Redaktionen læser

Umenneskelig lidt smør til Breivik

Den norske massemorder Anders Breivik har ifølge den norske avis VG formuleret en 27 sider lang klage til Kriminalforsorgen over de umenneskelige forhold i Ila-fængslet
VG
Nyhedsbloggen
Den norske massemorder Anders Breivik har ifølge den norske avis VG formuleret en 27 sider lang klage til Kriminalforsorgen over de umenneskelige forhold i Ila-fængslet

Ifølge VG føler Breivik sig umenneskeligt og sadistisk behandlet af vagter og personale, og mener, at det er uværdigt, at han talrige gange om dagen skal udsættes for nøgen kropsvisitation. Han har dog også overskud til at komme med mere specifikke klager, herunder, at han er afskåret fra at spille computerspil, at hans medfanger nu og da spiller høj musik, at hans kaffe bliver kold, at han kun får smør til to-tre af de fire skiver brød, han spiser til frokost, og at den kuglepen, han har fået udleveret, giver ham smerter i hånden. Den fulde liste kan ses her:

Breiviks klage til Kriminalforsorgen for Nordøstnorge

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Lennart Kampmann

hehe, selv i fangenskab formår Breivik at udfordre folk.

Hans handlinger kunne ellers godt have påkaldt sig en middelalderlig straf. Nu klynker han over for lidt smør og kold kaffe.

Må han nyde de resterende velfortjente 20+ år i arresten. Måske en dag som en anden Raskolnikov når han frem til forsoning.

Med venlig hilsen
Lennart

Må jeg i samme åndedrag anbefale Caféteatrets fremragende forestilling, der som intet teater, jeg har set i årevis, formår at etablere indsigt uden sympati. Det er så grænseoverskridende godt, at jeg håber, teatret kan finde en mulighed for igen at forlænge, så flere kan udsætte sig for stor, moderne teaterkunst med en hensigt, der opnås.

Lennart - jeg tror ikke hele historien om Breivik er fortalt.

Han var indlagt på børnepsyk som ganske lille. Alligevel foretog børneværnet sig INTET.

Jeg går ind for hårde straffe, men ikke til mennesker, som burde have været behandle psykiatrisk - og det tror jeg, Breivik skulle have været. Tidligt. (Og så i øvrigt burde faderen have haft forældremyndigheden).

Den med alt for lidt smør er også gal i Danmark, kan jeg mindes. Men ellers er det altid fint, når en celebrity kommer bag tremmerne - det plejer at betyde at kritikken af forholdene derinde bliver taget mere alvorligt. Og uanset hvem han nu er, virker en del af punkterne da også rimelige. Måske kan han blive talsmand :).

Brian Pietersen

la vær at gi ham mere at spise.

Rasmus Kongshøj

Er der ikke noget med at smør er en mangelvare oppe i Norge?

Hvad med at give ham smeltet smør og frosset kaffe?

Inger Sundsvald

Jeg er glad for at han ikke hygger sig.

Lennart Kampmann

@ Henrik Jensen

Jeg kan bare ikke finde empatien til at synes det er synd for hr. Breivik. Fængsel er fængsel. Can't do the time, don't do the crime. Han er et voksent menneske og må stå til ansvar for sine handlinger. Havde han troet at han skulle blive behandlet som eksilkonge i fængslet?

Med venlig hilsen
Lennart

Heinrich R. Jørgensen

Så meget for moralsk overlegenhed og humanitet, og ambitionen om at den civiliserede majoritet gennem sit eksempel kunne belære den afstumpede barbar om sin totale underlegenhed.

Som detektiven i Manhunter siger om seriemorderen 'The Tooth Fairy: "My heart bleeds for him as a child but as an adult, someone ought to blow the sick fuck out of his socks". For lidt smør, suk, vi får bekræftet billedet af en infantil, megaloman stakkel, og det er dobbelt uhyrligt, at denne ynkelige barnemand skulle forrette så megen skade. Mon ikke de 27 sider kunne finde vej til en makulator?

De danske kulturkonservative, kristne og muslimkritiske kredse starter vel en smør-indsamling til staklen.

Rasmus Kongshøj

Man kunne jo tilbyde ham varm kaffe - på betingelse af det var tyrkisk kaffe...

Han er da heldig, i Danmark får man ikke smør men margarine!

Heinrich R. Jørgensen

Hvad Breivik beskriver, er tilstræbt trøstesløshed, systematisk fornedring, stadige ærgrelser, afmagt, umyndiggørelse og en bureaukratisk docering af menneskelig adfærd.

Beskrivelsen burde anspore til reflektioner om civilisation, humanitet og retsstatskonceptet og dets implementering.

Hvad nogle kan finde beskæmmende, kan vække jubel hos andre.

Brian Pietersen

Heinrich.. jeg er stort set enig med dig...
jeg må bare indrømme, at Biiiip hænger mig ud af halsen og jeg er fuldstændigt ligeglad med ham.

Heinrich R. Jørgensen

Brian,

personer interesserer mig ikke, men idéer og principper gør. Vores kollektive kultur (eller civilisation) formes ikke vores værdier, men af hvor standhaftigt vi står ved dem, når de er under pres.

Den måde den norske befolkning og dets politiske lederskab forholdt sig til angrebene i dagene efter disse, samt den norske domstols velargumenterede begrundelse for den afsagte kendelse, er lyspunkter. Hvad der ellers er sagt og gjort, tenderer mod afstumpethed og fornedring.

Det viser igen, at manden ikke har sine prioriteter i orden.

Tjah. Information debattører skulle måske kigge lidt indad og stille samme krav til sig selv, som de stiller til andre.

Nogle af de forhold Breivik klager over har vi tidligere - i andre sammenhænge ganske vist - kaldt for tortur.

Fuktighetskrem-problem: Han reagerer på at han ikke får ha beholder med fuktighetskrem på cellen, men får utlevert plastkopp med krem. Dermed blir mye av kremen ødelagt i løpet av det kommende døgnet.

Får for lite smør: Terroristen reagerer på at han tidvis kun får nok smør til 2–3 skiver brød av de fire skivene han spiser. «Dette skaper unødig irritasjon da man … enten må spise tørre brødskiver eller bli påført dårlig samvittighet ved å etterspørre mer.

Den solomonske løsning:

Smør de resterende brødskiver med fugtighedscreme. Så bliver brødet ikke tørt og cremen bliver ikke ødlagt. Vupti!

Niels Engelsted

Helt ærligt, når man ikke ville skyde udyret, burde man i det mindste fodre staklen med tilstrækkeligt smør.

Inger Sundsvald

Af og til har jeg brug for at være lidt uciviliseret, uden at forsøge at bilde mig selv ind, at jeg kan være et godt eksempel til efterfølgelse for forhærdede uhyrer.

Jeg må indrømme, det lyder som et helvede, han befinder sig i - men det er de fleste fængsler formentlig, og der er i hvertfald mange fængsler i denne verden, der er langt værre.

Men Breiviks forbrydelse taget i betragtning, klinger hans klager jo en del hult, må man sige.

Jeg synes i hvertfald det er meget svært at have ondt af ham.

/O