Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Smågrise får fem gange så meget medicin som mennesker

Børn skal undvære penicillin, når de har mellemørebetændelse, men nye handlingsplaner for at forebygge resistente bakterier indeholder intet nyt mål for at skære ned på Danmarks største antibiotika-forbrug. Det findes hos smågrise, som får diarré, når de bliver taget fra soen efter kun fire uger
Børn skal undvære penicillin, når de har mellemørebetændelse, men nye handlingsplaner for at forebygge resistente bakterier indeholder intet nyt mål for at skære ned på Danmarks største antibiotika-forbrug. Det findes hos smågrise, som får diarré, når de bliver taget fra soen efter kun fire uger

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

I speltghettoen hvor et gennemsnitsbrød koster 50 kr. kiloet, er det irriterende at flæskesteg er så billigt, at man bliver set ned på når man spiser det. Kan den ikke blive lidt dyrere?

Randi Christiansen, Else Marie Arevad og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Man spiser det ikke - ingen grund til at indtage penicillin den vej.
Den dag, at kun eksporten er tilbage, vil den idiotiske produktion vel ophøre?

Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Palle Yndal-Olsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Slettet Bruger

Forleden var historien at superresistent gonoré breder sig eksplosivt. Kunne det tænkes at have forbindelse til det de laver i staldene?

Randi Christiansen, Erik Karlsen og Ole Christiansen anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Det eneste som det vil medføre er et nyt smugler/sortbørsmarkede af desperate småbørns forældre hvor poderne er syge.
Det er en mildest talt absurd prioritering at små børn, eller ældre personer for den sags skyld, skal pines med små infektioner som mellemøre betændelse eller blære betændelse (nej, det går ikke "bare" over) som kan medføre temmelig alvorlige permanente skader som fks nedsat hørelse eller en nyre infektion, for ikke bare tale om hvor smertefuldt det er, på erhvervslivets alter.
Det er nu ikke kun her til lands eller alene svine produktionen som er synderen. Kyllinge industrien og dambrug er mindst lige så godt med i både ind- og udland og Danmark er nærmest klassens duks i den branche.

Charlotte Svensgaard

@ Jan weis; Hvor ved du det fra og er det nu man skal blive bekymret? :-)

Erik Karlsen, Else Marie Arevad, Mona Blenstrup, Torben Skov og Claus Schmidt anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Penicillinforbruger i svineproduktionen viser jo at den nuværende produktionsform er syg og en tikkende bombe under folkesundheden.
Det er gammel viden. Michael Witte's plakat fra 70-erne:
'Danske svin er sunde de strutter af penicillin' er mere aktuel end nogensinde.
Svineproduktionen er 'big business' som nogle få tjener kassen på, mens vi andre må betale prisen.

Peter Jensen, Povl Jensen, Randi Christiansen, Connie Brask, Robert Ørsted-Jensen, Lene Møller Nielsen, Tue Romanow, Ken Sass, Kim Houmøller, Susanne Andersen, Mona Blenstrup, Niels Nielsen, Per Torbensen, Torben Arendal, Torben Skov, Anne Eriksen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Svine-MRSA CC398 smittede kan få sår, bylder og andre infektioner også dødelige, som blodforgiftning, knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen.

Fra link:
"Sundhedsmyndighederne har opgivet at behandle tusindvis af ansatte i landets svinestalde, der er smittet med MRSA-bakterien. Det er udsigtsløst at sætte gang i behandlinger, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

I alt arbejder 9.000 svinebønder og andre ansatte i svinestalde landet over, og en stor del af dem er smittet med MRSA-bakterien. Det er de tvunget til at leve med, så længe de vil blive ved med at arbejde i en stald, hvor grisene er MRSA-inficerede."

"Dermed må staldarbejdernes familier også leve med risikoen for at blive smittet med den multiresistente MRSA-bakterie, da den ikke kun smitter fra svin til menneske men også fra menneske til menneske.

Statens Serum Institut anslår, at mellem 70 og 80 procent af de personer, der arbejder med MRSA-inficerede svin, er smittet med bakterien."
Link: http://www.b.dk/nationalt/myndighederne-dropper-behandling-af-mrsa-smittede

Det vil snart være en folkesygdom, at være inficeret med multiresistente MRSA-bakterier, det et bliver dyrt for sundhedsvæsenet, samt når ti-øren falder for landmanden og forbrugerne, da eksporten af inficeret kød, må forventes at aftage i takt med udgifterne til bekæmpelse af følgerne af skadelig produktionsmetoder stiger.

Den helt store ulykke i kølvandet på fabrik svineavl mf., har vi tilgode, når de sidste antibiotika ikke længere har effekt på mennesker, her er overforbruget af antibiotika til mennesker lige så farlig, selvom forbruget ofte er nødvendig, i modsætning til landbrugets forbrug, den kommer bare oveni det samlede overforbrug.

Det internationale marked der diktere rammerne, så folketinget mener ikke der er grund til voldsom bekymring i befolkningen.

Peter Jensen, Povl Jensen, Randi Christiansen, Peter Andersen, Susanne Andersen, Mona Blenstrup og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Det er snarere nuværende regering og landbruget med interessenter, der bestemmer og manipulerer - det er jo ikke kun svineavl, men også kyllinger, fisk osv, der medicineres.
MRSA CC398 har jo været der længe og er blevet affærdiget med rensning af tøj/ støvler og gennemstegning af kødet!

At man tager så let på det i Landbrug og Fødevarer, at man vil undlade at behandle mennesker, er som at sætte fortjenesten på svin højere end mennesker?
Især når svinene ikke er syge, men bare skal vokse sig tunge og blive hurtigt afvænnet fra moren. Det er da en temmelig syg indstilling?

Peter Jensen, Torben Skov, Randi Christiansen, Tue Romanow, Susanne Andersen, Mona Blenstrup, Torben Arendal, Charlotte Svensgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

@Anne Eriksen;"Det er da en temmelig syg indstilling?" det må vel siges og et glimrende ord spil.
Men hvad gør du når din pårørende er hårdt ramt af en infektions sygdom og lægen nægter at tage det alvorligt?
Udviser civil ulydighed? Som jeg ville gøre i den situation og importere den nødvendige medicin over nettet.
For det vil jeg gøre i en given situation.
Med andre ord. Loftet skaber blot nye sortbørs markeder og kriminaliserer sygdom. Sygdom! af alle ting

Ken Sass, Torben Arendal, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Og nu skrev jeg "Som jeg ville gøre i den situation"
Det er en forskrivelse. Det er som jeg VIL gøre. Og det er uden diskution

Anne Eriksen

Ja, naturligvis - det er snart ofte, at man kunne fristes til lidt civil ulydighed.

Jeg har skimmet Sundhedsstyrelsens planer for 2020 - https://www.sst.dk/da/nyheder/2017/~/media/031F24D886C84FF3B55FABF7F5AAE... - der står ikke noget om dyr!
Det Nationale Antibiotikaråd har fået endnu flere medlemmer og i 2018 skal man holde en konference om det nye tiltag.
Planer for bedre hygiejne på hospitalerne og "vent og se" recepter!

"Danmark har et meget lavt forbrug af kritisk vigtige antibiotika til produktionsdyr sammenlignet med andre EU-lande" ?? - Virkelig?
https://www.sst.dk/da/nyheder/2017/~/media/8A0F4317E8FA4391909E044B12280...

Både i landbruget og sygehusvæsenet: god håndhygiejne, værnemidler (fx handsker og overtrækskittel), rengøring og desinfektion. Mærkværdigvis synes det mest at være overvågningen af menneskers forbrug, der prioriteres. Samt EU og den internationale forskning?
Læs det i morgen, ingen grund til at ødelægge humøret i aften.

Anne Eriksen

https://ing.dk/artikel/forbud-mod-zinkmedicin-ministerium-frygter-at-yde...

Yderligere 5,3 millioner grise skal have antibiotika
"Ifølge notatet giver 85 procent af de 1.873 bedrifter, som opdrætter fravænningsgrise, i dag deres smågrise zinkmedicin for at mindske risikoen for diarré"
Det er nemlig dyrere at lade dem gå længere ved moren, som nævnt - svineri - fra svineavlerne"!.

"En højere fravænningsalder er dog næsten lige så dyrt for landmanden som at vaccinere, viser et notat fra Københavns Universitet"

Hvad koster det samfundet i kroner og ører, når vi ikke længere kan behandle borgerne med antibiotika på grund af antibiotikaresistens....

Mon ikke det vil være billigere for alle at give soen lov at beholde sine grise de ekstra uger, og så betale et par kroner mere for flæskestegen

Jeg har i øvrigt aldrig forstået at dyrlægerne tillader sådan noget. Det skriger til himlen i forhold til misrøgt. Det burde være forbudt ved lov at fravænne smågrise så tidligt at de bliver syge af det.

Randi Christiansen, Peter Andersen, Anne Mette Jørgensen, Susanne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mona Blenstrup og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Ja, det er horribelt, at fortjeneste skal diktere dagsordenen - men - flere landmænd (producenter) er gået over til økologi gr. den øgede fortjeneste. Så spis øko-gris, alle sammen...

Torben Skov, Randi Christiansen, Per Torbensen og Susanne Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Christiansen

Rolig nu......... det fortæller jo bare det, vi alle har vidst længe:
Svineproduktionen er mindst 5 gange vigtigere end pøbelens helbred, trivsel og overlevelse.

-det er al produktion i det private erhvervsliv sådan set .............

Giv nu eliten fred til at rage til sig, inden hele butikken lukker ned........ Vi giiiiider ikke bruge tid på jeres brok og pladder....

Randi Christiansen, Hans Larsen og Charlotte Svensgaard anbefalede denne kommentar
Niels Nielsen

Svineeksport er med til at holde handelsbalancen positiv. Så selv om vi ikke direkte har glæde af svinene, er de indirekte med til, at vi kan importere alle vore fladskærme og designertasker.

At det forholder sig således kan bl. s. ses af, at det er ligemeget, hvem der sidder i regering, når det handler om støtte til landbruget. Svineeksport kan isoleret betragtet ikke betale sig, men i den store sammenhæng er det så vigtigt, at vi som samfund er villige til at begå dyrplageri.

Jeg skriver med vilje "vi", fordi selvom jeg (næsten) ikke spiser gris nyder jeg som borger godt af, at handelsbalancen er positiv.

Opgaven er enten at finde andre eksportvarer eller skære ned på importen. Politikerne vælger som altid den løsning, som giver flest vælgere. Så det er ikke for bøndernes skyld, at de tillader dyrplageri, det er der sgu for få bønder til.

Følg pengene, som det hedder. Grisene får diarre, så vi kan gå op i mode, livsstil og sundhed. Vores sundhed, ikke grisenes.

Toke Andersen, Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek og Claus Schmidt anbefalede denne kommentar
Claus Schmidt

danmark importerer ca 1,5mill ton soyabønner til at fodre svin med. hvis det skulle dyrkes i dk ville det svare til ca et areal på størelse med sjælland. I stedet importere vi det fra sydamerika der er jo plads nok, og hvis ikke brænder de jo bare lidt regnskov
bonden argumenterer med eksport indtægten og arbedspladser, men importudgiften og konsekvensen af soyaproduktion sydamerika snakker man ikke om. øf øf

jens peter hansen

Forleden var historien at superresistent gonoré breder sig eksplosivt. Kunne det tænkes at have forbindelse til det de laver i staldene?
Skrives der.
Man tænker sit!

René Arestrup

'Opgaven er enten at finde andre eksportvarer eller skære ned på importen.'
Niels Nielsen, nu er det ikke nødvendigvis sådan, at dansk landbrug behøver at lukke og slukke i morgen. Landbruget bør istedet indse, at den højindustrialiserede landbrugsproduktion, med hele galleriet af dårligdomme, er en dødssejler. Den industrielle landbrugsproduktion, som vi kender den, har kun ét fokus: At producere mest muligt, billigst muligt. Altså en kamp på produktions-effektivitet, uden smålig skelen til hvad der kommer ud i den anden ende henholdvis, hvad der bliver efterladt undervejs. Det er en primitiv kamp på pris, som dansk landbrug - og det danske samfund - uvægerligt vil tabe. Hvis man nu dristede sig til, at vende tingene på hovedet og vedtog, at dansk landbrug ikke skal producere billige fødevarer, men gode fødevarer, i betydningen sunde, velsmagende og økologisk producerede kvalitetsvarer, åbner der sig pludselig et helt andet perspektiv. Den globale middelklasse udgør cirka en tredjedel af klodens befolkning og den vokser stadig. Så markedet for høj kvalitet er stort - og rigeligt stort til at opretholde en ambitiøs dansk landbrugsproduktion og forædlings-industri. Det kræver dog, at landbruget - og politikerne - ser skriften på væggen og gør noget ved det.

Det er bare umuligt at trænge igennem landbruget. Det gælder medicin, det gælder dyrevelfærd og det meste andet. De har bare det bedste lobby system.

Robert Ørsted-Jensen

Og så er der dem der insisterer på at vi jødiske muslimer med djævlens vold og magt skal have skidtet stoppet ned i halsen for at blive accepteret som "rigtige" danskere. Sry guys - I'm off og det har jeg været meget meget længe!

Randi Christiansen

Overforbrugs-og misbrugskonkurrencestaten er løbet helt af sporet, og er i færd med at undergrave sig selv. Så enkelt er det, og den ene procent og co tror, at de kan redde sig selv. Den menige dansker er indfanget i et net af udbytning, men tilhører alligevel globalt set den ene procent og co. Vi er de klemte lus. Som foie gras gæs vraltende mod deres endeligt. Stem rød grønt så har vi måske en chance for at forbedre livsforholdene for dyr, mennesker og natur. Nuværende ressourceadministration er ud over alle grænser dybt tåbelig.

Randi Christiansen

Men omstillingen kræver selvfølgelig privilegieafgivelse, og det synes der ikke at være vilje til hos de, som må gå forrest, den ene procent og co.

Randi Christiansen

Trond, den ene procent - og deres co, som er alle de følgagtige lakajer, og så må man jo spørge sig selv, hvilken klub man selv er medlem af.

... og den nyeste debat om flere havbrug - her ser vi igen at grådige mennesker favouriseres på vores alle fælles helbreds bekostning - surt.