Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Hvordan nazisterne gjorde kunsten fascistisk

Ny bog af Benjamin Martin ser på Det Tredje Riges kulturpolitik
Ny bog af Benjamin Martin ser på Det Tredje Riges kulturpolitik

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Steffensen

Xenofobi i almindelighed og nazistisk racisme i særdeleshed er drevet af en overaktiveret afsky-reaktion. Denne overreaktion er mulig fordi en overdreven afsky har få omkostninger, men sikrer overlevelse i et miljø fuld af smittekilder til sygdom. Hele den nazistiske ideologi og propaganda er gennesyret af metaforer for sygdom, metaforer der ikke er gode argumenter for, men som sniger sig ind i folks tænkning ved at benytte samme neurale baner som sanseindtryk (metaforer = billeder) og aktivere limbiske overlevelses kredsløb. Den kunst nazisterne hyldede var udtryk for renhed, orden, der bekræftede det subjektive behov for at sikre et rent og ufarligt miljø.
Man kan se tendenser i samme retning i Donald Trumps taler om hans grænse mur som en klar adskillelse mellem USA og de beskidte og suspekte mexicanere. Tendenser til facisme korrelerer med risikoen for smitsomme sygdomme, så der er god grund til at se nærmere på vores uhæmmede brug af antibiotika, udviklingen af multiresitente bakterier som et grundlag for facistiske tendenser: Hvis vi virkelig løber tør for effektive antibiotika kan facisme vise sig at få en hel del uventet medvind.