Redaktionen læser

Drop det frie skolevalg

Det nordjyske folketingsmedlem Orla Hav vil droppe det frie skolevalg og lade børnene gå i den lokale skole. Det vil udjævne de sociale skel, mener han
DR Nyheder
Nyhedsbloggen
Det nordjyske folketingsmedlem Orla Hav vil droppe det frie skolevalg og lade børnene gå i den lokale skole. Det vil udjævne de sociale skel, mener han

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Henrik Jensen

Her er problermet. Jeg respekterer Orla, som jeg har kendt siden han var teen-ager og havde noget mere hår på hovedet.

Men her tager han grundlæggende fejl: Han går ud fra, at alle skoler er lige gode for alle børn. Og der - lige der - taler han imod de erfaringer, som de fleste af os forældre har gjort os.

Mine børn går i forskellige skoler af en simpel grund: Det som var godt for den ældste, kunne den yngste slet ikke kapere. Den ældste trivedes med de fast strukturer mens den yngste havde brug for en anden organisering af skoletiden.

Så om morgenen går de begge glade ud af døren - i hver sin retning, til hver sin skoleform. Og tak for det. Hvis junior skulle hen i sin gamle skole, så VED jeg, hvor mange tårer, der ville blive fældet, hvor dårligt han ville klare sig.

Og det er da tudetosset, når han nu klarer sig rigtigt, rigtigt godt.

Da Orla Hav skulle redegøre for sit forslag i Pressen på P3 tidligere i dag, kom der en anden udmærket problemstilling ind over sms fra en lytter i Holstebro:
Lytteren, som var far til nogle børn i skolealderen, spurgte om hvad der så skulle ske i forhold til de folkeskoler der bliver lukket rundt omkring. Deres gamle skole var blevet lukket, og kommunen havde nu placeret hans børn i en skole som de enten skulle tage bussen til, eller cykle langs meget trafikkerede veje. Selvom der lå en anden skole 500 m fra hvor de boede.
Selvom det nok ikke ville være umuligt at snakke med kommunen om det i sådan et tilfælde, virker det bare mere besværligt end det gavner.
Og ligesom Henrik Jensen nævner ovenover, så er der stor forskel på børn, og det ville være at tage børnene som politiske gidsler at beholde dem i en skole hvor de mistrives.
Kan godt se tingene fra Orla Havs synspunkt, og hans tanke bag er jeg sådan set enig med. Men jeg mener alligevel at det bliver for formynderisk og omklamrende. Man ender med at gøre sig selv en bjørnetjeneste, fordi flere forældre så bare smider deres børn i privatskole.

Alan Strandbygaard

Hvis nu man fjernede det frie skolevalg, og lod alle børn gå i den fælles folkeskole, så kan det sagtens være at der er nogle steder hvor man mener skolen halter.

Er opgaven så ikke at optimere disse steder?

Er det ikke at hoppe over hvor gærdet er lavest, ved ikke at udvikle folkeskolen, men forlade den?

Michael Kongstad Nielsen

Der er intet i vejen med folkeskolen. Børn, der tages væk derfra, mister noget, fremfor at få noget. De mister den sociale kontakt og kompetance, der der forbundet med at kunne færdes blandt alle.

Henrik Jensen

"De mister den sociale kontakt og kompetance, der der forbundet med at kunne færdes blandt alle."

Hvad er nu det for noget fordrukkent sludder- A4 har lige bevist det modsatte - og så kommer du igen med Ceveas gamle - og gennemhullede - talepunkter.

Jette Abildgaard

Michael Kongstad Nielsen,

Hvad er det du mener Michael?

Der er jo ingen der taler om at saette boernene i faengsel bare fordi de gaar paa en fri- eller privat skole....tvaertimod, saa kan de jo ende med at have kammerater baade taet paa hjemmet, hvor folkeskolen ofte er samt i deres skole, saa-eh hvad er problemet??

Michael Kongstad Nielsen

Jette, det jeg prøver i al korthed at sige er, at der er ikke noget i vejen med den lokale folkeskole. Hvad skulle det være?

Henrik Jensen

Michael - hvis du skal køre 60 km for at komme til den nærmeste folkeskole - og der ligger en friskole, der hvor din landsbys folkeskole lå - indtil kommunalreformen - hvad er så det logiske valg?

Husk at hver 6. folkeskole er lukket, at flere kommer til at lukke og at det, som i virkeligheden sker på denne front, er, at landsbyerne skal betale regningen - den enormt dyre regning - for en fuldkommen uigennemtænkt kommunalreform, som har vist sig at have vanvittigt høje stordriftsbagdele.

Jette Abildgaard

Michael Kongstad Nielsen,

Ok...det var blot ikke helt det du skrev her ''Børn, der tages væk derfra, mister noget, fremfor at få noget''

Jeg siger IKKE Michael, at boern mister noget ved at gaa i en folkeskole, men at de bestemt heller ikke mister noget ved ikke at goere det og, aarsagen til jeg reagerede var netop denne saetning du skrev, om at de mister noget......hvad er det du synes de mister ved ikke at gaa der??

Torben Knudsen

Bortset fra 'fri abort' har der været en god udvikling i 'frie valg'-sygehuse m.m.-der er ingen grund til at skrue tiden tilbage og udviklingen.
Spørgsmålet er naturligvis om det sker på børnenes præmisser eller på forældrenes