Nyhedsbloggen Historier du skal læse – bare ikke her

Lykketoft i ny bog: Helle Thorning var fejlcastet

Tidligere formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft lægger ikke fingre imellem, når han i sin nye bog ’Erindringer’ retter en hård kritik af sin efterfølger på formandsposten, Helle Thorning-Schmidt
Tidligere formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft lægger ikke fingre imellem, når han i sin nye bog ’Erindringer’ retter en hård kritik af sin efterfølger på formandsposten, Helle Thorning-Schmidt

Om nyhedsbloggen

På Nyhedsbloggen finder du links til historier fra hjemlige og internationale medier og blogs. Historier, som vi mener er relevante eller underholdende, og som fortjener at blive videregivet i sin originalform. Historierne er fortrinsvis på dansk, tysk eller engelsk.

PS: At vi lægger en historie på Nyhedsbloggen betyder ikke vi deler de synspunkter, som kommer til udtryk.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

D tte synes jeg ikke klæder Mogens Lykketoft, der var ingen der ville tage over i 2005, hun tog ansvaret på sig. Hun gjorde det godt, hun gjorde fejl, ja men hun var formand for partiet i 10 år og fik partiet til fremgang før hun gik. Hun kom til i en krisetid og fik os igennem med skindet på næsen. Lykketoft skuffer mig her.

Nette Skov, Kim Folke Knudsen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg ved godt overborgmesteren i KBH også stillede op, og der kom kampvalg, men medlemmerne valgte Thorning ved urafstemning, og de tidligere 4 store, gjorde jo ikke hendes regeringsperiode eller formandsperiode nem. Tværtimod.

Nette Skov, Kim Folke Knudsen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Thorning fik mange til at sværge de aldrig ville stemme socialdemokratisk igen; incl undertegnede!
At Løkketoft først åbner Pandoras æske nu, er af hensyn til partiet, og ikke Thorning, som var den perfekte parodi på en socialdemokratisk formand.

Torben Bruhn Andersen, John Poulsen, Espen Bøgh, Steen K Petersen, søren ploug, Egon Stich, Bjarne Andersen, Jakob Silberbrandt og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Det er lidt sent at skrive om noget man skulle ha rejst mens det var aktuelt..

Dennis Jørgensen, Torben Skov, Steen K Petersen, Helle Walther, Nette Skov, Jakob Silberbrandt, Søren Dahl og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvad vil det sige at være " Fejlcastet " ?

Den gang Helle stillede op, da var Socialdemokratiet oppe mod Anders Fogh Rasmussen, der ved valget i februar måned 2005 tilføjede Socialdemokraterne et svigende nederlag nr. 2. Oven på at Poul Nyrup Rasmussen tabte Folketingsvalget i November måned 2001. Lykketoft eftermæle i Februar måned 2005 lignede et optræk til en socialdemokratisk ruin:Partiet sat definitivt i skammekrogen af en velfungerende borgerlig VK regering med DF´s støtte.

Jeg tror at Helle blev valgt, fordi der i Socialdemokratiets basis var et ønske om at begynde på en frisk. Ikke flere partibosser, som var mænd oppe i årene, der havde trådt deres sko i en uendelighed på Christiansborgs ministergange.

Jeg synes Helle Thorning Schmidt har fået et alt for hårdt og fordømmende eftermæle. Helle og Socialdemokraterne havde ikke 50% af stemmerne ved valget i September 2011. De var afhængige af et SF, som løb ud med ønsketænkning om at 12 minutter kunne finansiere Finansloven og på den anden side et ubøjeligt Radikalt Venstre, som med djævelens vold og magt ville fastholde 2 års dagpenge ret og afvikling af efterlønnen. Helle endte heller ikke med at besnakke vælgerne med negativ EU omtale, som andre politikere benytter for at fremme egen position og talenter. Det er jo så nemt at pege fingre af et bureaukrati, som de færreste danske vælgere er i daglig kontakt med. Helle lod sig ikke snøre af DF´s krav om en uendelig række af udlændingestramninger. En kæde der endte med Nye Borgerlige og Rasmus Paludans parti, så selv Lars Løkke Rasmussen til sidst fik nok.

Jeg ser ikke tiden med Helle Thorning Schmidt som Statsminister, som en fiasko. Hun gjorde det godt og oprigtigt på mange måder. Men Socialdemokratiet havde ikke mere end knap hver 4 vælger bag sig, og så bliver regeringsførelsen mere grumset. Sådan er demokratiet.

Det er ærgerligt at Mogens Lykketoft med denne kritik ender i rollen som Kloge Åge. istedet for at berette spændende historier om hans egen erfaringsrige tid som minister og politiker.

arne tørsleff, Helle Walther, Rikke Nielsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En ting, der får mig op af stolen er , at LLR i sin selv forherligelse fortæller, at HAN fik Danmark godt igennem finanskrisen.
Jamen dog - det var da Thorning-regeringerne der fik rettet op på den krise, som AFR og LLR havde forværret med at føre overophednings politik med overskuddet fra Nordsøolie pengene.

John Poulsen, Per Torbensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Arne Lund og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Den eneste minister, som Socialdemokratiet gennem de seneste dekader har 'castet' fornuftigt er/var Svend Auken, som bragte Danmark globalt i front på miljøområdet. Lykketoft selv har som tidligere finansminister bl.a. betydeligt ansvar for forceringen af NPM-styringen i det offentlige Danmark og som socialdemokratisk formand bl.a. medansvaret for en så ringe oppositionsindsats at VK-regeringens hærgen op gennem 00'erne kunne fremstå som fornuftig og fremsynet ledelse af Danmark.

Nanna Kinch, Torben Bruhn Andersen, Per Torbensen, Torben Skov, søren ploug, Kim Folke Knudsen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Jeg tror desværrre ikke HTS var fejlcastet.
Jeg tror snarere hun var perfekt castet til at at bane vejen for den mest borgerlige og, i forhold til sin vælgergruppe, mest forrædderiske socialdemokratiske regering nogensinde - trods den formildende omstændighed, at de til dels var bundet af samarbejdet med de Radikale.

Hele DONG-sagen, som formentlig kom til at koste hendes regering livet, var et stykke orkestreret tyveri ved højlys dag - uden fortilfælde i nyere dansk historie. At hun tillod det, vil for altid skæmme hendes eftermæle - og efterlader det generelle indtryk, at HTS netop var en velcastet lakej og agent for en infam international finansklasse.

/O

Dennis Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, John Poulsen, Hanne Utoft, Torben Jensen, Per Torbensen, Olav Bo Hessellund, Steen K Petersen, søren ploug, Torben Skov, Flemming Berger, Egon Stich, Bjarne Andersen, Jakob Silberbrandt, Lise Lotte Rahbek, Randi Christiansen, Anders Reinholdt, Thomas D. Nilsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

D.orte S.@ Også jeg røg op af stolen, hvad havde han gang i den gode LLR. Han efterlod HTS med et EU direktiv.
Og igen HTS sagde, hun ville rykke partiet mod højre, arbejde bredt, det valgte man hende på. Men R bremsede meget, og SF var ikke regeringsduelige/ modne den gang. Hun var på i ti år, hun tabte magten, grundet R og SF fik ringe valg i 2015, ikke S, de gik pænt frem, men tabte med et mandat. Eet.

Hvis Lykketoft mener HT er en tragedie for S, så kan man om Lykketoft sige, at han har været en tragedie for Danmark. Om Mette Fredriksen følger i hans spor er det for tidligt at sige noget om, men hendes løfter før valget synes stort set over en kam at være blevet til 10 årsplaner, og ingen tør rigtig sige noget konkret om fremtiden.

Måske skulle Lykketoft se lidt mere på sin egen rolle i at føre HTS frem i partiet. Mig bekendt - men min hukommelse er nok hullet? - så var Lykketoft med til at køre hende i stillig, da først Nyrup tabte til Fogh, og Lykketoft - modvilligt - påtog sig jobbet om at være hans efterfølger. Som jeg husker det, så lå det i luften, at Lykketoft kun skulle være en overgangsfigur indtil en mere varig kandidat blev fundet. Ret mig, hvis jeg tager fejl.
At HTS så viste sig at være en katastrofe, er noget andet, også det faldet tilbage på Lykketoft og partiets ledelse, der ikke var i stand til at se sig bedre for.
Heller ikke her sparede Lykketoft ikke på krudtet. Fx da han som partiets nestor holdt en tale ved en fest for Sosser på CHr.borg, og hvor han bl.a., (frit citeret): "Jeg kan se meget fra min formandsstol, men sjældent har jeg set en regering, der har så travlt med ikke at blive genvalgt".
Og deri havde han jo ret.

Lykketoft underspiller det, der satte hele undergangskursen på skinner, nemlig efterlønsreformen fra 1998.
Den var et forræderi imod partiets trofaste medlemmer, det var skyld i nederlaget i 2001, og det har kendetegnet 20 års anti-velfærd, som Socialdemokratiet desværre lystent har deltaget i.
Nu har man endelig indset, at det eneste virkeligt vigtige for almindelige lønmodtagere - udover sikring ved sociale begivenheder - er enden på arbejdslivet, muligheden for at trække sig tilbage med livet i behold. Derfor har S nu opbakning igen.

Torben Bruhn Andersen, Anders Reinholdt, Hanne Utoft, Per Torbensen, Olav Bo Hessellund, Steen K Petersen, Egon Stich, Kim Folke Knudsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det problematiske i Mogens Lykketofts kritik af Helle Thorning Schmidt er vel følgende.

Han var aktiv i politik under den periode og burde vel der have kritiseret Helle Thornings Schmidts politiske linie. Det får lidt karakter af at slå løs på den værgeløse forrige formand Helle i stedet for at komme med kritikken på rette sted og rette tid ( i respekt for Helles indsats og ry ).

Nu da Mogens Lykketoft har så travlt med åle flere af hans socialdemokratiske partifæller, så tænker jeg, hvad med selvkritikken ?. Det vil være spændende, hvis Lykketoft kunne forklare lidt mere om baggrunden for Folketingsvalget i Februar Måned 2005, hvor S blev kørt helt over af Anders Fogh Rasmussens spinmaskine og alt handlede om at blive rigere på egen bolig.

Helle havde som sagt ikke 50% af stemmerne fra år 2011-2015. Hvis Socialdemokraterne havde haft den opbakning, så havde de rullet dagpengeforringelserne og ødelæggelsen af Efterlønsordningen tilbage. Det er jeg rimeligt sikker på.

Søren Kristensen

Løkketoft var med til at sælge ud og privatisere og Helle var i den sammenhæng et match made in heaven.

Per Torbensen, søren ploug og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Kim Folke Knudsen - "Han var aktiv i politik under den periode og burde vel der have kritiseret Helle Thornings Schmidts politiske linie" - Det gjorde Lykketoft skam også,, både internt og externt, jvfr. hans festtale for MF'erne. Erindrer ikke at han lagde fingrene imellem - til stor irritation for HTS.
Men stadig undres jeg over, at Lykketoft kunne være med til at promovere HTS som hans afløser. Nok er Frank Jensen ikke det store lys, og ikke så lidt af en floskelmager (læs hans kronik i Politiken i går om den nye Ringmetro), men FJ var dog en partisoldat, der vidste hvordan man skulle agere i forhold til sin metier, og i forhold til partiets ståsted.
HTS var ikke politiker, og forstod ikke hvad det var hun havde med at gøre ("der kommer en god forklaring på onsdag"). Hun var sjusket, overfladisk og uden en eneste selvstændig tanke. Trist, at DK's første statsminister ikke klarede den bedre. Heldigvis ser det ud til, at Mette Frederiksen er en hel del mere driftssikker og duelig.

Lykketoft ønskede Mette F, men hun var for ung og sagde nej tak. Så blev Henrik Dam spurgt, han trak sig, en ny formand skulle til, da Lykketoft var gået af, tabte til AFR i 2005, der var Frank Jensen (men han for svag) og så var der flere af de yngre , Sass, Bødskov m. fl.+ Ritt B., der spurgte Helle T. Hun sagde ja, tog et kampvalg og vandt det ved urafstemning, hun blev valg af medlemmerne. Så fejlcastet, nej. Det må stå for Lykketoft egen regning, men der er vist mange, der ikke dur i hans optik. Har altid respekteret ham, for sur gammel mand er han forhåbentlig ikke blevet til nu. Men han skuffer mig. Det er Thorning der kæmpede for, at han kunne blive formand for FN.... , men det er måske også et fejlcast. :). Måske skal han se lidt indad og feje for egen dør også.

Kære Lykketoft. Stop nu mudderkastning på tidligere toppolitiske partifæller. Det klæder dig ikke og gavner ingen, ikke dig og ikke hverken Sass, Thorning, Corydon, m.m. Du var på kant med Nyrup i ti år, vi skal ikke igen splittes i S, så gear ned, sælg din bog, men stop med negative kommentarer. Ønsker dig alt godt fremover.

Christian de Coninck Lucas

Måske mudderkastning, ja, men ikke desto mindre sandt. Thorning er EU bureaukrat og meget tæt knyttet til den britiske finanselite, derfor hendes dårlige socialdemokratiske profil og yderst uheldige prioriteter.

Steen K Petersen, John Poulsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

HTS var betaget af sin position - og ikke ret meget andet. Hun er formentlig den mest visionsløse statsminister, vi nogensinde har haft. Elegant, dannet, ærgerrig og opfyldt af den særlige selvbevidsthed, der tilsiger at man tilhører de udvalgte. Men der var intet indeni. Intet.

Dennis Jørgensen, Steen K Petersen, olivier goulin, Per Torbensen, Jens Winther, Torben Skov, Jeppe Lindholm, Niels Østergård og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Mogens Lykketoft har fuldstændig ret i sin betragtning af Helle Thorning-Schmidt. En ligende betragt kan siges om den fejlplacerede Bjarne Corydon. De to har været socialdemokrater af navn. Men aldrig af gavn.

Iøvrigt var efterlønsreformen i 1998 ikke med Poul Nyrup-Rasmussens gode vilje. Han blev påtvunget løsningen om at gøre efterlønnen til en forsikringsordning af EU. Ellers ville samtlige borgere i EU have fået adgang til den danske efterlønsordning som en social ydelse. Nyrup kunne vælge mellem efterløn som en forsikringsordning eller nedlægge den. Det fattede folk åbenbart ikke.

Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, John Poulsen og Boe Larsen anbefalede denne kommentar

Hts havde én politik: At slå Fogh. Da hun endeligt fik magten ville hun ikke andet end at opfylde Barosos ønsker. Hendes periode afslører socialkammeraterne som blot magtbegærlige for magtens skyld.
Nyrup kunne vel bare have sagt nej i ministerrrådet. Det lyder ofte som om danske statsministre ikke har en stemme i det øverste eu-organ, hvor afgørelser ofte kræver enstemmighed.
Og så tror jeg ikke på det,. Nyrup tilhørte partiets højrefløj, som kuppede sig til magten i begyndelsen af halvfemserne. De kunne lige så godt være opflasket i Venstre.
Jeg vil skide socialkammeraterne incl. Lykketoft og Frederiksen et stykke!

Dennis Jørgensen, Hanne Utoft, Ebbe Overbye og Niels Østergård anbefalede denne kommentar

Nåda - det lader til at HTS har en del tilfælles med Margeret Thatcher. Nogle ser hende åbenbart som redningskvinde for S. Men hun har været en mere splittende end samlende figur, og det har været nødvendigt bruge tid med at rydde op efter hende. Den sidste der gik fra borde er Sass Larsen, som muligvis endda blev dolket i ryggen og mistede finansministerposten som bragte Corydon til fadet.
Også Corydon blev som HTS rigeligt belønnet efterfølgende med en indbringende karriere. De to i fællesskab banede vejen fint for Løkke Rasmussens regering, og med Corydons seneste anbefaling af et SV samarbejde, hvor andre "yderliggående" især venstrefløjen ville kunne udelukkes fra nogen form for indflydelse, har det nok ikke været det værste der kunne ske med deres briller på.

I en tid, hvor det ekstreme højre har større magt end stemmer, er jeg er en stor fortaler for et stærkt samarbejde henover midten, og i den kontekst ser jeg absolut ikke HTS som fejlcastet. Tværtimod. Hun fokuserede om nogle på at skabe et bredt samarbejde henover midten (nok lige så meget af nød) og blev af samme årsag nok fejlbedømt som en teknokrat (hvilket jo heller ikke er at foragte i proessen med at samle et land).

De fleste tæk HTS fik handlede om hendes køn, udseende og tøj. Og her har hun virkelig fået ryddet kæmpe store forhindringer af vejen for Mette Frederiksen, der slet ikke er angrebet på samme måde. Så på mange måder var HTS nyskabende.

Men det er klart at de gamle hanelefanter nok mere hælder mod det gamle pampervælde og fagforenings S.

HTS var en politisk socialdemokratisk "NUL-bon" hverken mere eller mindre, hvilket jeg allerede kort efter hendes tiltræden som statsminister skrev her i mediet.

Det faldt ikke en tidligere socialdemokratisk politiker eller borgmester på Vestegnen for bryste, - så meget at han uddelte en røffel til mig på samme tråd.

Et par år senere kunne jeg notere mig, han havde skiftet mening om HTS. via et indlæg han havde om den førte politik - det var mest alt det der manglede for at være fornuftigt.

Steen K Petersen, Kim Houmøller og Boe Larsen anbefalede denne kommentar