Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Har dyr krav på rettigheder?

Forskning peger efterhånden på, at dyr har følelser, bevidsthed og til en hvis grad kultur. Er næste skridt dyrerettigheder?
Forskning peger efterhånden på, at dyr har følelser, en form for bevidsthed og til en hvis grad kultur. Selvom det ville være forkert at sammenligne dyrs mentale egenskaber med menneskers, åbner forskningen for et nyt syn på dyr og ikke mindst en diskussion om, hvordan dyr skal behandles - og om de har krav på rettigheder.

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Dina Hald
  • Jens Skovgaard Jensen
Dina Hald og Jens Skovgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Har dyr krav på rettigheder?

Så længe dyrene ikke er gjort bekendt med deres rettigheder, må jo nogen jo gøre krav på dem på deres vegne. Og hvem er nærmere til det end Skabningens stolte Herre?

De har i hvert fald her senest måtte lide den tort, at de har fået en dom for, at de ikke kan erhverve ejendomsretten til eget kunstneriske produkt, og dermed vel heller ikke kan prale med en ophavsret eller bare brugsret - i modsætning til 'vor gamle herre i det høje', da hans skabte jorden og himlen og alt ind imellem - dog uden brugsret med pantebrev ...
http://www.information.dk/nyhedsblog/557447

olivier goulin

Hvis man kan stille sådan et ansigt op, så må man have krav på rettigheder.
Måske ligefrem intellektuelle rettigheder.

/O

Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er så pinligt for naturvidenskaben, at den har ladet sig fange i noget, den betragter som rationelle forestillinger, men som selvfølgelig ikke er det: den tautologi, at livet alene handler om overlevelse - igennem kamp om ressourcer og forplantning.
Man har forsømt at undersøge sagen og har fyldt os med løgn i 150 år.
Og det er jo ikke gjort med dyrene! Planter viser sig at være langt mere dynamisk liv, end nogen veganer vil bryde sig om - nu mangler vi snart kun mineralriget. :-)

Dina Hald, Jørgen Steen Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jo, det har de, og planter har også, ja, hele naturen har.
Jeg kunne tænke mig en forfatningsændring, så reglen om, at ejendomsretten er ukrænkelig, udvides til, at naturen er ukrænkelig.

Søs Dalgaard Jensen, Dina Hald, Flemming Berger, Jørgen Steen Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Selvom jeg godt kan have sympati med ukrudt, så ved jeg ærligt ikke, hvor meget bevidstheds aktivitet der lige foregår på det plan. Men mon ikke snart der kommer et dyreværnspoliti, så alle nuttede dyrs ejere kan få anledning til at stemme på politiske dyr. Og så i øvrigt oir med de mange mennesker, der dagligt generes af naboers galpende køtere, og samme vej med svinene, som ellers ofte hævdes at være være forholdsvis intelligente og stå mennesket nær genetisk. Grisehjerte transplantationer skulle også være lige om hjørnet. Nuvel, alle må vel være tilgivet, eftersom det mig bekendt ikke er bevist at der eksisterer nogen fri vilje. Men det er da fascinerende, at atomer ud af ursuppen pludselig finder samme i klaser, får øjne, og kan se selv sig.

Steffen Gliese,
Dine mærkværdige stråmandsangreb mod naturvidenskaben virker tiltagende desperate og virkelighedsfjerne.
Jeg deler i nogen grad din bestyrtelse men adressen er helt forkert.
Det løgn og bedrag du henviser til er i virkeligheden den perverse antropocentriske naturopfattelse som til alle tider har grebet en meget stor procentdel af den menneskelige befolkning og som kynisk udnytter hvad som helst; fra religiøse fortællinger til naturvidenskabelige opdagelser og metoder, til at fremme egne interesser.

Direkte slægtsskab med aber og med chancer for at overleve via kropsdele fra svin, som er begavede som hunde?
Ja, det er i sandhed mennesket til ære...
Steffen Gliese, mineralriget kommer også - men på nuværende tidspunkt er der problemer med kommunikationen :)
Hvordan i alverden kan mennesket overse denne rigdom og værdi, som naturen er i besiddelse af?
Se dyrenes øjne og følelser, når de udsættes for overgreb og skade?
Se hvordan videnskaben "opdager" væsentlige fremskridt i behandling og tekniske opdagelser i naturen og stolt proklamere deres "opdagelse"?
Håbet er, at dyrene/ planterne ikke vil være grusomme i en evt. hævn over menneskets grusomheder, som det, de mødes med!

Herman Hansen

Dyr har i hvert fald både krav og ret til leverum. Et leverum, som år efter år bliver gjort mindre og mindre gennem menneskelig aktivitet.