Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Forsvarets Efterretningstjeneste afviser spionage mod Danmark

»Det er klart, at definitionen af danske interesser er åben for fortolkning,« siger efterretningstjenestens øverste chef.
»Det er klart, at definitionen af danske interesser er åben for fortolkning,« siger efterretningstjenestens øverste chef.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har undersøgt, hvad der foregik op til og under klimatopmødet i Danmark for fire år siden. Det får FE til at konkludere, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke spionerede mod danske politikere og diplomater i forbindelse med topmødet. Det skriver Politiken tirsdag.

Derimod afviser FE ikke, at NSA fik fat på et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg ved at spionere mod andre lande.

Den danske regering har konsekvent sagt, at der ikke er grund til at tro, at NSA ulovligt har overvåget Danmark eller danske interesser. Regeringen gentog dette, da Dagbladet Information i sidste uge afslørede et hemmeligt NSA-dokument, som viste, at NSA forud for topmødet havde opsnappet et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg og derudover planlagde at overvåge flere af deltagerlandene under det 12 dage lange topmøde.

»På baggrund af Informations artikler lyder det, som om regeringen bare holder fast i et omkvæd. Det er ikke rigtigt. Vi følger meget tæt med i de historier, der bringes i medierne. Vi vurderer løbende, hvad der er op og ned i de påstande, der bringes frem, og det sker på baggrund af en god og tæt dialog med efterretningstjenester i andre lande«, siger Thomas Ahrenkiel, øverste chef for FE, og fortsætter:

»Det er på baggrund af den dialog, at vi fra tjenesternes og regeringens side kan fastholde de udtalelser - nemlig at vi ikke har grundlag for at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark«.

Ahrenkiel lader forstå, at FE kun opfatter det som spionage mod Danmark eller danske interesser, hvis der er tale om, at NSA direkte har overvåget danske borgere, politikere eller embedsmænd.

Selv om NSA ikke spionerer direkte mod Danmark og danske interesser, kan NSA stadig godt spionere til skade for Danmarks interesser. Er det forekommet?

Selv om NSA ikke spionerer direkte mod Danmark og danske interesser, kan NSA stadig godt spionere til skade for Danmarks interesser. Er det forekommet?

»Det er klart, at definitionen af danske interesser er åben for fortolkning. Jeg anskuer det fra min vinkel, og vi har rettet vores opmærksomhed mod, om der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark og danske interesser, defineret, som vi definerer dem, og det er der, vi kan holde fast i de udtalelser, vi er kommet med«, siger han.

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

"...danske interesser, defineret, som vi definerer dem..."

Hvor finder man FEs definition af danske interesser? Hvor finder man regeringens?

Alt, hvad der er godt for F. L. Smidth er godt for Danmark?