Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Michael Jeppesen anmelder Thorning-portræt: Swiper til højre

Hvis Helle Thornings nye portræt var en Tinder-profil, ville den post-faktuelle vælger swipe uinteresseret til venstre. Men betragtet som kunstværk er det vellykket - måske lidt for vellykket, funderer kunstkritiker og journalist, Michael Jeppesen
Hvis Helle Thornings nye portræt var en Tinder-profil, ville den post-faktuelle vælger swipe uinteresseret til venstre. Men betragtet som kunstværk er det vellykket - måske lidt for vellykket, funderer kunstkritiker og journalist, Michael Jeppesen

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Skrækkeligt billede af en skrækkelig statsminister

/O

Alan Strandbygaard, Kim Houmøller, Torben Skov, Jesper Nielsen, Espen Bøgh og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar

I andre medier kan man læse anmeldelser af maleriet, der mener at det karakteristiske ved billedet er, at det viser den moderne stærke kvindelige leder. Men da det jo ligger i kortene, at et officielt maleri af en statsminister, er et slags moderne herskerportræt, kunne denne slags anmeldelser være skrevet inden man overhovedet havde set det.

Som sådan er det et ganske almindeligt portræt, som er rimeligt vellignende. Måske endda lidt for vellignende, for det eneste særlige kendetegn ved maleriet, er den lettere afvisende holdning som hovedpersonen indtager. Dette er klart markeret med de korslagte arme, men man aner også en vis skeptisk afstand i blikket. Det forekommer mig, at maleriet tydeligt viser Thorning, ikke som aktiv, men som en forhenværende statsminister, der er udmærket bevidst om, at hun er blevet fravalgt af vælgerne. Man kan således dårligt forestille sig personen på billedet udbryde noget i retning af, at der kommer en god løsning i morgen. Langt nærmere synes hun at tænke noget i stil med ”Det må i selv om, men I kan ikke tage fra mig, at jeg engang var statsminister, og nu hænger her til evig tid”.

Søren Haastrup, Niels Nielsen, Alan Strandbygaard, Lise Lotte Rahbek, Morten Jespersen og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar

Tænk. Det første, der slog mig, var at det slet kke var et særligt vellignende portræt. Det ligner lidt, men kunne være en hvilken som helst blondine. Måske er det i virkeligheden Brittany Spears.

Marianne Rasmussen, Jesper Nielsen, Britta Dueholm og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Jeg synes billedet er genialt.
Det er lige så gennemført rædselsfuldt som modellen.......
Må det få lov at hænge på Christiansborg............ til skræk og advarsel mod selvfede, arrogante karrierekvinder der hæmningsløst skampuler et arbejderparti for egen karrieres skyld. magen til politisk blålys har vi aldrig set i Dansk politik.
Aldrig før har en "socialdemokrat" givet så meget medvind til blå blok.
Jeg håber billedet bliver placeret så det giver anledning til daglig kvalme hos de folkevalgte, men kan vi andre ikke godt slippe for at se på det???

Søren Haastrup, Anders Jensen, John S. Hansen, Kim Houmøller, Britta Dueholm, Torben Skov, Jesper Nielsen, Hans Larsen, olivier goulin og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Flemming Berger

Billedet viser hende ,som det,hun aldrig var : beslutsom,målbevidst,leder,distanceret men med fuld opmærksomhed på omgivelserne.

Vi i samtiden kender hende kun som en selvoptaget gås;en lillepige,der aldrig blev voksen.

Britta Dueholm, Jesper Nielsen, olivier goulin, Espen Bøgh og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar

Det var dog gevaldigt - nej, det ligner ikke godt - som personlighed. Det giver et helt andet udtryk, om det så er ment som en forsvar over for de andre "herrer" man har hængt op.
Jeg har desværre ikke haft fornøjelsen af at se dem, men det er tilsyneladende bedre at være af hankøn, uanset personlighed.

Hans Jørn Storgaard Andersen, Britta Dueholm og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Faktisk er hun ikke værd at skrive om, og må gerne gå over i glemslen hurtigst mulig - for såvel socialdemokratiet og som landets statsminister, for ringere kan det ikke gøres, - selv om Lars Løkke Rasmussen forsøger nok så meget.

Lars Løkke har for længst overskredet den grænse, for p. da...
Er det virkeligt så svært, ok, et land er ikke en husholdning, så ville sidstnævnte herre være smidt ud for længe siden.
Er det nok at ville gøre det godt - og stolt over at være blevet den første kvinde? Nej, Hillary kunne heller ikke - hun var kædet til sin vellykkede mand med den store charme og i konkurrence med en reality person uden ret meget andet i rygsækken.
Var Helle T. let på tråden, havde hun et alkoholproblem, psykiatriske lidelser eller andet spændende - lidt korruption og betaling under bordet? Tvivlsomt.

Hun havde til gengæld Corydon og Margrethe Vestager, 2 temmelig drevne og nu "forsvundne til bedre jagtmarker" personer, som i hvert fald for Corydons side har en del at forklare.
Men nej, Helle var forfærdelig...
Så meget for de herrer!

Kim Houmøller, Britta Dueholm og Kira Worm anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det er et flot maleri, især øjnene, der ser direkte ind i modtagerens ansigt. Men hun er venligere og sødere når man møder hende. Og det er et statsministerportræt af den person, som viste mod og mandshjerte til at stå op mod klogeåger, medier, skræppende mandspapegøjer, en hetzende presse, et ondskabsfuldt Venstre, Som var formand i 10 år, tog sine tæv med oprejst pande, både de uforjente og dem var der flest af og de andre. Hun havde aldrig brug for en tudekiks, som en del af regeringens politikere i dag har. De reformer som SRSF og SR regeringen lavede med støtte fra andre partier, er baggrunden for væksten og den gode økonomi landet er i nu. At Thorning er kåret i USA som verdens nr. 14 ud af 50 ledere, er jo ikke tilfældigt. Man behøver ikke synes om hende, men de angreb en del kommer med her er både useriøse og ubegrundede.
Hvorfor hun særlig skal svines til, forstår jeg ikke, det har jeg ikke oplevet de tidligere og en del ringere statsministre er blevet.

Og Pia K hold en virkelig pæn tale, den ros skal hun have.

Nette Skov, Rikke Nielsen, Hans Jørn Storgaard Andersen og Anne Lintrup anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Corydon forklarede, har fået opbakning fra de parter der investerede, alt gik efter bogen, alligevel kører der konspirations teorier a la Trumps, twitter profil. Og uanset hvor megen dokumentation han kunne lægge på bordet, så parnasset havde talt. Og så var han en skurk. DONG havde ikke været hvor det er i dag, hvis regeringen ikke havde handlet som den gjorde.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Malan Helge anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Et sminket plastikfjæs."

"Billedet er lige så gennemført rædselsfuldt som modellen."

"Det kunne være en hvilken som helst blondine."

"Selvfede, arrogante karrierekvinder."

"En selvoptaget gås; en lillepige, der aldrig blev voksen."

"Smilet minder mig om Anders And."

"Blondinen."

For nogle handler det vist mere, meget mere, end om kun Helle Thorning-Schmidt?

Nette Skov, Rikke Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Oluf Husted, Hans Jørn Storgaard Andersen, Helle Walther, Anne Lintrup, Lise Lotte Rahbek, Jonathan Smith, Anders Jensen, Anders Sørensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Vibeke Rasmussen - Ja, hvor kommer alt dette fra - det undrede også mig. Derfor lå det lige til højrebenet at sammenligne statsministre. Og kvindelige kandidater, her til lederposter.
Desværre ser det ikke ud til at trænge igennem...
De er nok blevet radikaliserede?

Ja, det foto kunne udmærket være en model, hvilket ikke gør det bedre.

Ved afsløringen, hvor Pia K. holdt en god tale, stod Helle T. med en smuk feminin kjole på, medens Pia K. havde klædt sig 100% som Helle T. på portrættet.

Poul Solrart Sørensen

Jeg ville ønske Helle Thorning-Schmidt stadig var statsminister...

Nette Skov, Rikke Nielsen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Anne Lintrup, Malan Helge og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Enig med P.S.S i sær efter at have hørt LA`s selvfede partileder, fører sig frem på talerstolen. Han har ikke en kinamands chance for at få gennemført det, han står og lover. LLR holdt en tale med Humor,
Men mere kom der så heller ikke frem, som kunne højne nogen eller noget i den nuværende VLAK regering. Asger Aamund, som jeg ikke bryder mig om som person, kom med mest realisme med sin mening. LA skulle aldrig have været i regering.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Der er vist nogle her, der har fået opfyldt deres hedeste drømme - eller er det blot mandehørm?
Thorning var en fantastisk kvinde, der i en meget ung alder markede sig stærkt i dansk politik, da hun knebent blev nr. 3 ved valget til EU-Parlamentet i 1999 efter to mærkværdigheder - og en nr. 4 - der var en frafalden SFer fra EU-afstemningen i 1992.

Hun fortsatte med at gøre det usædvanlige - som f.eks. at stille op til lederposten i sit parti - og vinde det! Måske fordi alle medlemmer fik lov til at stemme, hvor det tidligere var mere "kammeratlige" udnævnelser. Hun slog ikke Fogh, men hans efterfølger Løkke - og hun skabte i de 4 år, hun var statsminister en række reformer, som havde en endog meget bred opbakning.

Ved valget i 2015 var Socialdemokraterne bagud med de klassiske 5%-points, men ved en utraditionel valgkampagne, der startede 2. januar fik hun faktisk indhentet det tabte og skabte rædsel i de borgerlige sammenrend. Ærgerligt at kun et sølle mandat forhindrede hende i at fortsætte i dansk politik.

Hun valgte så et lederjob i Red Barnet, hvor hun gør en utrolig indsats over hele verden for en god sag.

Alt dette må ærgre de sølle personer, der ikke kan se storhed, når den er der. Synd for dem ...
Jeg glæder mig over en periode i dansk politik, hvor jeg fik lyst til at deltage, fordi Thorning var overalt og havde denne sjældne egenskab: At kunne rose, at kunne takke og især at kunne tale i vi-form. Jo "Vi gjorde det" glemmer jeg ikke så let den 15. sep. 2011 sent om aftenen i VEGA.

Nette Skov, Rikke Nielsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Thorning var skyld i at jeg begyndte at dyrke politik på mere intenst plan samt meldte mig ind i S, det har jeg ikke fortrudt. Har stemt R, sågar K, dengang Barfod var ny og spændende, men derpå gået til bage til mine rødder.

Helle T favnede, hvor hun kom frem, man følte sig som noget særligt, når hun gav sig tid til en, hun lyttede. Og man udnævnes ikke som nr.14 blandt de 50 bedste af verdens ledere for ingenting i USA.

Nette Skov, Rikke Nielsen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg ser i portrættet også træk af: Kaya Bruel, Anne Sofie Espersen, Kirsten Olesen og måske en hel masse andre nutidige ambitiøse kvinder. jeg ved ikke hvad det er med kvindelige malere, men ofte ender de op med noget ret livløst. Et andet eksempel er Simone Åberg Kerns portræt af Anders Fogh, som også ligner en illustration fra et ugeblad. Når begge portrætter får relative gode anmeldelser af kunstkendere, hænge det måske sammen med de portrætteredes karakter, som tilfældigvis matcher malemåden. Hvis jeg var kvinde ville jeg er nok forlange at blive malet af en mand. Selv om det selvfølgelig også kan gå galt.

Med min viden og kendskab til kunst, vil jeg sige det er dårligt malet. Det har ikke noget med kunst at gøre. Når man nu har et kompetent kunst udvalg på Christiansborg, kunne man da godt have givet Helle nogle gode råd. Men det er måske symptomatisk i disse tider, man ikke tager kunsten alvorlig. Alting er åbenbart lige godt. Det er en misforståelse, for det er det ihvertfald ikke.

Vibeke Rasmussen

Smag kan efter sigende ikke diskuteres, men Helle Thorning-Schmidts valg af kunstner har nu også undret mig, for i den situation, en afgået statsminister der skal vælge portrættør, går jeg ud fra, at man stort set har frit valg "på alle hylder", hvad angår portrætkunstner, og at enhver kunstner med kyshånd ville have taget imod opgaven? Men som sagt smag og behag.

Så vidt jeg kan bedømme bruger Ditte Ejlerskov meget – måske endda udelukkende? – at male kendte personer efter fotografisk forlæg, og det har hun jo tilsyneladende også gjort hér. Men det undrer mig, hvorfor de er blevet enige om lige netop dét foto!

Hvad man ellers måtte mene om Helle Thorning-Schmidt, hendes evner, eller hendes politik, så skal hun komplimenteres for på den ene side aldrig at have spillet på sit køn, samtidig med at hun på den anden side, ved sin fremtoning og sin påklædning, altid har insisteret på, at hun er kvinde og kvindelig.

Hun er kvinde, hun er Danmarks første kvindelige statsminister, hun er feminin, så hvorfor pludselig nedtone det her i portrættet? Hvorfor ikke i stedet i det mindste have vist hende i en rød dragt eller jakke? Der er masser af fotos at vælge imellem!

Eller … selv om hun som enhver ansvarlig, kærlig forældre, der selv er i rampelyset, har prøvet så vidt muligt at beskytte sine børn mod offentlig nysgerrighed, så havde det været modigt at have ladet sig portrættere også som mor, altså sammen med sine to døtre. En dygtig kunstner ville nok have kunnet finde en udvej for at vise pigerne uden dermed også at udstille dem.

Der havde i det hele taget været rig mulighed for at benytte lejligheden til at skille sig ud som netop første og hidtil eneste kvinde i portrætgalleriet, og alligevel vælger portrætteret og portrættør i fællesskab den skuffende slagne vej, at gøre som man(d) plejer.

Anne Mette Jørgensen

Super fint maleri. Det viser en kold og kynisk kvinde og sådan var hun og er hun.
Håber hun skal hænge og ikke være i Danmark fremover.
Bliv i England og fri os, tak!

Rikke Nielsen

Helle Thorning blev en klud i ansigtet på de små bitre og selvfede mennesker.

Personligt var jeg vild med hende og det er da totalt ligegyldigt med det maleri, om hun har rød jakke på eller om hun er akkompagneret af 2 børn - pointen er, at hun, personen Helle Thorning, nu hænger sammen med jakkesættene. Helle Thorning var en dygtig og visionær statsminister; desværre for dygtig til et land, der er vant til laveste fællesnævner, middelmådighed, cykelhjelme og fadbamser. Håber der er mere plads til hende i England.

Helle Walther

Så sandt som det er skrevet Rikke Nielsen. Misundelsens åg kan være tung at bære. Hvorfor nogle mænd er så hadske mod stærke kvinder, forstår jeg ikke, de falder jo på halen for deres eget køn, så snart der er den mindste grund. Fodbold f. eks, så kender jublen ingen grænser.