Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Politifolk står frem: Vi har i årtier skærmet kinesiske statsbesøg fra demonstranter

Politiet har brudt grundloven under flere kinesiske besøg end hidtil kendt. Ifølge en række politikilder har det været fast praksis at skærme demonstranter fra kinesiske VIP-gæster. »Vi skar deres ytringsfrihed væk,« fortæller én af dem, Torben Juel Eriksen, der var med til at sikre et kinesisk besøg i 1995 efter møder med kinesiske embedsmænd og en PET-agent
Politiet har brudt grundloven under flere kinesiske besøg end hidtil kendt. Ifølge en række politikilder har det været fast praksis at skærme demonstranter fra kinesiske VIP-gæster. »Vi skar deres ytringsfrihed væk,« fortæller én af dem, Torben Juel Eriksen, der var med til at sikre et kinesisk besøg i 1995 efter møder med kinesiske embedsmænd og en PET-agent

»Vi blev briefet om, at demonstrationer skulle placeres, så ingen i den kinesiske delegation kunne se dem. Det handlede ikke om sikkerhed. Det var noget med kinesisk kultur, at det var en fornærmelse, hvis højtstående kinesere blev konfronteret med demonstranter. Alle, der har været mere end 20 minutter i politiet, ved, at det er sådan, vi gør, når der er kinesere på besøg,« siger betjenten.

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Ole Frank
  • David Zennaro
  • Trond Meiring
Ole Frank, David Zennaro og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Katrine Damm

Det forfærdelige er, at jeg kommer faktisk til at grine, når jeg læser overskriften - det må være fordi, det er så absurd... Men overrasket er jeg ikke, og det er vel det virkelig triste.
Bananrepublik.

Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Ole Frank, David Zennaro og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar

Det leder tankerne hen på Adolf Eichmann og Hannah Arendts karakterisering af hans forbrydelse som værende affødt af 'an authentic inability to think'. Jeg er bange for at vi indrettet samfundet sådan, at vi netop ikke behøver at tænke for at klare os godt. Ja, det er måske en fordel ej at tænke i dagens samfund, og det er i min optik en af de overordnede forklaringer på, at alting sejler. Jeg tror minsandten jeg vil finde "Eichmann in Jerusalem" frem af gemmerne...

Peter Bojsen

Som en pensioneret politimand sagde til mig da jeg ringede på for at samle ind til Amnesty:
"De er jo værre end Alternativet!"
Alle fordomme blev således bekræftet: En dansk politimand er ikke i stand til at skelne 'venstreorienteret' fra 'modstander af tortur'.
Jeg troede indtil da i min naivitet at danske ordenshåndhævere var udstyret med en vis afstandtagende holdning til grundløs magtanvendelse, men kan blot konstatere at jeg fremover ikke behøver få vildt dårlig samvittighed hvis jeg selv fejler i at skelne mellem 'dansk politibetjent' og 'tilhænger af tørre tæsk'.
Denne sag overrasker dermed heller ikke mig.

Trond Meiring, Arne Albatros Olsen, Ole Frank, Hans Larsen, Trond Meiring og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Troels Larsen

Jeg synes sådan set forklaringen om, at når kommandoen kommer fra højere i systemet, så tror man på at det juridiske er i orden er meget troværdig.

Det bliver først utroværdigt når dette brud på betjentenes tillid ikke straffes - altså når de højere i systemet, der BURDE have verificeret det juridiske ikke identificeres og straffes.

Betjentene er jo ikke jurister og kan næppe forventes at lave vurderinger af om en ordre fra ministerier og politiets højere lag strider mod grundloven. Og sådan bør det vel være - så skal de, der gav disse ordre til gengæld også straffes hårdt.

For det ender jo nemt i: "Vi troede jo på ordrerne var clearet højere oppe" og "Det er betjentene, der har overfortolket på retningslinjerne" - og så ved vi vel godt, hvor lorten ender.

Men nå ja - man kan måske også mene, at betjentene - i hvert fald i det nuværende klima, hvor ministrer der undlader fakta og mere eller mindre direkte lyver er blevet hverdag - burde tænke sig om en ekstra gang.

Peter Sterling

Selvfølgeligt kan vi ikke forvente at politiet kender grundloven, det er jo demonstranternes opgave. Hvad i alverden har vi ellers demokratiske bevægelser til?

Birger Bartholomæussen

Med en lettere omskrivning af det gamle 70'er mundheld: Hjælp politiet - slå dig selv. Nu: Hjælp politiet - gem dig selv

Anne Eriksen

Sådan små 25 år tilbage, politiet er jo ikke et politisk parti - men offentlig ansat til at tage sig af lov og orden. Hvem kender efterhånden grundloven, dette meget brugte argument på linje med demokratiet og den manglende korruption. Det, vi smider i hovedet på hinanden som argumenter i tvivlsspørgsmål?
Oprindeligt naturligvis et vink fra politisk side for at tækkes udenlandske besøg, som i de senere år betyder en forskel på millioner af kr. i handel og vandel. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at man ikke dummer sig med det store fokus på økonomi, politik handler om.
Men politikere kan jo højst få næser, kan altid klare frisag med nogle "uldne" argumenter, så dem længere ned er de skyldige, naturligvis...