Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Fake news medie åbnet i Danmark

24Nyt.dk er navnet på et nyt dansk medie, som åbenlyst spekulerer i falske nyheder, fordrejninger og spredning af indvandrerkritisk materiale
24Nyt.dk er navnet på et nyt dansk medie, som åbenlyst spekulerer i falske nyheder, fordrejninger og spredning af indvandrerkritisk materiale

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Solrart Sørensen

Det mest tragiske er, at "fake news" er en af de få ting, der kan få resten af presse korpset til rette sig op og holde op med at manipulere deres læsere....."med ondt skal ondt bekæmpes" syntes stadig at være opskriften på at forbedre på tingenes gang og det er tragisk på så mange planer og gør en endu mere nervøs ved, hvordan den udvikling der er i gang for tiden skal ende....

Vibeke Rasmussen

Måske er det bare mig? Men jeg opfattede overskriften og introduktionen, som om det nye medie er en slags Rokokoposten, der gør grin med begrebet "fake news". Men sådan forholder det sig jo overhovedet ikke. Ved at læse den artikel, der er linket til nederst i artiklen i Medietrends, blev jeg klar over, at det ikke er personerne bag mediet, der taler om fake news, tværtimod. Jan Birkemose beskriver i det indlæg blandt andet, hvordan den person fra 24Nyt, han kontaktede, blev fortørnet over, at mediet "blev sat i forbindelse med fake news", og at:

"En pointe, der er værd at slå fast, er, at ikke alt i 24Nyt.dk er fup og fidus. Som i andre fake news-medier er der masser af artikler, der er sande og næsten renset for politisk bias. En gevinst ved det, er at mange læsere på den måde opbygger en generel tillid til mediet og derfor ikke har paraderne oppe, når de alternative fakta serveres.

[…]

Netop fordi de falske nyheder spredes sammen med de sande nyheder, er de særligt farlige for demokratiet. Hvis de kun levede isoleret i egne reservater som for eksempel 24Nyt, kunne problemerne begrænses til, at nogle mennesker kommer til at danne deres holdninger på baggrund af falske fakta. Det er naturligvis slemt nok.

Men når de falske nyheder blandes sammen med sande nyheder, bliver de gift for vores generelle tillid til nyheder. For hvem kan skelne mellem sandt og falsk, når det går stærkt på nyhedsfeedet. Med informationsforurening fra 24Nyt og andre tilsvarende sites smuldrer de seriøse mediers vigtigste våben i deres opgave som den kontrollerende fjerde statsmagt – nemlig at de kan levere sandhed, verificere oplysninger og fintune de proportioner, som vi skal forstå verden i."

Link til: Jan Birkemoses artikel på Kommunikationsforum.

Efter min mening har de seriøse medier en vigtig opgave med, så vidt tid, overskud og ressourcer tillader det, at gendrive alle eksempler på "fake news", men jeg tror ikke, vejen er at pådutte dette nye medie – må dets levetid blive kort og læserne få – et skældsord. Lad være med at kalde mediet "Fake nyhedsmedie", bevis i stedet, at det er, hvad der er tale om.

Troels Brøgger,

mens venstrefløjen lukker deres talerør ned, har højrefløjens 'skiderikker' forstået at tage de nye web-baserede medier til sig, opretter nye platforme og sætter en dagsorden, hvor flere og flere føler sig tilstrækkeligt velinformeret - og hvor en del af venstrefløjen kører videre på den gamle verdens ideologiske fyrtårne og forældede dogmer, ingen mere kan holde ud at høre på, altså ikke mere er i stand til at forny sig, hverken på mediefronten eller den politiske slagmark – samtidig med, at andre på venstrefløjen efterhånden føler sig politisk hjemløse og desværre må konstatere, at løbet er kørt ...

For ikke at nævne Facebook, som har taget luften ud af de sidste tilløb til ædruelige samtaler og erstattet dem med følelsernes frie spil og shit-storme, som, dog i mindre målestok, efterhånden koloniserer dagbladenes debatfora med det samme vokabularium og frisprog …

Vibeke Rasmussen

Ærgerligt, at omlægningen – forringelsen – af brugersiderne har gjort, at man nu ikke længere, som man ellers gjorde indtil for ganske nylig, får oplysninger om diverse 'bevægelser' i en kommentartråd, så man kan følge med. Nu får man udelukkende besked om, hvem der senest – og ofte sidst! – har kommenteret, hvilket ikke engang bliver anført kronologisk!

Så, Jan Weis, det var kun ved et tilfælde, at jeg fik skrollet så langt tilbage på min brugerside – i øvrigt af uforklarlige grunde, den eneste brugerside jeg har adgang til – at jeg så din kommentar. Den kunne måske ellers, hvis flere havde opdaget den, have udviklet sig til en interessant debat. Som det er nu, synes debatter hurtigt at gå i stå. Medmindre selvfølgelig at Carsten Jensen sviner Inger Støjberg. Men mindre burde vel også have interesse … Plejede i hvert fald … engang …

Troels Brøgger

Jan Weis:
Jeg mener at forstå essensen i det du skriver, men hvad mener du med venstrefløjens talerør ?
Jeg er enig i at nogen i i hvert fald mit parti (Enhedslisten) stadig torsker rundt i gamle verdensfjerne ideer, men de er i mindretal.
Og selv om jeg er enig med dig i at Facebook synes at være et slamhul, så er jeg ikke enig at venstrefløjen ikke er tilstede her. Beklageligvis kan jeg ikke bevise det, fordi jeg ikke har nogen profil, jeg synes jeg har bedre ting at bruge min tid på, men jeg taler med folk i partiet som er endda meget aktive der.
For mig lyder det egentlig som om du selv måske kunne trænge til at lave et stykke politisk arbejde i den retning du nu synes verden skal gå, det lyder som det er lang tid siden, men måske tager jeg fejl, det kan du jo oplyse mig om hvis du vil.
@Vibeke Rasmussen:
Jeg kan ikke forstå du ikke kan lide den nye brugerside, jeg er da rigtig glad for at man ikke længere lige kan se om der er nogen der har anbefalet ens kommentar, det holder ligesom en fast på selve debatten :) (sagde ham som ikke gad være på Facebook hmm....)

@Vibeke Rasmussen,

Ja, det er svært forståeligt, at brugersiden i den grad skulle forringes, men vi savner en forklaring fra Information, kunne det have noget at gøre med, at det – at ukendte årsager – har været nødvendigt at gøre personlige oplysninger utilgængelige med den uheldige forringelse for debatterne, at kronologien er gået tabt …

Men måske har man bare ønsket at begrænse lagerpladsen på serverne – jfr. brevsprækkens ’indsnævring’ …

@Troels Brøgger,
har i en længere årrække også været medlem af Enhedslisten indtil afvigte nytår, men vil stadig forsvare og stemme på dem, hvis der skulle komme noget operationelt nyt, dog er der nok andre, som sætter kursen mere sikkert fremover, andre der har flere politiske kræfter til at ændre tingene i disse dynamiske tider uden at sidde fast i alt det overleverede uden for enhver politisk indflydelse, selvom de har meget ret i deres analyser, så sørger systemet for, at de sjældent får ret, men stjæler til nød deres politik – et interessant tema, for øvrigt …

Kunne sagtens finde på stemmemæssigt at vende tilbage til S, dog næppe som medlem, men det medfører også den sidegevinst, at kunne kritisere, hvad de har gang i og sker i deres niche, eller snarere, ikke sker på den ’dogmatiske venstrefløj’, hvor Torneroses snorken og gamle medlemmers frustrationer er blevet alt for larmende – og naturligvis stadig S og SF – AL er jo en speciel diagnose, så de kan ikke nævnes uden at overtræde de herværende debatregler …