Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Ny måling: Danske medier kæmper med troværdigheden

De etablerede medier har problemer med troværdigheden, hvis man spørger den danske befolkning. Det er blevet mere legitimt at sværte medierne til, siger forsker
De etablerede medier har problemer med troværdigheden, hvis man spørger den danske befolkning. Det er blevet mere legitimt at sværte medierne til, siger forsker

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vibeke Rasmussen

Ros til Altinget for at inkludere formuleringen af de(t) spørgsmål, der er blevet stillet. Det burde være en selvfølge i alle omtaler af meningsmålinger.

Derimod er jeg mindre imponeret over, at man henvender sig til Ulrik Haagerup for en kommentar. Han har, i min optik, blandt andet bidraget til at få det ellers hæderkronede, saglige nyhedsmedie Radioavisen, til ofte at fremstå som mere fokuseret på at være underholdende end oplysende. Som om man endelig ikke må kede sig, mens man lytter til nyhederne? Og samtidig, takket være de mange 'klippe-klistrede' montager, som efterhånden fylder det meste af en nyhedsudsendelse, også mindre troværdigt. For hvad er egentlig udeladt i de mange voldsomt redigerede indslag?

Håber, at den kommende nyhedschef vil gøre op med dén facon at præsentere nyheder på.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, det gør de. Men de klarer økonomien. Morgenaviserne er nede i kulørt niveau, men halvdelen er reklamer, og resten koster 35 kr. i løssalg på en hverdag på en tankstation, og det redaktionelle indhold prioriteres efter 'mest læst' princippet (huspriser, sygdom, kendte osv). Der er ikke meget forskel på morgen og formiddags.

Per Torbensen, Claus Oreskov, Espen Bøgh og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

I øvrigt synes jeg nu ikke, at tallene fra undersøgelsen er alarmerende endda. Kun 13% svarer "i høj grad" til spørgsmålet om, hvor vidt de etablerede medier har problemer med troværdigheden.

Desuden kan en sådan undersøgelse jo heller ikke tage højde for, eksempelvis politisk holdning hos de adspurgte eller præcist hvilket medie, den enkelte måske har i tankerne. Man kunne jo fx forestille sig en JP-læser, der svarer ud fra den tanke, at: "Medie=Information", eller tilsvarende en Information-læser, der tænker: "Medie=JP". :)

Michael Kongstad Nielsen

Når medarbejderne på danske medier indtager kontorstolene hver morgen efter at have siddet i kø på motorvejene i en god times tid, er det første de tænker, - hvordan skal vi nu narre dem i dag. Eller hvordan skal vi fastholde dem til at foretrække netop vores medie, som er unikt rettet mod netop vores indtjening og livsophold.

Mads Kjærgård, Claus Oreskov og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

MKN_ Holde gang i klik-økonomien med populistiske temaer som bl.a. klima, integration, ligestilling, sex, og i det hele taget artikler redaktørerne af erfaring ved giver tastaturfeber blandt læsere, der ikke ellers kan få tiden til at gå … ;-)

Som ung mand(stor knægt) lærte jeg at, "det er ikke alt man skal tro på der står i aviserne der er sandt"(!), og her i efteråret må jeg konstaterer "at der kun er få sandheder tilbage i medierne", og tiderne er skiftet meget.

De seneste årtier har virkelig vendt tingene på hovedet med "alternative sandheder", der skabes i og via det politiske establishment og deres spindoktorer, og som går igennem mediernes elfenbenstårne uden mindste kritik eller eftertanke af nogen art.

Det er ikke alt sammen de sociale mediers skyld, - de etablerede medier må også se sig selv i spejlet og rejse de ubehagelige spørgsmål til sig selv, og de nyheder eller halve sandheder som de bringer frem, og i nogle tilfælde endog plæderer for som propagandistiske sandheder i stedet for ved at udelukke fortidens andel af virkeligheden.

Tag f.eks. en nylig artikel med direktøren for Sundhedsstyrelsen, og den seneste historie om HPV vaccinationer, der helt er gået i stå, - for slet ikke at tale om MRSA skandalen, for blot at nævne et par enkelte.

På intet tidspunkt stilles spørgsmålet til direktøren, "om ikke sundhedsstyrelsen selv bærer et årelangt ansvar for deres troværdighed hos befolkningen er i bund"?

- NEJ.. desværre, i stedet "opfordres læserne til at "læse og lære" at rette sig efter sundhedsstyrelsen anvisninger, og stole blindt på sundhedsstyrelsen", som den autoritet der ved bedst, og ingen fejl begår eller har begået.

Problemet er jo, at forbrugerne ikke kan vælge en anden "butik", - ja det vil sige det gør de så alligevel, ved at vælge "det alternative", og de gør det med rette fordi de ikke stoler på sundhedsstyrelsens måde at agere på, og fordi der åbenbart ingen "statsanger" er at finde noget sted i systemet, - kun selvrenselsen i staten og styrelsen med ordene; "nu må vi se fremad"(!), og det uden nogen har eller skal tage ansvaret for hvorfor det er gået så galt, men nu frikender sig selv og sine øverste ansatte.

Der er altså en grund til borgerne vælger tilliden fra overfor de statsinstitutionelle organisationer, som blot lægger ansvaret fra sig, - for intet kommer af sig selv.

HPV sagen løb helt af sporet meget tidligt, selv om tanken i sig selv var god, og lignede fortiden med alle disse vaccinationer mod dit og dat, til stor gavn for befolkningen generelt.

- Nu vil man i stedet nærmest tvangsvaccinere alle unge piger under 12 år med HPV vaccine, - men hvilken forælder vil risikere at give sine børn en fremtid - et helt langt liv fra ungdoms årene til alderdommen som trætte zombier der ender på førtidspension efter at være blevet vaccineret mod HPV.

Forældre ønsker det bedste for deres børn og deres fremtid, - ikke en forklaring om at deres pludselig er blevet psykisk ustabile og psykotiske, og systemet ikke vil undersøge vaccinen og den evt. uheldige bivirkninger for deres børn, og dømmer til dem til et langt liv i træthed og utilpashed konstant, i et samfund hvis mantra er "det skal kunne betale sig at arbejde" med arbejdsprøvning efter arbejdsprøvning i det uendelige.

Med MRSA skandalen forholder det sig ikke så lidt anderledes, og her ser vi atter de "alternative" sandheder fyge omkring så let som ingenting - politisk som mediedækningsmæssigt.

Politikerne må gå forrest imod disse "alternative sandheder" og rykke / hanke op i sig selv som det første led, - men hvem vil undvære at sidde på magten først for sandhedens skyld, når de "alternative sandheder" nu holder taburetten for én?

Alle har derfor lige ret til egne "alternative sandheder" - når man i den politiske elite ikke vil opgive de "alternative sandheder" overfor befolkningerne, og de tjener ens egen sag om at blive siddende på magten - "så til helvede med befolkningerne!".

Sådan vælger befolkningerne selv deres vej, - når der ikke findes vilje til at fastholde nogle værdier for samfundet fra politisk side, - talen om populisme er barnlig infantil fra den politiske elites side i den anledning.

Jacob Jensen, Niels Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Britt Kristensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
ole rasmussen

Politikerne afspejler politikernes virkelighed, og medierne afspejler mediernes virkelighed. To bevidstheder som styrer hinanden indbyrdes uden de forholder til virkeligheden udenfor, den som er borgernes meget forskellige virkeligheder. Den antages på godt og ondt til at være hvad som helst. Et godt eksempel er DR TV, som sender det folk godt vil have, siger de, men er det ikke omvendt, at DR TV sender det som DR godt vil have, det som er DRs virkelighed, men ikke det vi forstår som vor virkelighed. Derfor gør medierne os dummere og dummere i stedet for klogere.

Jørgen M. Mollerup

Der var en gang en, der sagde, at om journalistik gælder, at halvdelen er løgn og resten passer ikke. Det er såmend ikke det halve løgn.

Ole Christiansen

Det her er jo en spøjs situation:
For en gangs skyld en artikel, som rummer den ubestridte sandhed!

Torben Skov, Claus Oreskov og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Det er nu betryggende, at "Facebook og andre sociale medier" opnår den absolut laveste score i troværdighed, nemlig 3,7 hvilket er cirka det halve af "TV-stationer".
Det er vidst tvivlsomt "kommentarerne" til artiklerne på Information kommer op på 3,7 i troværdighed.

Mads Kjærgård

Det gode ved Facebook er, at du kan bruge det som "news feed," du følger blot de sider du mener leverer reelle nyheder. Så det er jo lidt op til en selv aktivt at vælge til og fra!

Jens Erik Starup

Det er da muligt, at medierne har et problem med troværdigheden, men mediernes største problem er vel, at kunderne ikke længere gider betale for produktet.

Vibeke Rasmussen

Jay Rosen, professor i journalistik på N.Y. University – og ikke mindst udøver af en underkendt og underbemandet "profession": Kritiker af journalistik! – forklarer, hvorfor han har besluttet sig for at støtte det hollandske medie De Correspondents amerikanske lancering. En meget lang, men læseværdig artikel, hvor Jay Rosen først og fremmest fremhæver hollændernes fokuseren på frem for noget andet at optimere læsernes tillid til mediet:

"As you might have sensed, I believe in what these young Dutch journalists are doing. I think they have a strong sense of how to build a sustainable newsroom. But what really impressed me is what I said before: the way they optimize for trust."

LINK: "This is what a news organization built on reader trust looks like."