indbegrebet af krig og vold. Demokratistøtte bruges til at legitimere krig og vold i Irak. Det positive begreb at reformere, bruges nu til at dække over forringelser. o.s.v.

At beskrive et principprogram med ord, der ikke kan fortolkes i alle mulige retninger, er lidt af en udfordring, men kan også være en frugtbar afklaringsproces for et parti.

Robert Ørsted-Jensen

Smukt at kræfter i EL nu vil gøre kort proces med leninismen - på tide!

Robert Ørsted-Jensen

Venstrefløjen er på vej i den rigtige retning

Robert Ørsted-Jensen

Der er ingen eksempler på at leninisme nogen siden har ført til andet end despoti, totalitarisme, mord på anderledes tænkende, mimre-despoti og nyere former for klassesamfund

Sådan en "revolution" - Er det noget man trækker i en automat, eller kan den bestilles over nettet?

Peter Ole Kvint

Jeg vil gerne have en demokratiske revolution i Danmark. Væk med den nye adel de politiske-partier. respekt for grundloven.

Robert Ørsted-Jensen

Knióngstad
"hvad med den private ejendomsret? ...hvordan skal produktionen organiseres?

Vel økonomien bør også demokratiseres -

Rasmus Kongshøj

Hvis en grundlæggende forandring af ejerforholdene til produktionsmidlerne ikke må kaldes for revolution, hvad må man så kalde det?

Det vil være en stor skade, hvis Enhedslistens program skulle blive erstattet af en gang spin-inficeret, ufarlig tomgangs-snak, ligesom i alle de andre partier.

Deres valgregler med højst 2valgperioder i folketinget må da også begrænse politisk stagnation.

@ Rasmus Kongshøj

Vi har jo den fælles ejendomsret, at satse noget mere på.
Kommunale værker, offentlige bygninger m.v., hører jo under den fælles ejendomsret. Denne fælles ejendomsret kunne jo udbygges til meget mere, end hvad den er i dag.
Fødevareproduktion kunne f.eks også foregå i kommunal regie ( fælles ejendomsrets regie ). Kommune betyder jo fællesskab, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad et fællesskab kan kaste sig over.

Det kræver blot politisk vilje og lovændring til, for at slippe fantasien løs.!

Carsten Hansen

Rasmus.

Helt ned til basis, så kunne Enhedslisten jo kalde det:

- Økonomisk revolution.
- Demokratisk revolution.
- Ideologisk revolution.

Det lyder knapt så krigerisk og giver med det samme læseren et indtryk af verbal/lovgivningsmæssig strategi.

@ Carsten Hansen

Hvad med at kalde det.

- Fælles arbejde
- Fælles økonomi
- Fælles beslutninger

Og kit det hele sammen med solidaritet.?

Carsten Hansen

Holger M.

Enhedslisten kan jo kalde det hvad de vil, men gode forslag kan vi altid give.

En reformering af partiprogrammet er tiltrængt.

Carsten Hansen

Ja, hvis reformering her betyder forbedring og ikke forringelse.!

Carsten Hansen

Holger M.

Tjah; Det er så op til enhedslisten om den vil reformere eller ej.

Andre kan så ytre deres personlige mening om en eventuel reform er frem eller tilbage.

Robert Ørsted-Jensen

Det er på tide at tale et sprog som er utvetydigt demokratisk og ikke give mindelser om forgangne fallitboer - og det er vel det væsentligste i detteher

Torben Nielsen

Uden revolution ingen forandring.

Warming opløses og siver gennem gulvet ned til sf.

/ M-24-7

Torben Nielsen

Undskyld. Jeg mente selvfølgelig / M-26-7.

26a Movimiento de julio

@ Torben Nielsen

Din kommentar til Mikkel Warmings indlæg i Modtryk om, at hans holdninger til Enhedslistens programudkast, vil medføre en nedsivning til SF, og at du i stedet for henviser til M-26-7 (Castros angreb på kasernen i Santiago de Cuba den 26 juli 1953), - vil jeg gerne spørge dig, om du i ramme alvor og i ædruelig tilstand, virkelig mener, at du vil indlede en samfundsforandring i Danmark, ved at angribe kasernen i Holbæk.?

Rannveig Marie Jørgensdotter Spliid siger: "Socialisme = udvidelse af demokratiet, og ‘revolutionen’ derfor noget indre - noget der sker i folk efterhånden som vi modnes og uddanner os selv til at være et stadig mere demokratisk samfund."

Demokrati er også, når 51% af befolkningen beslutter at slå de andre 49% ihjel. Er det det, du vil have mere af?

Socialisme var, er og bliver en totalitær styreform, der igen og igen har fejlet i DDR, Sovjet, Cambodja, Nordkorea osv.

Individuel frihed og personligt ansvar er derimod de eneste grundlæggende rettigheder, der kan indføres uden at krænke andre. Samtidig er kapitalisme og privat ejendomsret den drivkraft, der mere end nogen anden indretningen af samfundet har løftet hele landes befolkninger ud af fattigdom. Det viser historiens gang igen og igen. Det skal vi værne om - blandt andet ved at modsige din utopiske drøm om, at såkaldt "social retfærdighed" kan gennemføres uden tvang og lidelse.

Du tror på en løgn, selvom den har de bedste hensigter. Velkommen til virkeligheden.

Heinrich R. Jørgensen

Michael Kongstad Nielsen:
"hvad med den private ejendomsret?"

Ja, hvad med den?

Grundlæggende handler konceptet "ejendomsret" om, at nogen (*) kan opnå eksklusiv brugsret til noget, og at staten gennem sin monopolisering af vold og tvang, kan være garant for en sådan ordning.

(*) denne "nogen" er i vores kulturkreds aldrig en naturlig person, men alene en "unaturlig person", også kaldet en "persona ficti" (en fiktiv person) på udenlandsk og på det hjemlige lingo, en "juridisk person".

@ Heinrich R. Jørgensen

Hvad er fællesejendomsretten så for en størrelse.?

Heinrich R. Jørgensen

Holger,

hvis du tænker på fælles ejendomsret (som ægtefæller ofte har), så vil jeg tro det følger samme formel. At ejendomsretten tilfalder én juridisk person, nemlig den sammenføjede juridiske person der opstod som følge af ægteskabets indgåelse.

Alt dette juridiske hokus-pokus blev i det danske rige etableret under absolutismen. Matrikelsystemet (ejendomsret til jord) trådte sine barnesko fra 1662, og kirkelig vielse blev indført i 1685 (og blev gjort obligatorisk ved samme lejlighed). Absolutismens institutioner og mekanismer er endnu ikke blevet afviklet

Heinrich.

Jeg tænkte på, når ejendomsretten tilfalder flere, f.eks. godset Svanholm eller en kommunes ejendomsret over kommunale værker.
Er det ikke fælles ejendomsret, der her er tale om.?
Og hvordan har den størrelse det i juraen, og eksisterer den i juraen.?

Jeg havde nedenstående forsmædelig kommentar til et indlæg for 6 timer siden. Nu genfremsætter jeg den så uden adresse.

Kapitalisme er den utopiske drøm for hajer.!

Socialisme er den utopiske drøm for delfiner.!

Nief Ehrrerany

Det er en fornøjelse at tilbringe en stund sammen med ELs skribenter, Andersen, Voss & Warming (når man nu er for doven til at gå ind og sætte Life Of Brian på dvd'n).

Ikke alene virker det så trygt og igenkendeligt, det floskuløse, som Warming så glimrende beskriver det, men det er også en påmindelse om, at visse mennesker har en fabelagtig evne til at springe mentalt til en revolutionær fremtid, som om de spillede et videospil, hvortil de havde snydekoder som, på magisk vis er i stand til at springe adskillige niveauer frem, uden at behøve bekymre sig om de vanskelige udfordringer enhver prins må overkomme for at vinde sin udkårne.

Naturligvis er ironien i partiets navn heller ikke til at overse, og lisså forudsigeligt som at nat følger dag, varede det ikke længe, førend Warming fik besked på, at hans forestilling om revolution falder bedre i tråd med de "socialistiske" amatører ovre hos SF.

Evolution, revolution eller reform, en ting er uforanderlig, og det er splittelsen på den revolutionære banehalvdel, som bare er så demokratisk, at den nægter sammensætte et hold, der kan spille bold.

Morten Rasmussen

Hmm så lige en reklame som lover en revolution inden for vaskemidler.

Jeg forestiller mig ikke at et køb af omtalte vaskepulver medfører, at en flok ubarberede mænd, i pjaltet cammoflage, kommer rapellende ind af mit vindue, med skarpladte AK-47'ere og håndgrenater.

Jeg forestiller mig faktisk ikke at der sker en skid for mit tøj, mit liv, eller mig...

Torben Nielsen

Holger Madsen.
Man bør skelne mellem oprør og revolution. I ædru tilstand mener jeg at væbnet oprør var det rigtige og nødvendige i Cuba. Revolutionen i Cuba var ikke et statskup. Castro lever ikke i sus og dus mens folket sulter. Problemer i Cuba vedrørende frihed og velstand tilskriver jeg helt og alene truslen fra USA og den af USA beordrede embargo.

Væbnet oprør i Danmark i dag er vist ikke noget der kan gennemføres med succes og en efterfølgende revolution ville nok ikke få den nødvendige folkelige opbakning. Jeg kender ingen på venstrefløjen, der støtter et statskup.

Dette betyder ikke at jeg ikke mener revolution, forstået som omvæltning er nødvendig.

Fogh og venstre gennemførte en borgerlig revolution i 00'erne. En revolution som har bragt samfundet ud af balance. Alene en tilbagerulning vil være en revolution.

Dybest set står jeg ved det jeg skrev:" Uden revolution ingen forandring". At være revolutionær er altså det modsatte af konservativ / statisk.

Steffen Gliese

Jakob Bagterp, kapitalisme og privat ejedomsret er samtidig de indretninger af samfund, der har nedsænket umådelige menneskemasser i den dybeste fattigdom og usikkerhed om fremtiden.