Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Om Polens nye ’kz-lejr lov’

Loven vil gøre det ulovligt at antyde polsk medansvar for krigsforbrydelser begået af nazister under Anden Verdenskrig i Auschwitz-Birkenau, men, som Jan Gross skriver i denne kommentar, kan lovens egentlige mål være at forfalske historien om jødeforfølgelser i Polen
Loven vil gøre det ulovligt at antyde polsk medansvar for krigsforbrydelser begået af nazister under Anden Verdenskrig i Auschwitz-Birkenau, men, som Jan Gross skriver i denne kommentar, kan lovens egentlige mål være at forfalske historien om jødeforfølgelser i Polen

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Leo Vedel Dyrkjær
  • Niels Duus Nielsen
Leo Vedel Dyrkjær og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Plaschke

Anders Lundkvist

Det er et godt spørgsmål, du rejser der. Så meget desto mere, som det faktisk er muligt – i et vist omfang - at få adgang til FT-artikler uden abonnement på bladet.

Men det fordrer, at man kender den præcise titel på den artikel, man ønsker at læse. Har man titlen, kan man nemlig få adgang til artiklen via google. I indeværende sammenhæng er titlen: Poland’s death camp law is designed to falsify history

Niels Duus Nielsen, Toke Andersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det er ikke et demokrati værdigt at en Regering vil diktere, hvad der må siges om historien og hvad der ikke må siges. Det gælder demokratiet i Danmark og det gælder demokratiet i Polen. KZ lejrene kan aldrig blive et polsk ansvar eftersom, at de blev opført af tyskerne under besættelsen af Polen. Det var det nationalsocialistiske regimes mål, at likvidere Polen og det polske folk som nation og europæisk identitet. Det er en skamplet uden lige på tysk historie med det forfærdelige kapitel af forbrydelser overfor det polske folk, at dette overgreb næsten var ved at blive til virkelighed i 1944. Senere måtte det polske folk vente længe på ønsket om selvstændighed og egen integritet og frihed, da de blev tvangsindlemmet i den sovjetiske interessesfære. Mange polakker satte livet på spil i den 2. Verdenskrig for at hjælpe jøderne, som var forfulgte og jagede i hele Europa. At der utvivlsomt kunne findes polakker, som i perioden havde antisemitiske synspunkter skygger på ingen måde for det polske folks heroiske kamp for overlevelse og eksistens i en tid, hvor de var tæt på at blive fortid for hele Europa. I dag glæder vi os over den polske nations genopståelse og følger med interesse men ikke altid helt enighed det polske samfunds udvikling som en del af den frie verden. Sådan må det være og sådan er det i et Europa formet af demokrati og frihed. Kan Information ikke ved lejlighed bringe en oversættelse af Jan Gross kommentar, så flere af vores læsere kan blive indviet i denne debat ?

René Arestrup

Antisemitismen i Polen var udtalt allerede inden den tyske invasion og fandt blandt andet offentligt udtryk i flere nationalistisk sindede politiske bevægelser, ligesom diskrimination, overfald og vold mod polske jøder var ganske udbredt.
http://www.iwm.at/publications/5-junior-visiting-fellows-conferences/vol...
I den forstand synes den nye polske lov først og fremmest at skulle dække over et ubekvemt - og pinligt - kapitel i Polens historie.
Men at forestille sig, at man kan sminke historien ved at gøre det strafbart blot at antyde et polsk medansvar for holocaust, vidner ikke blot om autoritær amoral, men også om himmelråbende idioti!