Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Født og opvokset i Danmark, men soldat for Islamisk Stat

En tid med opfyldte drømme, broderskabsfølelse og vold, der er nu er vendt til fortrydelse og længsel efter Danmark. TV2 har interviewet Ömer Kücükavci, der sidder i fangenskab hos en kurdisk milits i Syrien
En tid med opfyldte drømme, broderskabsfølelse og vold, der er nu er vendt til fortrydelse og længsel efter Danmark. TV2 har interviewet Ömer Kücükavci, der sidder i fangenskab hos en kurdisk milits i Syrien

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
Espen Bøgh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det var vel nok trist at se den unge tyrkiske mand, der sidder i en kurdisk fangelejr, men som det var lykkedes for TV2 at få et interview med.

Han vil gerne hjem til Danmark igen, som han i sin tid forlod for at blive kriger for kalifatet, men da han har tyrkisk pas og statsborgerskab, - ser det ikke ud til at være et dansk problem, men derimod et tyrkisk.

Under det meste af interviewet med manden, følte jeg mig lidt forvirret uden rigtigt at kunne bestemme hvad årsagen var, - men henimod den sidste del gik det op for mig.

Det der i min optik afslørede ham var han dansksprogetheds mangler trods opvæksten i Danmark, der havde forvirret mig under interviewet, og det til trods for han havde gennemført gymnasiet.

I min optik virker det som om, dansk kun er han 2. sprog, og ikke første sprog, som må være enten tyrkisk eller arabisk i en eller anden afskygning, som igen er afledt af hans opdragelse i hjemmet i Danmark, og i det perspektiv skal man se hans samfundsforståelse i forholdet mellem det danske sekulære samfund kontra det islamisk religiøse i opdragelsen hjemmefra.

I det perspektiv er han ikke, som han siger i interviewet blevet radikaliseret, men hjemligt indoktrineret for islam og dets hellige kult personer som bl.a. Muhammed m.fl. fra den islamiske religion.

Jeg kan ikke sige; "han var en sleeping partner" for den islamiske revolution i Danmark, men alligevel nok heller ikke, dansk i sekulær forstand, og måske er det den triste virkelighed for ham det åg han bærer i den sammenhæng via sin opvækst i et hjem med gamle traditioner båret af islam.

Spørgsmålet om moral og etik som journalisten bringer frem i forbindelse med de oplevelser manden har haft i sin tid som Islamisk kriger med henrettelser, har han lidt undvigende svar på om hvad han tænkte, og henviste i stedet til, - det andre sagde, "det var guds vilje" og lod til at acceptere det som svar, - måske fordi det gik godt for Islamisk stat på det pågældende tidspunkt.

Måske er det udmærket det er et tyrkisk problem fordi han har et tyrkisk pas, så Danmark ikke behøver tage stilling til hans situation, for i mit billede af manden er han fortsat "a sleeping partner" for den islamiske religion, hvis blot den rette kontakt opnås.

I det tilfælde vil det som journalisten også peger på i sit spørgsmål, "om han godt kan forstå hvorfor og hvis Danmark ikke vil tage ham hjem, at han kunne finde på at tage en lastbil og køre ind i en folkemængde, fordi man ikke troede på ham"?

Måske er han repræsentant for mange "sleeping partners" i Danmark som via den hjemlige opdragelse med såvel dansk som 2. sprog, og slet skjult islamisk kulturopdragelse af gammeldags karakter, som normalt opdragelsesmønster i familierne, - fordi man ikke vil erkende man er flyttet til et andet land og dets kultur, som man vender ryggen med en helt uforståelig absolutisme for at hævde egne gamle værdier, som fortrukne overfor de danske værdier man lever i, og ikke vil kendes ved.

David Zennaro

Han er en ung mand, som blev ledt på vildveje. Det ville klæde Danmark, hvis man påtog sig sit ansvar for ham og lader ham komme tilbage og tage sin straf.

På et tidspunkt siger han, at ja, det er normalt at sige fra, da han overværer henrettelsen. Men, vi ved jo godt, at det er det ikke. Lige præcis der er det nærmest umuligt at sige fra, så det er urimeligt at forlange af ham. Derimod er det kendt, at folks fortrydelse er en langvarig proces. Han har handlet helt menneskeligt, og derfor bør vi ikke dømme ham til evig fortabelse men til en rigtig straf og soning.

Bjørn Pedersen

Det ville klæde Danmark bedst at lade dem som han har såret, straffe ham som de finder bedst. Om han så var dansk statsborger, etnisk dansk, blond og blåøjet. Det skylder vi dem simpelthen.

Han påstår at ingen vil tage det seriøst at han er ked af hvad han har gjort, og at de kun er tilfreds hvis han kalder sig selv et "dyr". Men nej, Ømer, du er ikke et "dyr", du er ligeså menneskelig som vagterne i nazisternes KZ-lejrene, som doktor Mengele, som Goebbels.

Når han bliver spurgt konkret om hvordan han har det med at kæmpet for IS, er der en lang pause og så siger han: "Jeg har ødelagt alt...hvad skal jeg sige". Det lyder som om han igen kun tænker på at han med sine valg har ødelagt tilværelsen for hans familie, ikke nogen ansvarsfølelse om at have været medlem af en organisation der har deltaget i slavehandel, terrorisme og voldtægt.

Sascha Olinsson, Georg Kallehauge, Per Torbensen, Maria Jensen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Maria Jensen

Det bedste ville vel være, hvis der blev oprettet en tribunal svarende til Nürnberbdomstolen til at tage sig af disse sager.

Tommy Gundestrup Schou

Var han dansker skulle han hjem og naturligvis tage den straf der nu tilkommer ham ifht. vores lovgivning.

Men han er Tyrkisk. Hvad i alverden skal vi blande os i det her for? Hvorfor er det overhovedet en sag vi tager op i de danske medier? Har vi ikke nok andet at tage os til?