Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Arkitekters (alt for) optimistiske visioner

Artkitektfirmaers ’visionsillustrationer’ har det til fælles med burgerrestauranters produktbilleder, at de fremstiller en verden, som virkeligheden sjældent lever op til
Artkitektfirmaers ’visionsillustrationer’ har det til fælles med burgerrestauranters produktbilleder, at de fremstiller en verden, som virkeligheden sjældent lever op til

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Trond Meiring
  • Steffen Gliese
  • Jens Wolff
  • Jens Frederiksen
  • Olaf Tehrani
  • Joen Elmbak
  • Lise Lotte Rahbek
Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Steffen Gliese, Jens Wolff, Jens Frederiksen, Olaf Tehrani, Joen Elmbak og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Uffe Palludan

Noget et af det mest manipulerende arkitekter går, er at vise bygninger skråt fra oven. Det er en vinkel almindelige mennesker aldrig vil se bygninger fra. På den måde forekommer bygningerne små og de skygger ikke for omkringliggende bygninger. Det var det der skete med f.eks. busterminalen. Den var kun to etager høj så set fra femte sal fandt des i med selve Rådhuspladsen. Men en almindelig fodgænger opdagede, at man nu ikke længere kunne se rådhuset, når man stod på den anden side af terminalen,

Et er billederne, som er fremstillet digitalt på imponerende vis. Det være sagt af en, der brugte blyant og tusch.
Noget andet er arkitekturen, hvor arkitekterne vil overgår hinanden og skille sig mest ud fra andre.
Dekorationsarkitekturen med alt mulig glimmer og glasur dominerer. Og bygherrerne jubler over stjernearkitekternes pralende formalisme.
Tilpasning til bymiljøet er en glemt disciplin.
Smag og behag, ja. Jeg synes det meste er grimt på samme måde som bildesign. Bilerne bliver grimmere og grimmere i designernes iver for at skabe et opsigtsvækkende udtryk.
Og det lykkes sørme.
Men skønhed - nej ! Konservativ på det felt ? Ja, indrømmet.

Kenneth Jacobsen

Jeps - og en faktor, som aldrig medtænkes, er hvordan disse bygninger ældes. Efter få år ligner de på absolut ingen måde de glade tegninger, men er blevet triste for enhver, der ser dem. Byggeri for nuet, indeed!

Steffen Gliese

Det er altid proportionerne, det går galt med - og dermed ødelægges i hvert fald for det helt unikt danske, der hviler på 'småt er godt' og dermed gør alt æstetisk gennemtænkt byggeri humant i proportionerne og vidsyn og en dejlig fornemmelse af, at tingene er til for menneskene og ikke menneskene for tingene, som det sker, når man skal løbe spidsrod langs Hyde Park eller gå ad uendelige gader i Milano eller Berlin.
Hvad er den sidste velgennemtænkte bygning i København, der heller ikke begår den skødesynd af josse med pladsen og skabe uendelige høje, ubrugelige rum til modtagelser, der aldrig finder sted, som i Diamanten, der aldrig kom til at løse Det Kongelige Biblioteks behov for arkivplads, fordi, nå ja, det er der jo ikke noget af i Diamanten? For mig er det SAS-hotellet, som jeg stadig synes er en af Indre Bys smukkeste bygninger - med Sheraton var det allerede gået galt.
København skal blive meget bedre til at løse sine problemer i den eksisterende bygningsmasse - selv sad jeg i Diamanten og tænkte: tænk hvis man var søgt over på den anden side af vandet og havde købt de gamle sukkerfabrikker! Det kunne have været lavet til et fantastisk, rummeligt nationalbibliotek - og måske, hvem ved, til en pris, hvor man ikke var nødt til at drosle ned på den tiltænkte anvendelse af lokalerne.
Søger vi udenfor kernen, indrømmer jeg gerne, at Københavns universitet og Øresundskollegiet er meget vellykkede; men for universitetets vedkommende gælder det også her, at man var nødt til at indskrænke arealet fra, hvad der var tiltænkt, fordi huslejen var for høj.
For de offentlige bygninger synes jeg, at man skal gøre kort proces og gøre dem huslejefrie! Det ville betyde alverden, både administrativt og økonomisk - uden at påføre en lignende økonomisk byrde i den anden til statens udlejningsselskab.

Det minder om når man køber burgere på McDonald's eller færdigretter i Brugsen. Den mad man får ligner slet ikke den mad man er blevet lovet på billederne.

Mere seriøst, så hører det med til historien at selvom arkitekten krediteres fuldt for en bygnings endelige udseende, så er det langt fra kun arkitekten der bestemmer hvordan den skal se ud. Her kommer både myndigheder (kommune, brand mv.), ingeniører, brugere, div. teknikere og ikke mindst bygherre samt budget ofte ind og gennemtvinger væsentlige ændringer af projektet undervejs i processen.

Så ét er at mange arkitekter ganske rigtigt pynter lige vel meget på deres illustrationer - og noget andet er de ændringer, der kommer senere i forløbet.

Morten Balling

Jeg har selv været med til både at sminke mad, og til at lave "smukke" illustrationer for arkitekter. Siden man begyndte at kunne rette på et billede i en paintbox, har man generelt ikke kunnet regne med udtrykket at jeg vil "se det før jeg tror på det", i hvert fald, hvis det drejede sig om at se på et billede eller et filmklip

I mange år oplevede jeg at vores teknikker blev bedre og bedre, og det er snart mange år siden jeg hørte en producer påstå hårdnakket, at det klip jeg havde lavet til hendes film, simpelthen ikke kunne være computergrafik.

Manipulerede billeder er standarden for alt du ser nutildags, og det skyldes bla. at man ikke kommer langt med ærlighed i den verden. Bla. fordi i har vænnet jer til at tro på at grim/smuk har en værdiladning. Det har det ikke. Det er bare noget vi har bildt jer, og hinanden ind ;)

Peter Tagesen, Steffen Gliese, Trond Meiring og Jens Wolff anbefalede denne kommentar