Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Snowden-dokumentar vinder Oscar

Laura Poitras’ film om Edward Snowden og NSA-filerne vandt i nat Oscar for bedste dokumentar
Laura Poitras’ film om Edward Snowden og NSA-filerne vandt i nat Oscar for bedste dokumentar

Da Poitras, sammen med journalist og samarbejdspartneren Glenn Greenwald modtog oscaren, sagde hun: 

The disclosures of Edward Snowden don’t only expose a threat to our privacy but to our democracy itself. When the decisions that rule us are taken in secret we lose the power to control and govern ourselves.

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Steen Thaulow Olsen
Steen Thaulow Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Forhåbentlig kan Hollywood's anderkendelse og dermed legitimering af Edward Snowdens handlinger, være med til at stemple ham som en helt, og Obama og Capitol Hill som landsforrædere.

#TeamSnowden

Peter Hansen, Torben Arendal, Jacob Jensen, Steen Thaulow Olsen, morten Hansen og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Hvor dejligt at en grundlæggende samfundskritisk film kan vinde!

Peter Hansen, Torben Arendal, Steen Thaulow Olsen, peter fonnesbech og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Snowdens afsløringer fører frem til en afsindig vigtig samfundsdebat om kontrol, overvågning og retssikkerhed og tillid. Hvilket samfund er det vi ønsker at have? Hvad er vigtigst og hvornår? Åbenhed - lukkethed. Tillid - mistillid. Frihed - ufrihed. Og lignende.

Jacob Jensen, Steen Thaulow Olsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

En pris som idioten, der agerede vært, Neil Patrick Harris, fulgte op med ordene:

"The subject of this film, Edward Snowden, could not be here tonight for some treason."

Stay classy, Hollywood. :-/

Karsten Aaen, Peter Hansen, Steen Thaulow Olsen og Sune Olsen anbefalede denne kommentar
Steen Thaulow Olsen

Det er helt fantastisk at Citizenfour kunne vinde! Stort tillykke til Poitras og Co. Og Neil Patrick Harris- go f... yourself..

Vibeke Rasmussen

Glenn Greenwalds reaktion på 'vitsen', fortalt til BuzzFeed News:

“I’m just gonna go ahead and treat it as a joke. I thought it was pretty pitiful, given Hollywood’s fondness for congratulating itself for doing things like standing up for McCarthyism and blacklists. So to just casually spew that sort of accusation against someone who’s not even charged with it, let alone convicted of it, I think is, you know, stupid and irresponsible.

“But I’m trying not to make too much out of it,” he concluded, before adding with a laugh, “Although I’m not succeeding.”

Edward Snowdens reaktion:

“To be honest, I laughed at NPH,” Snowden wrote on a Reddit AMA about Citizenfour. “I don’t think it was meant as a political statement, but even if it was, that’s not so bad.”

Men nu var Edward Snowden så heller ikke med på scenen. En Oscar betragtes af mange, og i hvert fald af alle de forsamlede tilskuere, som noget nær den mest prestigiøse pris man kan modtage – jeg tror faktisk, at den i vide kredse vurderes højere end en Nobelpris! – så at man som modtager af en sådan, ikke engang bare et øjeblik kan undes at blive glad og stolt, men i stedet, endnu før man har forladt scenen, får sendt en så stupid 'vits' i nakken, er bare småligt og … plat.

Karsten Aaen, Peter Hansen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar

Snowden er en helt.

Han havde modet til at sige NEJ ! Nej, til noget han fandt totalt horribelt og moralsk forkasteligt.

Nej, til globaliseringens ynkelige behov for aflytning og strukturtilpasningsprogrammer, der flår alt demokrati i stykker i nationalstaterne.
(Hårdt tilkæmpede frihedsrettigheder, der bliver sendt til skrot.)
Udviskning af grænsen imellem tale og kriminel handling (alt hvad du siger kan blive brugt imod dig), hvilket danner en baggrund hvor civil ulydighed kan udlægges som en forbrydelse. Hvilket er en forfærdelig totalitær handling af stater imod deres befolkninger.

Vi har brug for nogle flere Snowden'er !

Karsten Aaen, Rune Petersen, Morten Pedersen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Elisabeth Cederberg

Jeg kan forstå, at de ovenstående kommentatorer ikke brød sig om min kommentar fra forleden dag. Min kommentar er i hvert fald blevet væk. Jeg har ikke brugt stødende sprog. Bare udtrykt, at jeg ikke kan bruge Snowden til noget.
Hvis jeg skal forklare mig lidt mere eksakt: jeg bryder mig ikke om Snowden og mener, at han er en landsforræder. Hans handel med oplysninger har gjort ubodelig skade på Vestens muligheder for en fredelig omgang med Putin, Jihadister og indenlandske politiske/religiøse modstandere. Hvornår får Vesten mulighed for at få hemmelige oplysninger fra Kina, Rusland og Saudi Arabien?

Vibeke Rasmussen

Apropos, så bliver resterne af den laptop indeholdende Edward Snowdens lækkede NSA-dokumenter, som The Guardian var i besiddelse af, og som David Cameron beordrede destrueret(!), nu udstillet. På The Victoria and Albert Museum, no less! :)

"The laptop and drive were destroyed using angle grinders and drills on the insistence of the prime minister, David Cameron.

The Guardian editor, Alan Rusbridger, described their destruction as “a peculiarly pointless piece of symbolism,” given the newspaper had told the government it held copies of the data overseas."

The decision [beslutningen om at udstille laptoppen] was helped along when a senior colleague, a medieval scholar, pointed out that the V&A had objects deliberately destroyed in the Reformation and the English civil war which were preserved for their damage and the story they told without the museum having to take sides. “I could have kissed him,” Long said."

Vibeke Rasmussen

Elisabeth Cederberg, det er nok snarere moderatoren, der af uvisse årsager har haft problemer med din kommentar. Det sker fra tid til anden for de fleste af os, at vores kommentarer, ofte af uforklarlige grunde, bliver 'forsvundet'.

Personligt har jeg ikke noget problem med din mening, selv om vi ikke er enige. Kun én lille anke: Edward Snowden har ikke handlet med sine oplysninger. Så har han i hvert fald forhandlet sig frem til en usandsynlig ussel 'pris' for sin 'vare'.

Elisabeth Cederberg

Vibeke Rasmussen: Det kan ikke undre eller få mig til at falde i svime, at The Guardian udstiller eller forherliger Snowden. Denne avis er på samme hold som alle de andre mainstream-medier i Vesten, som er med til at undergrave befolkningernes sikkerhed og velfærd. Med hensyn til Snowdens forhandling om en såkaldt "ussel" pris, så minder jeg om, at han krysteragtigt har handlet sig til den højeste pris, nemlig undgåelse af et langt liv i fangenskab eller definitivt en kugle for panden.

Vibeke Rasmussen

Elisabeth Cederberg:

Det er så'gu' da ikke The Guardian, der udstiller resterne af laptoppen, men derimod Victoria & Albert Museum i London!

Og, æhm, ikke at det kommer mig ved overhovedet, men i dit sted ville jeg nok være lidt mere varsom med at udtrykke så passioneret hadefulde udtalelser på potentielt overvågede platforme. En overvågning som vi jo – i øvrigt takket være bl.a. Edward Snowden! – nu véd, finder sted. Eksempelvis kunne de fem sidste ord i din kommentar, gennem enten ond vilje eller ved hjælp af Google Translate, sikkert godt misforstås og læses som en opfordring.

Men måske er det bare mig … Eller måske ikke …!

Elisabeth Cederberg

Tak for oplysningen om Victoria Albert Museum! Der er sikkert mange i Europa, som gerne vil se dette "vidunder". Prinsessens ært fra HC Andersens eventyr kom jo også på museum.
Det vil sige, at når jeg beskriver, hvad der kunne vente Snowden i fald han nogen sinde vender tilbage til sit hjemland, det bliver af dig vendt mod mig personligt som en trussel!?
Jeg har intet mod overvågning af min person. Og jeg håber på, at NSA og andre overvågningstjenester har lært af tilfældet Snowden og sørger lidt bedre for sikkerhed mod den slags lækager. Jeg forventer, at jeg kan bo i et land, hvor nedskydning af uskyldige mennesker på åben gade ikke skal blive normalt. Erfaringen viser desværre, at det kræver overvågning.

Steen Thaulow Olsen

Det er personer som Elisabeth Cederberg, der undergraver Vesten og det vi står for. Hvis man er så glad for overvågning af alt og alle, så skulle man gå foran og få indopereret en identitetschip- det er næste skridt i overvågningsstaten og vi vil jo alle gerne være forud...
det helt ufattelige i det her er at folk i al almindelighed ikke kan se hvad der åbnes op for med totalovervågning, terrorlove og "undtagelseslove". Det er allerede, for dem, der sætter sig ind i det (hvilket Cederberg ikke har gjort), ekstremt tydeligt at disse love misbruges i stor stil af adskillige myndigheder, til forfølgelse af borgere. Og det er begyndt at gå op for en masse mennesker at lige netop dette rent faktisk er formålet med lovene. Forfølgelse af politiske modstandere- centrering af magten omkring de mennesker, der er involveret i de industrier, der nu kan monopolisere både økonomisk og udøvende magt.
At The Guardian skulle være til fare for "sikkerheden" i Vesten er ikke alene en faktuel forkert påstand. Det er en direkte løgnagtig og latterlig påstand. Til fare for hvem?! Det er da vist kun magthaverne, der måske ender med, hvis retfærdigheden sker fyldest, at få en retssag og eventuel fængselsstraf. Men sålænge overvågningssamfundet har så stor støtte som nu, glider vi bare videre mod den fuldstændig totalitære fremtid.
At "Citizenfour" fik en Oscar er kæmpestort og meget, meget uventet. Det er en af grundene til at jeg stadig tror, der er håb for fremtiden..

Vibeke Rasmussen

Elisabeth Cederberg, læs nu hvad jeg skriver. Selvfølgelig truer jeg dig ikke. Tværtimod prøver jeg at påpege og eksemplificere, hvor nemt dét, man skriver, kan blive misforstået.

Som du i øvrigt selv lige har demonstreret med din mistolkning af min kommentar.

Og ikke nok så meget overvågning vil kunne forebygge eller hindre ethvert amokløb fra gale eller ondsindede mennesker, med eller uden skydevåben.